PoP is the shit!

har precis avslutat ett möte om nästa års kampanj som vi i PoP ska genomföra. Eller, vi ska ju inte genomföra, utan det ska ju vi och resten av de medlemmar som är intresserade göra!

Det kommer bli en sjukt grym kampanj, och jag är jäkligt pepp på att sätta igång med planering av material, strategier och marknadsföring av den. Ska du vara med?

Sen blir ju inte saken sämre av att jag sitter i samma utskott som de bästa människorna. Jag är alltid lite mer pepp efter att ha pratat med mina grymma utskottskollegor!

Dagens goda gärning

Jag startade dagen idag med att känna mig som en bra människa. Sen något år tillbaka försöker jag de månader jag kommer ihåg (för råd har man egentligen alltid) vara med och bidra med pengar till olika bra grejer genom ett initiativ som heter Solidaritetsbloggen.

Den här månaden är det Julmånad och således passar det extra bra att skänka till de som behöver. Månadens biståndsorganisation är Rädda Barnen och med organisationens julgåvekort har du möjligheten att uppmärksamma någon du tycker om genom att ge en hundring i dennes namn.

Vill du bli en av oss Solidaritetsbloggare? Klicka dig då vidare till Rädda Barnens julgåvekortsida. Fyll i dina uppgifter (Glöm inte mailadressen) och beloppet hundra kronor och julgåvekortet kommer att skickas hem till dig. Vidarebefordra bekräftelsemailet från Rädda Barnen till farsan-baloo(a)hotmail.com tillsammans med din blogs adress. Inom kort hamnar din blogg som länk nere till höger.

The more the merrier, så häng på och bli solidaritetsbloggare du med!

På äventyr i Luxemburg

I förra veckan så var jag i Luxemburg för andra gången i mitt liv. Jag var på ett möte med en "task force" (en grupp) som ska titta närmare på "youth specific aspects on alcohol" inom ramen för EU:s alkoholstrategi.


Man kunde inte tro att det var ungdomsaspekter angående alkohol som skulle diskuteras, jag tror att medelåldern i rummet låg närmare 50 än 20. Det var jag och några folkhälsokämpar till som var ungdomar, men utöver det var det lite läkare och en sjuhelsikes massa pack från alkoholindustrin (8 av 20 stolar var alkoholindustri folk eller deras lakejer) som drog upp medelåldern rätt kraftigt.


Överlag så var det ett möte som var ganska avvaktande och inte hade så mycket output.

Men jag tog i alla fall täten och är en av fyra i gruppen som sak förbereda en workshop som vi ska ha i samband med nästa möte, med goda exempel på projekt och preventivt arbete inom områdena vi ska titta närmare på, som är:


- Reducing under-age drinking


- Curbing drink-driving among young people


- Educating and empowering young people on alcohol issuses


- Promoting responsible selling and serving to young people


- Protecting young people from alcohol abuse by others


(I den här kontexten är "under-age" minderåriga, och "young people" ungdomar eller unga vuxna.)


Mest nöjd är jag med att vi fick in en skrivning om unga som får ta konsekvenserna av andras konsumtion, den var inte alls med från början.


Nu är det bara att ta sikte på nästa möte, som blir nån gång i februari/mars. Tips på schyssta exempel/projekt som tangerar ämnena ovan mottages tacksamt här eller på mailen!

PS. Läs vårt pressmeddelande om min medverkan
här!


Ingela är min bästa vän

Idag var jag på kansliet och härjade, och kikade bland annat in på medlemsservice för att kolla av läget och hur det går för dem. Snackade lite med Ingela, som jobbar där och har gjort så länge jag vart UNF:are, en trevlig kvinna som altid är lika käck och glad när man ringer eller tittar förbi. Men idag gick vår vänskap längre än så, hon hittade nyckeln till mitt hjärta - IKEA-katalogen!
 
Jag fick i år ingen IKEA-katalog, något som grämt mitt IKEA-frälsta hjärta i månader nu. Så idag när jag var inne hos medlemsservice låg det ett splitternytt ex på ett bord, som jag bläddrade lite längtansfullt i. Då, från ingenstans sa Ingela att jag gärna kunde FÅ katalogen, denna dyrbara skrift som jag kan drömma mig bort i i timmar. Sen var min dag gjord, och jag hade en ny bästis på kansliet.


Tack Ingela!


Tvålullen är min bästa vän

Den här helgen är Svinto, a k a stållullen min bästa vän. Vi håller på att packa lådor och flyttstäda så smått på de ställen vi kommer åt. Jag ägnade två timmar igår åt spisen, ugnen och köksfläkten, och ta mig tusan om vår fläkt efter avfettningen inte fungerar bättre än nånsin!

Idag har vi fortsatt packa och putsa, och det är då tvålullen frälst mig. Det har inte funnits en fläck i varesig ugnen, på golvet eller i skåpen som den inte gjort upp med, den är oslagbar! Tillsammans har vi besegrat smutsens demoner hela helgen, och nu ska vi fortsätta kampen ett tag till.

Det enda jobbiga med att flytta och städa, förutom att alla grejer ligger nerpackat, är att jag inte riktigt kan fokusera på nåt annat. jag har försökt planera lite inför de kommande UNF-veckorna under tiden jag städat, men det funkar sådär bra. Så om jag är lite off tills flytten är klar så vet ni varför, jag kan bara ha en sak i taget i huvudet. :)

Flyttstök

Nu börjar det verkligen märkas att det är dags för flytt. Hälften av mina grejer ligger i flyttlådor och väntar på att få bäras ner till nya lyan, en bärhjälpsinbjudan ligger ute på facebook (nördigt, jag vet..).

Idag har jag dessutom hjälpt Peter och Jocke att flytta från lägenheten vi ska in i upp till lägenhet X på toppen av huset. Då kändes det verkligen att det snart är flytt, när jag såg vår blivande lägenhet tom, då slutade det vara Peter och Jockes kändes det som. Så nu är det bara att vänta på att tapetserarna blir klara i lägenheten vi ska flytta till (vi får nya tapeter i hallen, sovrumnmet och arbetsrummet!), så ska vi bära arslet av oss sen!


Jävla TV

Vad är det med Belgien, Luxemburg och andra länder på kontinenten och TV. På mitt hotell här i Luxemburg finns det 40 kanaler, på EN pratar de engelska och på ingen visar de Sveriges match ikväll. Bittert. Tur då att det finns webradion i P4!

Vill du jobba i Bryssel?

Vill du spendera vårterminen i Bryssel? Vill du jobba med politik och att påverka på europanivå? Då är det här chansen du har väntat på!

UNF söker nu tillsammans med NBV och IOGT-NTO en person som under vårterminen jobbar som trainee i Bryssel.

Som trainee är du nykterhetsrörelsens förlängda arm i Bryssel. Du ansvarar för att träffa och påverka parlamentariker från såväl Sverige som andra länder, och för att representera IOGT-NTO, NBV och UNF på olika seminarier och mingel. Du förbereder och tar emot besöksgrupper från nykterhetsrörelsen och NBV:s samarbetspartners. Du kommer också att få assistera IOGT-NTO och NBV:s personal med praktiska och administrativa göromål på plats.

Som trainee så får du ett eget rum att bo i på vårt kontor i Bryssel. Vi står också för mobiltelefon och resor med kollektivtrafiken. Dessutom får du lektioner i franska och ett arvode som ska täcka mat och nöjen.

Har du några frågor eller är intresserad av att söka platsen så hör av dig till:
Robert Damberg   0702-755225   robert(a)unf.se
Peter Moilanen   0733-72 62 12   peter.moilanen(a)iogt.se

För ansökan, skriv ett kort personligt brev om vem du är och vad du gjort tidigare. Vi vill ha din ansökan senast den 10/12 2007. Skicka din ansökan till peter.moilanen(a)iogt.se. Är du osäker på om du passar för tjänsten kan du alltid ringa oss för närmare beskrivning. Välkommen med din ansökan!

Vi drar till skogs!

Imorse när vi vaknade var det första vi hade att ta ställning till huruvida vi skulle med ett gäng hundkompisar till skogen eller inte. Efter en snooznings funderande så bestämde vi oss för att dra till skogs och gav oss iväg till skogen bortanför Gränby.

Förutom att det var sjukt långt dit så var det en schysst skog, och härligt med så mycket folk och hundar som bröt tystnaden i skogen. Jag blir alltid lite lugnare och mer avslappnad när jag får dra på mig jägarstrumpor och kängor och ge mig ut i skogen på en rejäl promenad. Med lite jagande efter en smitande fosterhund i skog och på en leråker och några mackor och kaffe på en sten samt skönt, svalt väder som ingredienser blev det en grym start på dagen! Jag toppade med ett pass på gymet direkt efteråt, lyfte lite skrot och kände mig mer levande än på veckor när jag cyklade hem! Jag vet ju att jag mår bra av att använda kroppen, varför gör jag det inte mer för?!

image181
Många hundar blir det.. Jag lyckades fånga allihop på den här bilden faktiskt! Hur många hittar du?


image182
Magda har pli på Bamse, Lukas och Ines, men Diesal ser nåt intressantare.


Plats för engagemang

Nyss hemkommen från LSU:s repskap, där jag representerade UNF idag. Allt som allt var vi 45 av LSU:s 85 medlemsorganisationer på plats (undrar vad de andra 40 gjorde?)

Själva mötet var det minst kontroversiella jag vart med på (det här var mitt 3;e tror jag), och de flesta förslag gick igenom utan kontroverser.

Lite oväntat blev jag också invald i valberedningen för LSU till nästa repskap, känns kul! Ska bli spännande att få kartlägga kompetenser och uppleva engagemang i olika organisationer för att vaska fram en bra styrelse. Jag vill försöka lägga kraft på att nå de 40 som inte var på repskapet nu, och hoppas vi blir fler på nästa repskap!

Jag dissade dock kvällens middag för att hinna hem till flickvän och hund, och nu ska vi avrunda med lite film och onyttigheter, känns som en lagom avrundning efter en hel dags möte.

Pumpa på!

Ikväll deltog UNF/IOGT-NTO 2010 Trots Allt! traditionsenligt med hemitkåren på nykterhetsvännernas studenthem Arken och Lf 31 Drabanten av IOGT-NTO i den landsomfattande frågetävlingen Pumpen som varje år arrangeras mellan IOGT-NTO-rörelsens olika föreningar.

Arken har sedan länge legat i topp år efter år i den här tävlingen, vilket kanske inte är så konstigt när man samlar en stor skara av nykterhetsrörelsens främsta studenter på samma ställe, och kryddar med visa iggisar. Allt som är sämre än en topp-tre-placering är ett stort misslyckande för oss på Arken, och under den tiden det fortfarande fanns ett pengapris i tävlingen budgeterade vi lite småkaxigt med vinst på varje årsmöte med Trots Allt!

Jag hade i år ostkakeansvar, och handlade rikliga mångder grädde, sylt och ostkaka. Allt inmundigades raskt och glatt efter tävlingen, trots att Verandaköket är ur funktion pga en vattenläcka.

Men jag har börjat se ett mönster i min medverkan. De senaste tre åren har jag lagt beslag på den alkoholpolitiska frågan i början och löst den. men när jag är klar med den efter en kvart och ska ta mig an nästa fråga är allt utom de kluriga matematikfrågorna lösta, och jag har inget mer att bidra med. Måste göra om taktiken till nästa år, jag kan ju lite mer än alkoholpolitik faktiskt.

All in all en trevlig kväll, och jag tror tamigtusan vi vinner i år också!

Bästa syrran!

I förmiddags fick jag ett sms där det stod "Jag klarade det!"

Det tog inte många sekunder att koppla vad det var som var avklarat. Världens bästa
syster hade tagit körkort!

Så hipp hipp hurra för min syster, som nu lovat att hämta hem mig från tåget när jag kommer hem i jul!


On the road again..

Sitter på tåget (igen) på väg hem från Göteborg och ett kortbesök på personalsamlingen under ett dygn. Några tankar som rör sig i mitt huvud


- Jäklar vad mycket kompetens och kunskap vår personal sitter på! Och vilka grymma nya rekryteringar vi gjort. Känns riktigt bra i magen, det här blir bra det!


- Jäklar vad mycket bra folk jag känner i Göteborg som jag aldrig träffar. Fick 10 minuter på centralen för en underskrift på ett papper och lite catching-up med Hanna, då inser jag att jag skulle behöva två veckor i Göteborg för att hinna träffa alla fina människor som bor där. Efter 2009 kanske?


- Jäklar vad jag ska sova imorgon bitti! En intensiv helg och två intensiva dagar nu borde däcka mig totalt ikväll. Jag är trots allt inte så trött, utan känner mig pepp och igång. Oerhört skönt! Men jag har allt förtjänat att få vakna utan väckarklocka imorgon.


Vad en god natts sömn kan åstadkomma

Det har varit lite snålt med bloggandet på sistone. Lite för mkt annat att styra med och en förkylning som stulit energi och kraft.

Var inte så pepp i fredags när jag åkte till Budget-FS och kände mig sliten och seg. Trodde jag

skulle vara helt utpumpad och död idag därför, och funderade på om jag skulle palla personalsamlingen direkt efter.


I lördags kväll var jag så trött att jag knappt orkade anteckna från mötet, och stupade i säng efter

midnatt. Men på något konstigt sätt så var botten nådd där, och jag sov gott hela natten (för första gången på en vecka) och sen var jag tillbaka på banan. Sov lika galet gott inatt efter en asskön hemmakväll igår med glögg och pepparkakor, och nu käner jag mig som vanligt igen, glad och peppad på att få träffa personal från hela rörelsen! Göteborg - here I come!


Shit vad jag är tacksam för att jag inte har sömnproblem annars!


Over and out..

Budget-FS är slut, till slut. Jag är också slut. Helt slut.

Skum dröm!

Häromnatten drömde jag en skum dröm. Jag var hemma i Motala, och skulle schasa bort mängder av rådjur från cykelbanan, bort mot massa kompisar från nu och förr som jagade på ena änden av ett stort fält.

Efter att ha försökt schasa bort en del från vägen med varierande framgång skulle jag helt plötsligt cykla på vägen där rådjuren gått, och fick kryssa fram mellan rådjuren.


Då blev helt plötsigt flera av rådjuren aggressiva, och började jaga mig efter vägen. Två av dem började bita mig i varsin hand och höll på att få mig tappa balansen. Jag försökte schasa bort dem från mina händer med fötterna, samtidigt som jag skulle försöka trampa, för jag skulle välta om jag släppte händerna. Det gick oerhört långsamt framåt, och till slut höll jag på att välta för att jag åkte framåt så långsamt.


Det var i det läget jag vaknade med ett ryck.


Jag har försökt mig på att tolka drömmen lite, och jag funderar på om inte rådjuren ska sybolisera arbetsuppgifter som jag inte riktigt lyckas delegera eller få ordning på, och det gör att jag hämmas i min färd framåt och om jag inte passar mig så kommer de få min cykel att välta typ. Har jag nån drömtydare i bloggläsarkretsen som kan göra en bättre tolkning åt mig?