Valborg i Uppsala

Idag är det Valborg i Uppsala, som av de flesta på galet, traditionsenligt vis firas med ohyggliga mängder sprit och massa konstiga, studentikosa traditioner. Jag köper tradtionerna men skippar spriten.

Än så länge idag har jag hunnit ta en sväng ner till Fyrisån och se det årliga flottracet när massa galna studenter försöker ta sig nerför Fyrisån i egenhändigt byggsda flottar med mer eller mindre usel flytförmåga.

Efter det så var det picknick i Ekonomikumparken. Jag, Martin, Mi och Diesal hängde med ett par tusen andra människor i parken och käkade och drack gott och slappade i solen. Studentradion hade spelning, solen stekte trots att det är lite kyligt och vi låg och småsnackade i solen ett par timmar. Superskönt!

image123   image124

Efter det så gick vi hem och hämtade studentmössorna och gled med Peter och Johannes upp till Carolina Rediviva för att ta på oss våra
studentmössor ihop med rektorn för Uppsala Universitet.

image125

Nu är jag hemma och laddar om för att gå på Haxpt-middag här i huset om nån timme. En annan skön gammal tradtion här på Arken. Det kommer 60 pers i år, det ska bli spännande att se hur alla får plats nere på Verandan..

Förutom slappande och må-bra-ande har jag också hunnit med att bli intervjuad av SVT här i Uppsala, SR Sörmland och ett par tidningar. Jäkla bra genomslag på den där valborgsenkäten!

Mycket TV blir det..

UNF är i TV mycket den senaste tiden. Idag är det TV4 som nappade på vår kommunundersökning om ungdomsfylla på Valborg. Ett team ringde mitt i söndagsstädandet och ville komma och göra en intervju. En snabb dusch och vägbeskrivning senare var de på plats och gjorde ett gig utanför Arken.

Den här gången är jag riktigt nöjd med inslaget, kul att vi får genomslag! David har gjort ett sjujäkla jobb med allt från idé till sammanställning av den här enkäten. Det känns kul att vi får en riktigt grym avslutningsvecka nu när han tyvärr ska sluta.

Inslaget går att läsa om här, och går att se här. Klicka på "se senaste nyheterna" och sen inslagen 2007-04-29 klockan 19 eller 22.

Sköna sätt att spendera pengar på

Som jag bloggade om tidigare idag så har jag för första gången på flera månader över tusenlappen kvar på kontot efter att räkningarna betalats och matpengar lagts undan. Tandläkarräkningarna är avklarade, streetlektionerna betalade och telefonen uppsagd. Känns jäkligt gött!

Jag firar med att skänka bort lite pengar, nu när jag har råd. 100:- gick till
Läkare utan gränser och 100:- till Solidaritetsbloggens initiativ, som passande nog är Världens Barn, där IOGT-NTO-rörelsen är en av flera organisationer som är med och gör schyssta saker för de insamlade pengarna. Häng på du med vetja!

Bloggledigt

Dåligt med bloggande, inte för att jag inte har saker att skriva, utan mest för att det är svårt att blogga från en Finlandsfärja och ute i Stockholms skärgård. Har ägnat veckan åt att hänga på UNF:s personalsamling på Silja Serenade(?) och på en alkoholforskarkonferens på Systembolagets kursgård ute i Stockholms skärgård.

Det har vart skönt att vara utan mobiltäckning och internet, jag har fått massor med text producerad under de här dagarna. Mailboxen var inte alltför överfylld när jag kom hem heller, eftersom mer eller mindre alla som brukar maila var med på personalsamlingen. Skönt också att få hänga lite mer med alla grymma anställda vi har, och få lite input och tankeutbyte. Lite bitter över att jag inte hann vara med på fler av deras pass och lyssna in bara, det blev lite för mycket annat fixande vid sidan av. Lärdom till nästa samling.

Nu kommer jag fortsätta helgen med att icke-blogga, men nu är det för att jag ska slappa för första gången på 3 veckor. Det ska bli riktigt jäkla gött, vi inledde redan igår kväll med årets första grillning sådär lagom spontant. Med sol på himlen och pengar på kontot för första gången på 4 månader så känns det som det kan bli en riktigt skön helg det här! Ut i solen med er!

Fett ölköp

Nyss hemkommen från det fjärde raka feta ölköpet, UNF:s stora folkölskontroll som vi gör i Stockholm varje år. Det gick ungefär som tidigare år, även om det blev en lite förbättring i år. Den stora förändringen var på södermalm, där vi endast fick ut i 10% av de kontrollerade butikerna, vilket är en klar förbättring.

Jag tror det beror på att vi från UNF gjort mycket kontroller där de senaste året, både från centralt håll och ifrån det käcka Stockholms-distriktet. Sen har kommunen här skött sitt tillsynsansvar och gjort besök, vilket ju tydligen gör resultat. men det förändrar ju inte målbilden. Många kommuner och stadsdelar sköter inte sin tillsyn alls, och att tillgången på folköl ska vara låg kan ju inte kräva att en ideell organisation som UNF ska behöva agera vakthundar. Nej, det är fortfarande en flytt till systembolaget som gäller om man ska kapa de 10% av alkoholkonsumtionen bland unga som folkölet är idag.

Bra media blev det också, börjar nästan bli tradition! Vi fick ett inslag i Aktuellts
18-sändning och ett i Rapports 19.30-sändning vad jag sett på nätet än så länge.

Fredrik var väldigt bra i intervjun med SVT, synd att de inte tog med mer av hans prat. Sen är jag lite bitter över att inte stolpat upp mitt budskap innan intervjun, orutinerat! Men jag är hyfsat nöjd med mina freestylade citat, och nu har jag ju lärt mig till nästa gång ska jag ha mina stolpar klara innan.

Nu har jag packat upp luftmadrassen, lämnat tillbaka hyrbilen och hunnit med en repa på gymmet. Nu tänker jag däcka i soffan!

Stress, stress, stress

Jag hinner inte just nu. Bloggen och sömnen är eftersatta, men träningen ruckar jag inte på, det känns bra!

Idag har jag gjort lite ansträngningar att göra mig av med lite "bajsmackor" (ett fantastiskt bra uttryck för jobbiga frågor som man bollar över i knät på andra) till lite folk i PoP, och imorgon ska jag fortsätta kapa min att-göra-lista och få ner uppföljningsmailen till en mer stressvänlig nivå igen.

Går det bra så kanske det blir lite bloggande, hör ni inget här så går det nog dåligt.

IOGT-NTO-rörelsen som kaffekrängare?

Tänk er om IOGT-NTO-rörelsen känt av den enorma kaffetrend som seglade upp i samhället för 10 år sen, och startat barista-utbildningar och öppnat massa små nattöppna fik med stans schysstaste kaffe som en mptpol till alla pubar och barer. Tänk er att alla Waynes Coffee skulle ägas av IOGT-NTO-rörelsen, hur tufft vore inte det, och vad skulle det inte ge oss i pengar, marknadsföring och medlemmar?

Vi borde ha en omvärldsanalysgrupp i rörelsen, som kunde fånga upp nya samhällstrender, hitta nya målgrupper och verksamhetsmetoder. Vi måste förändras med samhället, utan att ge upp våra kärnvärderingar.

Höstens backup-plan

Tack för din anmälan!


Höstterminen 2007

Du har anmält dig till följande utbildningar:


1. UU-51400 - Idé- och lärdomshistoria, fortsättningskurs B 20p Dagtid,

Normal undervisning, Helfart (100%), Fristående kurs,

Uppsala universitet, Uppsala


2. UU-26350 - Medie- och kommunikationsvetenskap A 20p Dagtid,

Normal undervisning, Helfart (100%), Fristående kurs,

Uppsala universitet, Uppsala


3. UU-58403 - Introduktionskurs i spanska A11 10p Kvällstid,

Normal undervisning, Halvfart (50%), Fristående kurs,

Uppsala universitet, Uppsala


4. UU-22300 - Samhällsgeografi A 20p Dagtid,

Normal undervisning, Helfart (100%), Fristående kurs,

Uppsala universitet, Uppsala


Jag ska till Sri Lanka!

Jajamen, det stämmer. Den sist veckan i maj kommer jag tillsammans med Salam och tre norrbaggar från vår systerorganisation Juvente sätta mig på ett plan som tar mig till Colombo, huvudstaden i Sri Lanka.

Vi ska delta i den första kongressen för den helt nystartade ungdomsorganisationen "4U", hålla i någon workshop, besöka våra projekt i området och ha en inspirations- och utbytesdag med den nya styrelsen som kommer att bli därnere. Jag kommer alltså att få se en organisation födas, och vara med och ge idéer till hur man ska jobba och få med mig insikter, idéer och pepp hem till Sverige igen. Det kommer att bli mäktigt!

Idag var jag därför i Göteborg för att hänga på vårt internationella institut och tillsammans med mina fyra resekamrater snacka igenom vår resa lite. Det känns som det kommer bli bra!

(Här hade jag tänkt peta in bilder, men jävla blogg.se vill ju inte ladda upp dem. skitklient.)

Många tankar om vaccination, jetlag och om jag kommer palla värmen dyker såklart upp i huvudet, men det är ju världsliga saker.

Det enda jag är lite ororlig för är inbördeskriget. Det har ju börjar blossa upp igen efter att det varit relativt lugnt ett tag, så helt 100 att vi kommer iväg är det inte. Det är bara att hålla tummarna för att det lugnar ner sig, inte bara för att vi ska komma iväg, utan för att människor där ska kunna leva ett normalt liv och hela de sår som finns i landet. Där kan landets första ungdomsorganisation göra en enorm skillnad, där man kan mötas och se att "de andra" inte är så farliga. Hoppas hoppas det går vägen.

Deklaration

Nåt man kan göra när man är sjuk är att deklarera. Idag har jag kollat igenom mina uppgifter och tycker att dte ser bra ut. Eller är det så att jag missar göra massa avdrag jag skulle kunna göra? Jag har aldrig gjort ett avdrag i deklarationen, borde man göra det? Jag brukar vara nöjd så länge jag får pengar tillbaka..

Att uppskatta de små sakerna

Det är konstigt egentligen, hur dålig jag är på att uppskatta de små sakerna här i livet. Nästan lika konstigt som att jag tänker på det här varenda gång jag blir sjuk och krasslig. Feber i kroppen och en hals som tjockat igen, och helt plötsligt så kan jag längtansfullt tänka på hur härligt det är att bara gå i vårsolen och vara frisk, dricka kaffe och det smakar gott eller tänka på hur skönt det vore att träna.

Kanske hänger det ihop nåt med att man alltför ofta vill ha det man inte har/kan få? När jag är sjuk kan jag i träna, och då vill jag göra det mer än nånsin.

Den andra spännande grejen är att jag alltid blir så jäkla ynklig när jag blir sjuk. Stackars mig.

Världens bästa Nellie

image122

En del efterfrågar mer bilder i min blogg, och nu när jag har en fungerande mobilkamera igen så blir det nog mer av den varan. Här kommer en bild på familjens äldsta hund Nellie, en
Bordercollie. Jag inser mer och mer vilken hundkille jag är. Jag skulle aldrig kunna ha katt, de är bara lömska och luriga. Nej, ge mig en hund vilken dag som helst. Trogna, tydliga och bra.

Framför eller bakom kameran?

I Påsk har jag vart hemma i Motala och slitit på landet hemma hos mamma och pappa, ätit massa god mat och fika hos mormor och farmor och lirat lite tv-spel med min gamla homie Erik.

När jag åkte hem i torsdags packade jag ner min digitalkamera som jag köpte när vi åkte till Azorerna i december, och tänkte att jag skulle knäppa lite bilder på familj och folk när jag var hemma. Det gick sådär, jag hade kameran utanför väskan en gång och knäppte inte ett enda kort med den. Inte riktigt min grej med andra ord.

Igår däremot, då var jag inne i Stockholm och blev fotad i en riktig fotostudio för första gången. Vi knäppte kort till årets festivalturnématerial och jag fick stå med lite andra grymma männsikor och åma mig framför kameran en hel dag. Det var hur kul som helst!

Så slutsatsen blir att det är framför, och inte bakom kameran jag ska hålla mig. Vill nån köpa min digitalkamera?

Alkoholkulturen är som berlinmuren?

Är inte alkoholkulturen lite som Berlinmuren? Splittrar människor och familjer, överskuggar människors vardag,  ser stor och orubblig ut och man tror att den alltid kommer vara där.

Men berlinmuren föll, och det tror och hoppas jag att trycket, traditionerna och hetsen kring alkoholen kommer göra också, så vi slipper allt skit det för med sig. Jag ger spriten 50 år, sen är den utdöende och omodern.


Fuck byråkrati!

I tisdags var jag i Linköping på förmiddagen för att tillsammans med Östergötlands DO Emma och konsulent Jenny besöka Östsams kontor och diskutera UNF Östergötlands landstingsbidrag.

Reglerna ändras till i år, och vår förhoppning var att kunna få dispens trots att vi inte hade 300 betalande medlemmar och kika på vad som gäller för de medlemmar som värvas under året men inte betalar sin medlemsavgift (som vi får statsbidrag för). 

Östergötland kommer nog inte att få nån dispens, vilket jag kan köpa. Har man ett regelverk så fine by me om man vill följa det och inte ge dispenser, det kan ju bli väldigt godtyckligt och det är ju aldrig rättvist.
 
Men däremot blev jag övermåttan förbannad på de otroligt korkade, överbyråkratiska och stelbenta regler som Östsam satt upp inför det nya året för att få landstingsbidrag. 

- Man ska registrera alla sina föreningar hos respektive kommun på en blankett hos kommunen (för att ungdomarna ska kunna hitta till föreningarna - sure, som om vi värvar medlemmar via kommunen hemsida och föreningskatalog, skulle inte tro det!)

- Revisorerna ska gå in och särskilt granska verksamhet och medlemsregister, och fylla i ett 8 sidor långt dokument. Det här är iofs rätt bra (att se till att revisorerna gör sitt jobb), men alldeles för mkt även det.

- Man får bara rapportera betalande medlemmar, och har man inte en medlemsavgift - ja då får man inget bidrag. Att én betalande medlem inte har något som helst med betalning att göra spelar ju ingen roll. Och sociala hänsyn eller idologiska hänsyn till att en del medlemmar inte kan betala eller vill ha en medlemsavgift tar man ingen hänsyn till.

- Dessutom vet man inte hur mycket man får i bidrag, de organisationer som är berättigade får dela på 2,8 miljoner och då kan man få allt från 100:- till 1000:- per medlem, det beror på hur många. Lätt att göra en budget utifrån det.

Allt det här försvaras med devisen "det är frivilligt att få bidrag, vill man inte behöver man inte ta emot några bidrag".
Då undrar jag i mitt stilla sinne vad Östsams styrelse sett för mål med landstingsbidraget och vad som är dess uppgift? Ska bidraget stimulera och stödja ungdomsverksamhet eller få engagerade peppade ungdomar att fastna i pappersexercis- och administrationsträsket? 

Tänk om, tänk rätt!

Förra veckan i bilder

image117
Måndag-Tisdag, teamträff med Team Norr i Örnsköldsvik. Kul att träffa den nya konsulenten i Norrbotten, och de "gamla" grymma!

image118
Onsdag: Örebro på Sverige Mot Narkotika-mässa och minglade med antiknark-organisationer, satt och log i vår monter och blev presenterad för Mia Törnblom (Ni har väl läst hennes bok "Självkänsla nu!"?)

image119
Onsdag kväll: Chokladprovning med UNF/IOGT-NTO 2010 Trots Allt!.
Vår mest välbesökta föreningsaktivitet på länge! Gott och schysst sällskap, vad mer kan man begära?

image120
Torsdag: PoP-möte med Oskar, Carina, Sara, Lars och Kajsa på Arlanda.


image121
Fredag-Lördag: Distriktsårsmöte med UNF Jönköping. Bilden är från det gemensamma öppnandet där kretsens ordförande hälsade välkommen. (När ska vi lägga ner kretsarna?)