Peppad!

Jag sitter på tåget på väg hem från Dalarnas kursvecka och myser, peppad och fylld av energi, trots att jag gjort tre 14-timmarsdagar i rad för UNF den här veckan.


Jag borde vara helt slut, men av någon skum anledning jobbar jag bäst när jag kör hårt i perioder, jag är nog lite av en "allt eller inget"-människa. Att jobba lite lagom hela tiden funkar inte lika bra för mig verkar det som.


Det enda jag egentligen ville säga är att jag är sjukt nöjd över att jag valde kursveckan före LSU-giget jag skulle på från början. Inte bara för att våra medlemmar är viktigare än mingel och nätverkande, utan också för att besöket i Dalarna fyllde mig med glädje och energi!


Sen fick jag ju en urfin kombinerad nalle och varmvattenflaska att ha i sängen om det blir kallt eller vid nacken när jag är stel efter för mycket datorsittande. Tack för det Dalarna!


Så lite tid, så mycket att säga..

Imorgon ska jag till Dalarna och föreläsa på kursveckan på Åsengården. Jag är sjukt pepp på att åka, det ska bli skoj att återkomma till kursveckan, det börjat bli en trevlig tradition för min del. Brukar vara fin mat, mycket folk och såndär härlig UNF-stämning så jag är alldeles varm i magen när jag åker hem igen.

Nu har jag hela eftermiddagen imorgon på mig att föreläsa om alkoholpolitik, demokrati och värvning. Jag har skissat ihop min föreläsning, men inser att jag nog har dubbelt så mycket att säga som jag har tid till. Hur fan ska jag lösa det? Prata sjukt fort, skoningslöst kapa ett ämne eller köra och hoppas på det bästa?

Jaja, det är väl bäst att skriva ut och hålla tummarna. Får ta med saxen på tåget imorgon.

Värvande blogg!

Idag har jag fått lära mig att den här bloggen också  kan värva medlemmar!

Oskar och jag var på NSF:s förbundsmöte. Vi hoppade glatt av tåget i Borås strax innan lunch idag, för att gå till skolan där mötet hölls och representera lite och marknadsföra vår kampanj "Vit jul" till medlemmar och  kårer. På stationen ser jag en kille som verkar känna igen mig och ser vagt bekant ut, så jag går fram mot honom, vi hälsar och jag säger glatt "är du från NSF?" samtidigt som han säger "visst är du Robert från Ungdomens..." 

"Ehh, nej, jag är från SSU" säger han då, "jag brukar läsa din blogg." Det visade sig att han var där för

att möta upp andra SSU:are till nåt SSU-möte. Oskar och jag hälsade allafall glatt på honom och de andra SSU:arna, och killen sa "Ja, jag har ju tänkt gå med hos er också". "Hur gammal är du?" frågade vi och fick  svaret "26".

Då förklarade vi att det var IOGT-NTO som gällde, sen frågade Oskar snabbt och föredömligt om han  ville bli medlem idag eller sen, och halade upp en IOGT-NTO-värvarfolder från sin ryggsäck. En minut senare hade vi värvat en ny medlem till nykterhetsrörelsen och fått en vägbeskrivning till skolan där NSF höll till. Hepp!

Så om du läser det här, Välkommen till Nykterhetsrörelsen Anders!


Civilisationen har nått Ängdalen!

Jajamen, ni läser rätt. Nu har min kära föräldrars hus inte bara internet, nu finns det ett trådlöst nätverk i huset här hemma, så nu kan jag ligga och mysa ute i friggeboden vid det nyinstallerade elementet och bevaka mina traderaauktioner och min facebook tills jag somnar. Det känns tryggt.

Saknat studentliv

Mi hade precis sitt arbetslag från skolan här för att producera nån rapport eller PM eller vad det nu kan ha varit. Jag satt ute vid mitt skrivbord och jobbade, och känner att jag faktiskt saknar studentlivet litegrann. Sitta hela dagarna uppslukad av en bok, diskutera politik eller studiefilosofiska frågor med kursare eller bara mysa i Dag Hammarskölds-biblioteket med en termos kaffe och senaste studielitteraturen.

Å andra sidan är en kopp té, en hög med mail, bilagor till FS-mötet och ett kongressprotokoll inte så himla tråkigt det heller!

Sveriges ungdomsorganisationer

Sitter och surfar runt och ser att handlingarna till LSU:s repskap har kommit ut på nätet. Med ens laddar jag ner och ser fram emot nån timme i soffan med genomläsande och funderande över motioner, verksamhetsplan och nomineringar till styrelsen.

LSU är en bra arena för ungdomsorganisationerna att mötas, nätverka och byta idéer och erfarenhet med varandra, hoppas att verksamhetsplanen tar ytterligare riktning mot att vara en resurs för utbildning, nätverkande och erfarnehetsutbyten för medlemsorganisationerna!

Spritskattehöjning?

Ibland är de inte så dumma de där gubbarna i skatteutskottet. Tidigare i år la man ett korkat förslag om att sänka skatten på alkohol. Men nu verkar man ha nyktrat till och insett att man inte bekämpar alkoholbrasan bäst genom att tillföra mer alkohol, utan istället satsa på killarna och tjejerna som kan få bukt med den - tullen.

Nu vill man höja spritskatten för att ge tullen mer pengar! Skitbra förslag för att både få alkoholkonsumtionen att minska OCH ta krafttag mot langningen till unga. Heja skatteutskottet!

Läs mer i
SvD eller Aftonbladet

Hur en dålig dag blir bra

Inatt kom jag i säng alldeles för sent och hade skitsvårt att somna. Uppepå det blev jag väckt strax innan 8 av en lövblås eller borrmaskin eller nåt som lät och kunde inte somna om. Bitter efter blott 4 timmars sömn gick jag upp eftersom jag inte kunde somna om. Försökte "lighten up" med lite Robert Gustavsson och tänkte att jag kanske kunde somna om i soffan, men icke.


Vid halv tio gav jag upp och tog istället ut Diesal på morgonpromenad, och DET gjorde susen. Nu när jag är hemma igen efte nästan 1½ timmes promenad är hjärnan rensad på neggotankar, kroppen vaken och magen sugen på kaffe och macka. Att det var helt underbart höstväder gjorde inte saken sämre, sol och frisk luft gör verkligen underverk ibland.


image180
Såhär vackert var det utanför domkyrkan, kolla himlen!

image179
Diesal och jag spanade in Studenternas också, de har lagt is redan! Bandysäsong snart!


Ni glömmer väl inte?

Dagens jobbuppgift i huvudsak är att dra lite i vår rörelsegemensamma kampanj "Vit jul". Jag sitter för fullt och författar brev och funderar över medialansering. Känns kul att vi hittat något konkret och bra att samarbeta kring i rörelsen, och att vi har världen bästa projektledare till det dessutom!

Hemmajobb

Den här veckan har jag haft en lite konstig hemmavecka. Den enda utflykten jag gjort och kommer göra är att jag var i Stockholm på ett antal möten i måndags. I övrigt har jag varit hemma och jobbat med massa skrivande och mailande. Sen passar det bra med Diesal också, eftersom Mi är på praktik hela veckan. Så han och jag får klara oss själva om dagarna, då Martin skaffat sig jobb och Victor är på föreläsningar.

EN lite ny upplevelse att vara hemma själv med Diesal, men rätt mysigt. Vi är ute på morgonpromenad, kommer hem, jag gör lite kaffe och sätter mig och jobbar. Jag börjar få in tempot och disciplinen också, och hinner producera en hel del av de här "måstena" som aldrig blir gjorda när man springer på möten hela tiden. Känns bra!

Kontraktet säkrat!

Även om det kanske låter så så är det inget av mina lag som säkrat fortlevnad i nån serie eller nåt. Nej, nu är jag på väg in i vuxenvärlden på riktigt. Igår så skrev jag och Mi efter ansökningstid, protokollsletande och väntande kontrakt på en ny lägenhet här i huset.Nu ska vi få en spegelvänd 3:a med balkong i söderläge. Dessutom flyttar brorsan ut och jag och Mi flyttar ihop själva. Det känns både roligt, spännande och läskigt på samma gång. Här trodde jag inte jag skulle vara idag om du frågat mig för ett år sen.

Så nu är det mycket lägenhet i huvudet. Igår kollade vi tapeter i de rum vi ska få omtapetserat, och halva natten har jag legat vaken och möberat i huvudet. Så den närmaste månaden blir det packande, funderande och teoretiskt möblernade som dominerar mina tankegångar. Den 1 december mottages gärna bärhjälp om du är i faggorna runt Arken.

Och ja, såklart blir det inflyttningsfest sen nån gång!


Dagens kontorsmateriallärdom

Om ni ska fylla på klammrar(?) i en häftapparat, håll då inte emot där klammrarna kommer ut när ni ska stänga häftapparaten. Då slutar det nämligen med att man häftar sig i fingret. Det är inte skönt att ha en häftklammer fast i fingret. Jag vet.

Framgångar och planer

Dagens fixande:
- En givande fika med Sanne, (bortsett från att jag kastade kladdkakan i golvet..)
- Två tradera-auktioner klara, betalda och skickade
- Ett bra pressmeddelande skrivet och utskickat
- Ett grymt ansökningsbrev på engelska skrivet och skickat


Planer för resten av dagen:
1. Stänga av datorn
2. Bada ett varmt, skönt fotbad
3. Käka gott
4, Ut och festa med massa trevligt folk halva natten

Ska bli såååå skönt med en lång ledig helg fylld med bara massa skoj!


Skolan hit och skolan dit

Sitter på tåget, på väg hem från Gävle, efter en kvälls skolmetodmöte med Sergio, Therese och Salam.

Att ta ett grepp kring våra skolmetoder är nog en av de största utmaningarna jag gjort i UNF. Stadgerevision, julkurs och EGTYF-resor har på något sätt alltid varit konkret och överskådligt, medan det här ibland känns som det är oräkneligt antal faktorer och inriktningar att ta hänsyn till.
Evindensbasering, målgrupp, upplägg, arbetsbörda, genomförande, uppföljning. Allt det här måste ju på något sätt hänga ihop, och det går inte riktigt att isolera de olika delarna. Men efter idag känns det som vi kommit en bra bit på vägen. Vi har börjat isolera vad det är vi vill ha för olika inriktningar, och har fått massor med bra hjälp med det från både ideella och anställda på vägen.

Nu ska vi gå vidare och träffa lite nyckelpersoner i det framtida jobbet, och se vad vi får för reaktioner på den kravspec vi tagit fram hitills. Efter dagens möte har jag en bra magkänsla!

Eller så är magkänslan bara min mage som påminner mig om att jag idag druckit mitt livs största latte, jag lovar att jag kommer vara speedad halva natten på den koffeindosen.Om ni fikar på Wayne's, beställ då inte en stor latte. Det är dagens lärdom.

Avslutningsvis, dagens pepp: 92 nya medlemmar värvade i Hudiksvall! Så jävla grymt! Det är sånt våra skolmetoder ska hjälpa oss ännu mer med.


Miljöministern

Alltså, är det bara jag som trott i flera månader att vår miljöminister heter ANDERS Carlgren. Jag hörde honom nämnas som ANDREAS Carlgren från någon månad sen, och har sen tänkt på det varenda gång jag hört en intervju om eller med honom. Trodde stenhårt de första gångerna att reportrarna sa fel, men det verkar som det var jag som hade knäck i öronen. 

För nu när jag såg Rapport så nämndes han igen, och då var jag tvungen att
kolla. Vart tusan fick jag Anders ifrån undrar man ju då, för jag var verkligen HELT övertygad om att han hette det.

Nyheter på nära håll

Jag skrev igår om när jag stod och pratade med Mi i telefonen, när ett gäng HIF-hulliganer trängde sig förbi mig i entrén på hotellet och skulle slåss med Herenveen-spelare och/eller supportrar som bodde på hotellet.


Tydligen så var de
30 stycken, och kastade sten därinne också. Jag tyckte de var närmare 15, och jag tror killarna de jagade också var svenska. Det var bara skumt, och gjorde avslutningen på kvällen något olustig.


Dr Jekyll och Mr Hyde?

Sitter på tåget på väg hem från det Alkoholpolitiska toppmötet med blandade känslor. Det är skönt att vara på väg hem, samtidigt som det är lite tråkigt att konferensen är slut.


Jag gillar att åka på konferenser, ränna omkring och mingla och debattera i kostym och byta visitkort. Älskar att leva i farten och ha 10 bollar i luften samtidigt, springandes mellan tågen med datorn på ryggen,  ett samtal i handsfreen, kalendern i ena handen och en latte i andra handen.


Samtidigt är det så sjukt skönt att vara hemma i Uppsala eller hos mamma och pappa. Gå ut med Diesal, hänga i soffan med en bra bok eller bara laga mat och gå och handla med Mi. I veckan var vi på granngården och jag köpte både raggsockor, jögarstrumpor och bra vinterkängor som man kan vara ute och plöja i snön med.


Kan man vara hemmakille i raggsockar och konferensräv i kostym på samma gång?


Alkoholtoppmötet i halvtid

Tillbaka på hotellrummet efter en intensiv dag som innehållt många alkoholpolitiska argument, lagom många kanelbullar och lite för få timmars sömn.

Det var en bra första dag på toppmötet idag. Bra mix av föreläsare och hyfsat sansad och nyanserad diskussion. Dagens bästa inlägg gjorde Oskar, som med en enkel handuppräckning i församlingen visade precis hur lätt det är att ge ut tillstånd för alkoholservering, och hur svårt det är att dra in dem. Säkert 50 personer i lokalen jobbade med tillståndsgivning, inte en enda tyckte det var för lätt att dra in dem igen...

Överlag är vi bra i nykterhetsrörelsen. Vi har mycket folk här, och Svempa gjorde en väldigt bra insats under sin utfrågning i eftermiddags. Nykterhetsrörelsen - Alkoholindustrin: 3-2

Kvällens tydligaste koppling mellan alkohol och våld måste ändå deltagarna ha fått på kvällens middag. Plötsligt stormar 15-20 hulliganer från Helsingborgs IF in i foajén på hotellet och ska slåss med Herenveens lag och fans som bor på hotellet vi håller till (Det har vart UEFA-cupmatch ikväll). Behöver jag nämna att inte en enda av dem var nyktra? Man blir inte fredligare av alkohol kan vi konstatera.

Alkoholtoppmöte

Jag springer omkring i lägenheten och packar min väska. Inatt bär det tillsammans med Oskar och Susanna iväg ner mot Helsingborg med natttåget.


Vi ska i dagarna tu medverka på det årliga 
Alkoholpolitiska toppmötet som äger rum i Helsingborg under Kant Härstedts vingar.


Förra året var det rätt kackigt arrangerat, lite ostrukturerat och med Härstedt som både tyckare och moderator, vilket vart märkligt. Men i år ser både programmet bättre och intressantare ut, med föreläsare jag inte sett förut och lite internationella inslag. Bland annat den grymma Anders Ulstein, som jobbar för den norska landsorganisationen Actis.

Det ska bli skoj att komma dit och få lite ny input i sitt arbete, sen gäller det ju att vara där och stå upp mot alkoholindustrin, som kommer att vara där och bräka om sina korkade teser om skattesänkning som en gyllene väg till mindre alkoholkonsumtion. Då gäller det att nån finns där och kan punktera de lögner till ballonger de släpper upp i skyn, och det är vi ska göra!


Tradera mera

Nu har jag lagt upp mitt livs första tradera-auktioner. Hoppas att jag inte fastnar i träsket bara..

Här, härhär och här kan man kika på mina auktioner om man är nyfiken!

Ingen tröja - dock en länk

Jag bar ju ingen röd tröja i fredags, eftersom det kändes mest som det inte gjorde nån skillnad. (Nu jag ljög jag faktiskt, jag tog ju på mig en röd hood när jag gick ut med hunden och gick till ICA kom jag på..)

Hur som helst, tröjan tyckte jag kändes lite meningslöst, men
det här tror jag är nåt som verkligen gör en skillnad. 322 000 människor har skrivit på so far, och ju fler det blir ju mer påtryckningar blir det på såväl FN som kineserna.
Skriv på du också!