Alkoholen på bordet..

Nör Sverige var ordförande för EU 2001 så tänker nog de flesta på Göteborgskravallerna i samband med toppmötet. Men det hände en del bra grejer också, bland annat togs det initiativ till att ta fram en gemensam alkoholstrategi för EU, något som verkligen behövs då Europa super mest och värst i världen.

Nu så har kommissionen äntligen presenterat ett
förslag!

Det är riktigt bra att det händer saker på området. Det som är tråkigare är att förslaget som från början var riktigt, riktigt bra nu är så urvattnat och nedslipat efter alkoholindustrins massiva lobbyingkampanjer på alla delar av EU-kommissionen så den nästan inte säger någonting.

Dessutom skrivs det massor om industrins självreglering. Industrin brukar vara duktig på att säga sig vilja minska skadorna och få folk att dricka måttligt. Det är bullshit, det är som om bensinbolagen skulle vilja få folk att köra "lagom mycket" bil. De är vinstdrivande företag och vill såklart maximera sina vinster! Vilket i alkoholindustins fall innebär att man säljer olycka på flaska. 50% av deras försäljning går till de 10% som dricker mest, vill de minska sin försäljning så mkt?

Alkoholindustrin kommer aldrig se till andra intressen än sina egna, det visar den kraftiga urholkning och attackerna de gjort på förslaget till alkoholstrategi. Nu får vi sätta vårt hopp till ministerrådet den 30/11.

Men för att avsluta positivt så måste jag ändå jubla lite för att frågan allafall är på bordet, och på rätt bord (folkhälsa, inte jordbruk) för en gångs skull. Vi är på rätt väg!

Kommentarer
Postat av: Joakim Larsson

Fan vi lyckades nog styra upp REACH ganska hyfsat så vi får hoppas att vi lyckas med den här med.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback