Mysigt med masslogi!

Inatt har jag sovit i masslogi för första gången i år faktiskt. Lite galet att det inte är oftare, man ligger ju av sig!

 

Misstagen jag gjorde den här gången var att ta med mig en läckande luftmadrass, glömma att man måste isolera mot iskalla iggisgolv och ta med sig nåt mer än en sovpåse i siden om man inte ska frysa..

 

Proffsmasslogisovarens tips för en god natts masslogisömn:

-         Se till att ha med både liggunderlag och luftmadrass, så kylan inte kryper upp genom luftmadrassen utan stängs ute av liggunderlaget

-         Se till att ha en varm sovsäck, eller ännu hellre pyjamas för att kunna köra flerlagersprincipen om det blir för varmt eller kallt. Flexibilitet är ledordet

-         Ha med öronproppar eller freestylelurar för att stänga ute snarkningar, prat, fniss och andra masslogiljud om du vill sova

-         Lägg dig så du kan vända huvudet in mot väggen och skönt somna om när morgonsolen börjar lysa in genom de icke-persiennförsedda fönstren

 

Det bästa med natten, om man nu ska se nåt positivt med dålig sömn och trasiga luftmadrasser, är att jag inte lessnat på masslogin än. Det funkade bra att sova på golvet och köra en gammal hederlig handfatsdusch på morgonen. Än är inte killen för gammal för UNF!


Kongresskoll

Sitter på tåget på väg ner till Jönköping och svarar på mail och surfar (Tack SJ för internet ombord, annars hade jag aldrig överlevt det här ordförandeuppdraget).

Sitter och klurar på kongressen, och hittar lite oförhappat till en
kongressblogg. Kul inititativ tycker jag, känns bra att vi marknadsför oss lite annorlunda en de traditionella utskicken. (UNF borde för övrigt sluta med pappersutskick, ni kan aldrig gissa hur mkt pengar vi la på porto förra året..).

Förutom bloggen så har ju vi i UNF en "pusselbuss" ute på distriktsårsmöten. I den schyssta gula bussen som är på våra nya värvarfoldrar kommer man i Gävleborg och Dalarna kunna anmäla sig online och få en bulle i helgen. Stabilt!

Jag sitter också och kollar in vilka som anmält sig så här långt. Är du med på listan än?

Citerad i Riksdagen

Det är lite fånigt, jag vet. men jag kan inte låta bli att tycka att det är coolt att bli citerad i kammaren i riksdagen, den här gången var det i debatten om interpellation 2006/07:412 om utförsäljningen av Vin & Sprit. Våra pressmeddelanden gör avtryck!

Anf. 2 EVA-LENA JANSSON (s):
"...Förbundsordföranden för Ungdomens Nykterhetsförbund, Robert Damberg, säger så här: ?Regeringen ska inte sälja ut Vin & Sprit utan istället inta en aktiv ägarroll och göra Vin & Sprit till ett föredöme på marknaden. Regeringen måste våga vara ansvarsfulla ägare!"..."

UNF och medlemsvärvning

Jag klurar rätt mkt på det här med medlemsvärvningen för tillfället.

Jag tror att UNF:s problem inte är att det inte finns ungdomar som vill ta ställning för nykterhet. Jag tror vårt problem är att vi är för fega för att fråga många av oss (däribland jag), och att vi är lite rädda för att vara stolta över vår nykterhet och vårt ställningstagande.

Vi behöver aldrig ursäkta att vi är nyktra, vi ska vara grymt stolta över att vi tagit aktiv ställning för en schysstare värld. Då tror jag vi skulle värva många fler. Hur ser vi till att alla kan känna den stoltheten som medlem? Jag ska klura på det på min bussresa vidare mot Övik.

Vårtecken på Arken

När man bor på Arken finns det ett vårtecken som är säkrare än alla de andra. Det är inte att solen skiner, snödropparna kryper upp ur marken eller att flyytfåglarna är tillbaka.

Nej, det tydligaste tecknet på att våren är på gäng är att våra kära boule-gubbar intar grusgången i Arka-parken och spelar boule från att det blir ljust fram tills det knappt går att se kloten längre. Från tidig vår till första snön börjar falla står de dag efter dag, timme efter timme, och spelar match efter match mot varandra.

Idag var de här för första gången i år. Det är vår.

DÅM-humor

Igår var jag som tidigare berättat på distriktsårsmöte i Skånedistriktet. Ett klassiskt distriktsårsmöte i IOGT-NTO-rörelsen. Och vad är ett klassiskt distriktsårsmöte utan våra kära lott-tanter? De söta små iggis-tanterna (det är väldigt sällan herrar) springer runt med lottringar och säljer lotter, så också på det här årsmötet.

Som en god förbundsrepresentant köper jag ju såklart ett gäng för att vara artig (och för att jag gillar lotter!).

Vinsterna är 9 av 10 gånger antingen kaffepaket och andra matvaror eller hemvirkade dukar och hemstöpta ljus. Den här gången var det matvaror.

Jag hade tur och vann på en av mina lotter och skulle glatt hämta mig ett paket kaffe, en chokladkaka eller vad det nu kunde tänkas vara för pris. På vinstplanen stod det "vinst nr.6 - Päron". Ett halvkilo konserverade päron i sockerlag var priset jag vann...

image116

Nu saknar jag bara ett paket after eight. Kanske kan jag vinna de på nästa helgs DÅM?


IOGT-NTO-rörelsen, bredd och djup!

På ett tåg igen. Jag kan komma på roligare sätt att spendera en lördagskväll, men what the heck.

Är på väg hem från årets första DÅM. Skånedistriktet hade sitt årsmöte på ett slott! Jag har varit mötessekreterare och skrivit protokoll, käkat en alldeles för gräddig napoleonbakelse och fått dela ut 5- och 10-årsdiplom till ett par grymma UNF:are i Skånedistriktet.

Lite kul initiativ, inspirerat av IOGT:s 50-årsdiplom. 10 år i UNF är ju nästan mer än 50 i IOGT-NTO, sett till maximal medlemstid eller vad man ska säga.

DÅM:et var rätt traditionellt, med gemensamt öppnande, sjungande av Dusten, parentation. Ja, ni som vart med på något vet precis vad jag snackar om.

Men det här var nog en av de schysstare gemensamma förhandlingarna jag vart på. Förutom sång och parentation som nog är fint och stämningsfullt men ärligt talat rätt trist självt så var det dessutom lite schysst skönsång av nån lokal förmåga, en grym dansuppvisning av ett Junis-gäng från Hässleholm och trolleritrick från en Junis/UNF-kille.

Det var riktigt schysst, när man fick se alla delar av rörelsen på en gång under programmet, och gjorde mig jäkligt stolt över vilken bredd och dynamik det finns i vår rörelse. Vi håller ihop och står på samma grund, trots att väldigt mycket skiljer mellan oss som individer. Häftig känsla.

Hög på livet

Om man hejar glatt och slänger käft med en parkeringsvakt som står bredvid ens cykel och ser sur ut utanför Friskis, är det ett tecken på att man har för mycket endorfiner i kroppen? 

Jag är så jävla nöjd att förkylningen släppt och jag kunnat kicka igång träningen igen. Fjärde raka dagen. Nöjd.


Gnäll, gnäll

Jag är alltid så positiv, så nu är det dags för ett gnällinlägg. Jag är grinig för att:

Jag måste gå upp typ 6 imorgon bitti
Jag fick gå upp 7 idag
Jag missade början på vår tvättid och inte fick en del kläder med i tvätten
Jag glömde äta i eftermiddags och därför gjorde ett skitpass på gymet
Jag fick sms konstant hela styrkepasset som störde min koncentration
Jag inte hinner med sakerna på att-göra-listan den här veckan
Jag inte har ork och tid att skriva de där smarta blogginläggen jag tänkt på

Men å andra sidan hade brorsan diskat när jag kom hem, och jag har precis fått i mig en proteindryck och en banan, så snart är både blodsockret och humöret uppåt igen.


Kavajkillen

Idag har jag invigt min nyinköpta kavaj (fynd på Jack&Jones, 270 spänn!) när jag Oskar och David gick till socialdepartementet för att uppvakta vår folkhäslominister Maria Larsson och prata folköl, alkoläskskatt och införselkvoter. Det var ett väldigt bra möte, och det märks att vi börjar bli lite luttrade på det här alla tre vid det här laget. Vi fyllde i varandra på rätt ställen och hade järnkoll på statistik och argument. Vi sådde några goda korn till proppar och åtgärder framöver, lämnade en bunt papper med siffror och ett schysst "alkoholfri"-glas efter oss. Coolt att vara med och påverka rikspolitiken!

Tråkigt bara att vi är just tre grabbar. Vi skulle behöva lite grymma alkoholpolitiska tjejer som inte bor i Lund eller Sundsvall som kan vara med och göra såna här gig. Vart är ni?

Bandy - tradition, känsla och skönhet

Igår besökte jag för första gången en bandyfinal på Studenternas IP i Uppsala tillsammans med David, Camilla och Camillas kompis Lisa. Det var en mäktig inramning, med mängder av grönklädda, skrålande Bajen-fans på ena kortsidan och en hel röd-blå by från Edsbyn på andra kortsidan, allt under en strålande sol och i fem plusgrader. 21 000 åskådare på läktarna, optimal stämning och perfekt bandyväder!


image114

"Byn" jagar uppåt efter att ha klarat ut en hörna

Jag förstår inte varför inte bandy är en större sport? Få sporter finns det där man ser så snygga dribblingar, pilsnabba ruscher och vackra mål. Edsbyns 3-2-kvittering igår var något av det snyggaste jag sett i bandyväg på länge. Jag längtar redan till nästa säsong!


Spontanhelg

Ikväll spontanhänger jag hemma hos Erik ihop med David, Camilla och Kenneth. Jag var på väg till Uppsala, men vände på perrongen i Stockholm och åkte till Norrköping istället. Ibland är det smidigt med årskort. Jag ska sova här inatt för att ha närmare till Linköping imorgon, då jag ska revidera Östergötlands ekonomi. Sen när man kan kombinera med häng med sköna polare är ju det en bonus. 

Vi har promenerat i Norrköpings arbetarkvarter, köpt dyra chokladpraliner och lagat UNF:s ordförandepasta. Alla ingredienser som behövs för en schysst fredagskväll.

 

Norrköping är en av få städer som jag känner kan komma att bli en framtida boplats för mig om jag blir kvar i Sverige. Det är en schysst stad med lite anor från fabriks-Sverige, lite vatten genom staden och lagom långt både hem till familjen, till Stockholm och till vänner som Lilleman och Erik. Men jag tänker aldrig börja prata sådär ful, bred norrköpingdialekt..

 


Eländiga ekonomi?

Sitter på tåget mot Göteborg och ser det svenska landskapet krypa ur sin vinterskrud. Våren verkar vara på väg, om inte vintern bara gjort en Zlatan-fint och snart kommer tillbaka med full kraft. Jag tycker faktiskt det var lite lite snö i år. Men det får man kanske inte säga när solen lyser med full kraft och alla verkar löjligt nöjda det.. 

Men det var inte det jag skulle blogga om. Jag är ju som sagt på väg till Göteborg, och sprang på centralen på Sergio, som ska ner till Göteborg för att hjälpa dem att reda upp och ut sin bokföring. På lördag ska jag till Östergötland i samma ärende och i förra veckan ringde Gotland mig och frågade vad man skulle göra och inte göra med ekonomin. 

Jag upplever det som att ekonomibiten är den som är mest tungrodd i våra föreningar och distrikt, och kassörsposten är den som är svårast att fylla i de flesta fall. Varför är det så? Är det verkligen så himla svårt med de ekonomiska bitarna? Eller skrämmer det bort folk att det så tydligt handlar om att förvalta pengar och det är man lite rädd för? Eller är det så att våra medlemmar tycker ekonomi är trist och vill pyssla med verksamhet?

Jag tror att det är en blandning mellan att man tycker det verkar så läskigt med pengar, att vi inte utbildar och peppar tillräckligt för att våra medlemmar ska våga syssla med ekonomi och för att det finns dåligt med kassörsförebilder som inte är killar över 25.  

Därför är det skönt att vi har
Therese som kassör, hoppas hon kan peppa fler tjejer och yngre att våga ta i ekonomin. Jag tror vi tog ett steg i rätt riktning med Thereses budgetpass på förfesten. Efter det hörde ja för första gången 14-årig UNF:are diskutera UNF:s budgetprioriteringar. Det var häftigt! Krydda det med en bättre kassörsutbildning så är vi några steg åt rätt håll.

Wendelsberg - here i come!

Imorgon ska jag ut och åka tåg igen. Det har varit lite dåligt med tågfarande för min del de senaste veckorna. kan ju vara bra iofs eftersom januari å andra sidan var en helt sjuk tågmånad.

Jag ska till Göteborg och Wendelsberg och hänga. Ska ha möte med NordAN och NordGu om ett eventuellt samarbete kring en drogpolitisk kurs. Ska bli spännande! Sen ska jag slagga på vår förnämliga folkhögskola, och då uppstår såklart den stora frågan. Vad gör man på Wendelsberg en torsdagkväll?

Har ni tips eller inbjudningar till roliga äventyr i Göteborg så hör av er!

UNF overload

Idag var jag inne i Stockholm och utövade lite lobbyism på våra folkvalda politiker i riksdagen. I ett försök att vara effektiv åkte jag sen hem för att röja lite mail och producera lite texter. Men idag blev det UNF-overload i skallen, och allt jag tog mig för låste sig på eftermiddagen.

Då gjorde jag det enda raka - nåt helt annat!

Under eftermiddagen och kvällen har jag nu istället gjort müsli, bakat chokladkakor och gått på bio med Martin och Mi. Vi kikade på "Pans labyrint", en film som var helt på spanska. Lite annorlunda, men helt klart sevärd!

Nu ska jag sova ur mig den här förkylningen som satt sig i kroppen i helgen, och räknar kallt med att det blir en grymt produktiv dag imorgon istället! Godnatt!

Förfest med mersmak

I helgen var det kongressförfest i Uppsala. 80 peppade UNF:are laddade inför kongressen med mängder av grymma diskussioner och en sjujäkla nykter fest!

Diskussionerna och seminarierna var grymma, men det bästa var nog lördagens fest med 60-talstema. En timmes spelning med Jontes Elvis-coverband som var läskigt säkra och sen dans, dans och lite mer dans till svängig 60-talspop och sen lite mer "vanliga" låtar. Vart jag än vände mig ser man uppsluppna, glada och röjande människor som dansade och hade kul tillsammans. Alla kunde vara med och alla röjde med alla, precis som det ska var på ett riktigt grymt UNF-arrangemang. Jag dansade till jag knappt kunde varken prata eller stå, och stortrivdes!

image112
Jag och Martin var snyggt synkade i gräsliga 60-talsfärger. Sergio stilig som få!

image113
Kronobergs stoltheter Vidar och Nathalie röjde hårdast på dansgolvet!

Det här var en av de bästa UNF-helgerna på riktigt länge. Jag fick det bästa av UNF, både party och politik! Grymma, engagerade diskussioner om vad UNF är och borde vara, och ett sjuhelsikes röj med massor med dansande, glada och härliga människor.

Om det här var förfesten, hur grym blir då inte den riktiga festen -
kongressen?! I helgen kunde man anmäla sig live i "pusselbussen" (känd från våra nya värvarfoldrar). När ska du anmäla dig?

Bälte i bussen

Det horribelt tidiga klockslaget 6.45 imorse satte jag mig på en buss för att ta mig till Köping och marknadsföra UNF på ett gymnasie där ihop med vår konsulent i Västmanland/Örebro.

Jag kom på, pinnade rätt långt bak i bussen, satte mig bredvid en kille och knäppte genast på mig bältet, för en av de första gångerna under alla mina bussfärder. Jag märkte snabbt att över hälften av passagerarna hade bälte på sig.

Jag tror inte att så många hade haft bältet på sig för två veckor sen, innan två gula UL-bussar som den vi åkte med krockade med varandra mellan Uppsala och Öregrund.

Är det inte konstigt att vi människor inte reagerar eller lär oss förrän vi själva eller något nära oss går åt helvete. Blir vi inte smartare kommer folk inte dissa droger förrän alla har haft en förälder som supit bort deras uppväxt. Blir vi inte smartare kommer vi inte lägga ner kärnkraften förrän vi har en tunna kärnavfall på vår bakgård och blir vi inte smartare kommer vi inte bekämpa rasism och fördomar förrän vi själva blivit utsatta för hatbrott.

Är det inte dags att lyfta blicken och bli lite smartare?

Dagen i siffror

Antal mail skickade: 43

Antal koppar kaffe druckna: 4

Pengar spenderade på ICA: 93,50:-

Antal debattartiklar skrivna: 1

Timmar framför datorn: 9

Billiga FS-möten

I helgen hade UNF:s förbundsstyrelse för första gången så länge jag har suttit i styrelsen FS-möte på vårt eget kansli. Lite galet egentligen, speciellt med tanke på hur många ur styrelsen som inte kommer dit i vanliga fall.

 

Det blev ett billigt möte eftersom vi bodde på vandrarhem vid Fridhemsplan, käkade hämtpizza, inte hade några kostnader för möteslokaler plus att det är billigt med resorna till Stockholm. Dessutom hade vi tillgång till allt vi kunde behöva i materialväg, det finns datorer, kopiatorer, alla protokoll och gamla kongresshandlingar. Ovärderligt när man ska prata kongress.

 

Det är knäppt, att vi håller på och flänger runt och har dyra möten i Jokkmokk när vi kan ha schyssta möten för halva priset på vårt eget kansli. Det blir fler möten på kansliet, om jag får bestämma. Frågan är bara varför det är så svårt att komma på de bästa och smartaste lösingarna?


FS-möte!

I helgen var det dags för den här styrelsens 12:e FS-möte. Vi har ägnat helgen åt säkert 25 timmars effektiv mötestid, processat fram ett förslag till arbetsplan och käkat på mongolisk restaurang.

Här kommer helgen i bilder..

image110
När andra kollar på "andra chansen" processar vi fram en arbetsplan. Mötestorg är kreativt och bra!

image111
När man har haft möte i 12 timmar så finns risken att man flippar ur... Det var här vi la ner mötestorget och åkte och käkade istället.

image109
Jag undrar vad personalen på restaurangen trodde vi var för idioter egentligen. Andreas försökte fria till Sofia och vi avslutade middagen med att sjunga Svempas favvolåt "Jopphejdi" i allsång..

Melodifestival eller organisationsutveckling?

Medan en del sitter och laddar inför kvällens del av melodifestivalen så ägnar sig UNF:s förbundsstyrelse åt att ha mötestorg och revidera sitt förslag till arbetsplan. Shit så mycket roligare det är att göra arbetsplan än att sitta och glo på några schlagerfjantar..

Är det mig eller schlagernördarna det är fel på?

Idag..

träffar jag: Annika Qarlsson, riksdagsledamot och ordförande för Centerkvinnorna. Klok, jordnära kvinna!

lyssnar jag på: Janet Jackson - Velvet rope

läser jag: FS-handlingar och utkastet till nya stadgar, det blir ruggigt bra!

tränar jag: Innebandy med AAF (Arkens aktivitetsförening)

Full fart framåt!

Livet rullar på i 150km/h just nu, och lite eller ingen tid ges till varken bloggande eller reflektion. Debattartiklar och riksdagsbesök varvas med förberedelser för FS-mötet, givande telefonsamtal och de vanliga mängderna med mail.

Trots (eller tack vare?) det här livstempot mår jag faktiskt riktigt bra just nu. Jag har under årets första två månader tränat mer och regelbundnare än under hela 2006. Dansen går också bättre och bättre, och är fortfarande min andningspaus i vardagsstressen.

Snön har gjort att jag börjat promenera till och från tåget, och under den kvarten har jag fått många guldstunder de senaste veckorna med schysst musik i lurarna, solen i ansiktet och utsikt över den gnistrande snön på domkyrkans tak.

Så fast det går i übertempo mår jag bra, och känner mig lugn i mig själv. Det är en skön känsla.