Ibland ökar mitt politikerförakt

Jag anser mig vara en politiker, i allra högsta grad, men ibland så känner jag det omskrivna politikerföraktet välla upp inom mig.

Försy KU-förhören och nu "mejlgate". De här försöken att först ta politiska poäng (från båda håll) på människors lidande, och nu Moderaternas patetiska försök att mjölka politiska poänger ur ett puckos mailande får mig nästan att må illa.

Var är visionerna, var är viljan att förändra världen och de ideologiska debatterna?

Både politiker och vanligt folk drömmer och visionerar för lite. Gjorde Palme det, eller tror man bara att han gjorde det?

Hur är det här med civil olydnad nu då?

Det är en intressant diskussion det här med civil olydnad. Pepp när det diskuteras bland kommentarerna!

Jag har funderat mer på det här med civil olydnad, och personligen är jag inte emot. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att bryta mot en lag och sen ta straffet för det för att uppmärksamma eller försöka förändra något i samhället som jag såg som ett problem.

Någon tycker att civil olydnad är förbehållet "svaga grupper i samhället" och någon tycker att UNF inte ska göra det men UNF:s medlemmar som privatpersoner.

Det är den inställningen till civil olydnad jag växt upp med i mitt hemdistrikt Östergötland. C O är något som man kan göra ihop med andra UNF:are, men som privatperson. Jag har lite svårt för den inställningen, som känns något hycklande. För UNF ÄR ju sina medlemmar. Tycker medlemmarna att C O är OK, ja då tycker väl organisationen det också? Eller? Om vi tycker det är OK att vi som enskilda personer gör det, så borde det väl vara OK att vi som medlemmar gör det också?

Jag ser det såhär. Antingen tycker man att det här är en OK metod att påverka samhället på. (Bryta mot en lag och ta ett eventuellt straff för att uppmärksamma en fråga eller problem.) Eller så tycker man att det inte är OK att bryta mot lagen. Det är de två vägar jag tycker det finns att välja mellan. Frågan är vilken som är den rätta för UNF?

För övrigt så loosade jag på heads up i pokern mot Pierre idag, trots massivt chipövertag. Jag är som Finland, pallar inte trycket i finalen helt enkelt.

Och på tal om det var jag på Medis och tjoade på guldhjältarna i eftermiddags. Mäktigt!

Soberpeace?

Läste nyss en artikel om en svensk greenpeaceaktivist. Jag har länge beundrat många av greenpeace aktioner, som ofta är väldigt bra, får genomslag i media och faktiskt gör en konkret skillnad. Åtminstone i det korta perspektivet. Jag tror faktiskt att det får långsiktiga konsekvenser också.

UNF borde jobba mer som greenpeace. Vi gjorde ju en trevare under förra perioden med BFL, en grupp som skulle jobba mer konkret med drogpolitik på olika sätt. Men det kom aldrig riktigt igång som det skulle, och jag tror inte vi var helt rätt ute heller.

Vi borde lära oss mer av både greenpeace och framförallt ADIC, en organisation som jobbar med ad-busting på Sri Lanka. Picknicken utanför finansen var ett bra exempel, vi borde jobba mer så. Konkreta, slagfärdiga aktioner där vi verkligen GÖR något förutom att skriva grymma debattartiklar. Frågan är var man börjar någonstans?

Var är Bodström?

"4 § Anmälan om ersättare för statsråd.
Talmannen anmälde att Ameer Sachet (s) inträtt som ersättare för justitieminister Thomas Bodström från och med den 21 februari tills vidare." - saxat från Riksdagens snabbprotokoll 2005/06:77

Vad har hänt med Bodström? Är han sjukskriven som statsråd?

Här slutar internet...

Japp, precis HÄR tar det slut.


Bra bok!

Jag läser just nu boken "Gud som haver barnen kär, har du någon ull?" av Marl Levengood och Unni Lindell. Lite smakprov: "Jag ska bli intelligent.. och lat.Om jag orkar." - Niklas, 8 år "Jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. Jag är ju någonting, eller hur? Jag är ett barn." - Erik, 6 år "De vuxna kan äta så mycket godis de vill, vara uppe så länge de vill och sminka sig så mycket de vill. Det hemska är ju att de inte vill det." - Louise, 7 år

OS-blogg

Nu blir det en sånhär sportblogg igen, som säkert hälften av er hatar. Men idag skiter jag fullständigt i det, för vi har ju tagit TVÅ GULD! Björn Lind, denne fenomenale sprinter. Vilken kille! För att inte tala om Anja! Vilken tjej, så grymt starkt att palla sin egen och omgivningens press och äntligen få sitt guld. Jag rös i hela kroppen under prisceremonin.

Och det slutar inte där. Curlingdamerna är i final, och det är ju schysst, trots att jag tycker curling är en j-ligt konstig och rätt tråkig sport.

Det här innebär att Sverige snart gjort sitt bästa OS genom tiderna! Såhär ser medaljskörden ut, topp-3:

År                  Stad               Guld               Silver             Brons
1948              S:t Moritz       4                    3                    3
2006              Turin              4                    2                    4
1984              Sarajevo        4                    2                    2

Egentligen så är ju S:t Moritz fortfarande bättre, eftersom vi har ett silver mer där just nu. Men eftersom curlingdamerna tar minst silver så kommer det efter den finalen vara det bästa vinter-OS Sverige någonsin gjort. Känns det bra eller känns det bra?

Och som avslutning vill jag bara säga till alla j-la jantelagsgnällspikar som klagade på att Tre kronor inte gick för fullt igår och att de var så kassa och osportsliga. In your face!

Klart de inte gick för fullt när de hade 18 timmar till en eventuell nästa match, och inte var tvungna att vinna! Tänk om vi gett allt igår, vunnit, men på köpet pajat Foppas ljumskar och fått någon mer skadad. Då hade våra chanser idag minskat betydligt, med slutkörda spelare som gett all energi igår.

Det har varit för många OS där Sverige rockat i slutspelet och sen fått spö i kvarten. Jag tänker Finland 1998 och Vitryssland 2002. I båda de OS:en vann man sin grupp, men fick spö i kvarten. Men nu är vi i semi, och det är NU vi ska vara som bäst. Bra coachat Bengt-Åke! Skönt att man äntligen fattat att det är finalspelet man ska vinna, inte gruppen. Nu blir det nagelbitare i semin. Hoppas vi vinner och möter Finland i OS-final. Fatta mäktigt!

En staty av patriarkatet?

24677-64

När man är ute och promenerar kl. 7.30 en söndagmorgon så får man mycket utrymme för sina egna tankar bland alla lämningar efter lördagens sprithinkande och korvorgier. Den här bilden tog jag utanför universitetshuset här i Uppsala. På själva huset står en massa namn på folk som jag antar varit viktiga för Sverige och universitetet. Män överallt.

Såhär tydligt har nog aldrig mannens särställning i samhället visualiserats för mig tidigare. Vi grabbar har väldigt mycket gratis.


Högerkartellen och den solidariska alliansen?

Har precis kommit upp från ett trevligt söndagsfik, med goda chokladkakor och en pianoflytt.

Vi avslutade med att titta på slutet av partiledardebatten, ett par av oss hemiter. Det var det gamla vanliga tugget, där man fokuserar mer på att peka ut varandras svagheter än att lyfta fram vad man själv vill åstadkomma. Skönt dock att det fokuserade lite mer långsiktigt än under valåret, så man fick in lite visioner alla fall. Men inte tillräckligt.

Gubbarna (för det var ju nästan bara gubbar..) skötte sig väl OK allihopa. Det jag tänkte på av det jag såg var att Ohly var jäkligt skarp. Han är duktig Ohly. Persson var skarp också, och Reinfeldt. De är grymma retoriker båda två, men nästan så bra att de blir för mycket.

Roligast var nästan Leijonborgs snedsteg när de pratade friskolor ”köpa sig en bättre plats” började han, sen lyssnade ingen mer.. Stackarn..

Jag gillade momentet att säga snälla saker till varandra, synd bara att de flesta gjorde det så dåligt.. Persson, Eriksson och Hägglund är de enda som får godkänt.

Sen saknade jag Maria Wetterstrand. Jag tror hon hade gjort en bättre debatt än Peter Eriksson. Inte för att Peter är dålig, men för att Maria tror jag är bättre i en debatt. Hon är duktig på att tala och man märker att hon brinner för och tror på det hon pratar om. Dessutom är hon grym på snygga liknelser.

En annan sak jag tänkte på när vi såg på analysen efteråt var att flera av analytikerna har börjat använda orden ”den borgerliga alliansen” och ”vänsterkartellen”, helt i enlighet med den borgerliga retoriken. Kanske inte så farligt kan man tycka, men jag tror att t.ex. sådana ordval betyder mer än man tror. Det är viktigt att media använder sig av ett objektivt och tydligt bildspråk, precis som det är viktigt att man har likvärdig och opartisk analys och rapportering mellan de olika partierna. Annars har vi ett demokratiskt problem.

Matblogg

Idag blir det mattema på bloggen. Galet egentligen att man sitter vaken och pigg såhär tidigt en söndagmorgon. Kom hem får en timme sen, efter min andra raka natt på ett nattåg. Jag trodde det skulle vara slitigare att åka nattåg faktiskt.

Jag hade tänkt att jag skulle blogga lite om min Köpenhamnsvecka, som var riktigt givande! Intressant att inte prata annat än engelska en hel vecka. Intressant också vad man pratar om med folk man inte känner så väl från andra länder. Efter att man avhandlat lite grundläggande fakta och kommit över den här första "lära-känna-tröskeln" hos varandra, vad pratar man om då? Jo mat. Man pratar om det man äter ju st då om det är vid en middag, pratar om vad man gillar för mat, pratar om sina "nationalrätter" och utbyter recept typ. Mat är en brobyggare.

Sen tänkte jag också blogga om mitt besök på 18+-helgen i Övik. Skitskön helg! Jag kom dit, fick elda upp mig om alkoholpolitik, fick se på OS, fick underbar lunch, åkte till badhuset och relaxade och sen ut och åt på restaurang. Det var det godaste jag ätit på väldigt länge. Tapas - is there anything better? Vi åt av vår egen och varandras mat och mådde allmänt bra. Bra folk, god mat och skön stämning, igår var en av de bästa kvällarna på länge.

Matblogg
Min mat från igår, från vänster: Rökt renhjärta med pepparrotsgräddsås, friterat bröd med vitlöksdip, Abbas specialsmör (med hemliga ingredienser, hur charmigt är inte det!), minipiroger och spansk omelett. Mmm...

Nu ska jag ta en snabb promenad innan stafetten börjar kl. 10. Då blir det en termos kaffe, en brödbit och en skön filt i soffan i ett par timmar. Soft söndag.

Businesskille på Kastrup

I detta nu sitter jag på Köpenhamns flygplats Kastrup och känner mig som en riktigt businesskille. Sippar på en cappucino och surfar på min laptop. Haha!

Jag är på väg hem från "Alcohol Advocacy training course". Kursen har varit riktigt bra, jag har knutit lite nya kontakter, fått massa bra underlag för att sparka alkoholindustrins arsle här hemma och fått lite hopp om att det finns vettiga alkoholpolitiker även i länder som Italien och Holland. Skönt!

Jag fick åka lite tidigare, jag ska ta flyget enligt Oskars rekommendation till Arlanda för att hinna till det första mötet med LSU:s ordförandenätverk. Det känns bra. Sen kommer jag hinna hem och byta väska och chilla ett par timmar innan jag ska vidare till Ö-vik med nattåget. Sen ska jag vara där imorgon och ta nattåget hem igen. Känns som honung för min miljösjäl att få åka tåg, även om två nätter på tåg är segt.

Det bästa med kursen, förutom att jag fick se Anna-Carin Olofssons medalj live, är att jag är övertygad om att alkoholindustrin "is goin down the drain" i Europa och resten av världen. Det vi ser nu i Sverige och på andra ställen är den eskalering som är alkoholindustrins dödsryckningar.

Jag ska dräpa brännvinsdraken, vem hjälper till?

Grym alkoholpolitiker

Nu sitter jag på mitt rum på ett konferenscenter utanför Köpenhamn och svarar på mail, skriver debattartiklar och bloggar. Det finns inget trådlöst Internet, så jag skriver allt innan för att sen fixa en halvtimmes trådlöst från receptionen för 30 DKK. Kasst att det kostar pengar.

Jag tog nattåget ner hit inatt efter vårt AU-möte hemma hos mig igår. Det var ett bra möte, och mysigt att ha möte hemma hos mig. Jag trivs jäkligt bra i min lägenhet numera!

Kursen härnere har börjat bra. Det är intressanta ämnen, folk är intresserade och villiga att lära sig och nästan det bästa – alla är inte över 50 som jag trodde!

Jag har också insett att jag kan grymmarns mycket om det här med alkoholpolitik, effektiv implementering, hur man hanterar media och vad bra förebyggande arbete innebär. Mycket mer än de flesta andra deltagarna här. Skön ego-kick!

Men jag tror ändå det kommer ge en hel del att vara här, jag har t.ex. redan fått nys på ett högskoleprojekt i Finlamnd för att minska supandet bland studenterna. Jag ska få mer koll imorgon, och ska få lite material att plocka med mig hem till UtFör. Goodie!

Annars är ju dagens bästa helt klart de två OS-gulden! Jag fick tårar i ögonen när jag satt och såg reprisen av loppen nyss. Helt fantastiskt!

Nu är det bara att ladda inför nästa helg, för då smäller det – femmilen! Det är nog OS höjdpunkt för mig, ring mig inte då

Up, up and away..

Det är jobbigt när man trivs så bra i sin lägenhet att man knappt vill åka hemifrån.

Nu ska jag åka nattåg, i lyxkupé, ner till Köpenhamn. Sen blir det kurs för hela slanten, hoppas det blir intressant!

Jag lovar inget regelbundet bloggande därifrån, även om jag tror att jag kommer ha mkt dötid på kvällarna. Men det verkar vara dåligt med internetuppkoppling, så mitt mål är att minimera antalet uppföljningsmail i inboxen och titta mig igenom resten av säsong 1 av Vita huset. Jag kommer nog ha det bra.

Köpenhamnskonferens

Om man ska till Köpenhamn på en konferens om förebyggande arbete i Europa, borde man ha med sig kavaj då? Kanske bäst att packa ner den, just in case.

Sen måste jag på nåt smart sätt sy ihop min resväg på fredag. Jag ska helst till Ö-vik på kvällen, och helst inte åka tidigare än 12.30 från Köpenhamn. Sen vill jag vara i Sthlm 14.39 och vara med på en ordförandenätverksträff, samtidigt som jag helst vill åka tåg hela vägen.

Nu har jag ju redan insett att jag inte kommer kunna fixa alla de här önskemålen, frågan är väl mest vad som ska få stryka på foten, ordförandenätverket eller miljötänket eller kanske båda.

Planen just nu är att skippa pit-stoppet hemma i Uppsala och åka direkt från Köpenhamn till Ö-vik tror jag.

Ikväll är det AU-möte här hemma hos mig. Jag borde städa. Men jobbet och packandet får nog gå före, så det får se ut lite som det gör när de andra kommer hit. Jag bjuder på nåt gott att käka som kompensation.

Rocky rockar

24677-61


Vecka på vift

Den kommande veckan är galen. Jag har varit i Motala två nätter nu, och ska sova hemma inatt. Sen är det Tollare en natt, och efter det Köpenhamn mellan måndag-fredag, för att efter det susa till Ö-vik och vara där nästa helg. 2 nätter av de 10 kommande i min egen säng. Men det kommer nog bli mysigt! Min enda förhoppning är att det finns ett gym på konferenscentret i Köpenhamn, så jag kan komma igång med mitt nya träningsschema!

Ikväll ska jag softa, framför en bra film tror jag minsann! Tips?

Fast om jag verkligen fick välja, då skulle jag nog vara i en danslokal och rocka loss till lite skön street hela kvällen!

Tidig morgon

Idag gick jag upp tidigt, redan 06.30. Det är ju jätteskönt att komma upp så tidigt på morgonen, när solen inte ens gått upp. Jag har vart på resande fot sen 07.30 nu, och är på väg mot Sthlm med X2000 i detta nu, tågbloggande som vanligt.

Jag borde börja gå upp tidigare om morgonarna, men hemligheten bakom det är kanske att gå och lägga sig innan midnatt på kvällarna. Men hur gör man det? Man tittar till och klockan är 21.30 kanske. Sen sitter man framför datorn och knattrar lite, eller kollar lite på nån film, och vips så är klockan midnatt och brorsan kommer ut och frågar om man ska ha kaffe. Sen sitter man där med en kopp i handen och sen blir klockan 1 innan man kommer i säng.

Dagens Metro

Idag var det den bästa Metro jag läst på länge. Dels var det kul att det var så långt och bra reportage från vår julkurs i Fryshusets tidning. Jag hade ingen aning om att den skulle ligga som bilaga i Metro, så det var en positiv överraskning. Bra publicitet för UNF, och vårt kamratstödsarbete!

Dessutom var hela bilagan inriktad på "de glömda barnen". Ännu bättre! Det här är en fråga som verkligen behöver lyftas upp på agendan. Fler behöver jobba med det. När blir det här en valfråga? 

Jag har uppnått Wagner-status

Nu är jag nästan lika häftig som Erik. ;P Jag blev idag omnämnd i Lotta Grönings blogg, efter att ha skrivit ett mail till henne angående Lars Bäckströms avhopp och hur länge man ska sitta i Riksdagen.

Ännu roligare är det nästan att jag ringde Aftonbladets debattredaktion idag, för att sondera terrängen, och blev då kopplad till Lotta själv. Då hade jag ingen aning om att hon tagit med mitt mail, annars kunde jag ju tackat. Men vi kommer nog höras mer rätt snart, så då får jag säga tack då. Eller nåt. Eller nämna att man tyckte det var kul snarare kanske.

När vi ändå namedroppar kan jag ju också nämna att jag idag på tåget till Motala hamnade två säten bakom Göran Magnusson, KU:s vice ordförande och tillika UNF:s första ordförande(!). Fick ett kort, men trevligt samtal.

Nu är jag hemma och ska sova. Laddar inför min föreläsning imorgon. 300 elever från min gamla gymnasieskola ska lyssna på mig när jag pratar om alkoholindustrins marknadsföring och koppling till prostitution och cementering av könsroller. Det ska bli kul, och jag har ett bra upplägg. Men jag kommer nog vara fett nervös. Fast just nu känns det rätt lugnt. Jag vet ju att jag är bra.

Inproduktiv dag

Idag har varit en rätt dassig dag. Jag hade massor med planer, och hade mycket jag tänkt jag skulle hinna med. Men inspirationen och drivet har saknats idag, har haft lite av en dipp idag tror jag. Tänkte producera ett antal texter men har mest stirrat på skärmen, det har inte blivit särskilt många rader. Det har gjort att de andra sakerna, telefonsamtal och mail som jag tänkt fixa, inte heller blivit gjorda. Det känns lite stressande. Men det är klart, man kan inte vara på topp jämt. Men jag blir frustrerad när jag inte känner att det flyter på, utan skrivandet är som sirap. Jag har inte ens kommit på nåt att blogga om på hela dagen. Men om jag bloggar om frustrationen så kanske skrivkrampen släpper? Det borde jag kommit på redan imorse! Jag har alla fall hunnit få en genomgång och ett nytt träningsschema på gymet, och tvätta en mastodontomgång tvätt. Alltid nåt. Nu ska jag iväg på min street, och dansa bort frustrationen. Jag älskar att dansa! Imorgon går färden mot Motala, för att på torsdag föreläsa om alkoholreklam inför 300 gymnasieelever på min gamla gymnasieskola. Jag är nog lite nervös för det tror jag.

De nya partierna tar ut varandra.

FI, Junilistan, Sjukvärdspartiet, Piratpartiet och nu senaste Vänsterdemokraterna. Jag tror det är skitnyttigt att det skapas nya partier och att det göra nyskapande saker på det opinionsbildande området, som t.ex. Toppkandidaterna. De etablerade partierna behöver ständigt utmanas och pressas för att förbättras, så man inte fastnar i gamla, bekväma tankemönster.

Men alla de här nya partierna som poppar upp som svampar kommer bara att ta ut varandra, och kommer att göra att ingen får några röster eller någon riksdagsplats. Mest tråkigt för dem, men tråkigt för demokratin med, då det ”bara” blir de gamla etablerade partierna som har en chans.

Å andra sidan är jag skeptisk till ”en-fråge-partier”, som många av de ”nya” partierna är. Ska man styra ett land, vilket man måste vara beredd på att göra när man ställer upp i ett val, så lär man ju ha en helhetssyn på hur man vill lösa samhällsproblem och ge människor ett så bra liv som det bara går. Att bara tycka en sak i en fråga, det driver inget samhälle framåt.

Årsmöte och schysst fika

Ikväll har jag hängt på café Mumrik här i Uppsala. Först var det årsmöte med UNF 15 Framåt som jag och Martin var med på. Vi förde dit lite motala-power och var mötesordförande och sekreterare. Det är häftigt att få vara med på ett föreningsårsmöte, och komma tillbaka till ”UNF-grunden” på något sätt, där man får känna på och märka vilka konkreta problem och framgångar man har på föreningsnivå. Sen ÄR det ju så jäkla coolt med föreningsdemokrati. Framåt var inte långt ifrån att rösta igenom ”flaskpost” som kallelsesätt till sitt nästa årsmöte. Det coola med det är inte att det är en galen ide, det coola är att det faktiskt hade kunnat bli det reella beslutet, bara sådär! Demokratins flexibilitet och allas lika värde är dess styrka och svaghet på samma gång. Men det är nog mer en styrka tror jag.

Chatt på ungtval.se

Nu har jag alldeles nyss chattat på ungtval.se om hur det är att välja bort alkohol.

Det gick riktigt bra! Jag fick betyget "Du låter väldigt ärlig och trygg i dina åsikter" av Therese. Det gjorde mig glad!

Ett sammandrag av chatten går att läsa på sajten senare.

360 personer var det som var inne och frågade och kollade. Dagens dos av påverkan.

Nu ska jag käka nybakat fikabröd och dricka kaffe!