Mitt i julkursen


Julkursen är i full gång här nere i Chamonix, och jag skulle kunna blogga i flera timmar om allt som hänt, alla tankar som rör sig i huvudet och hur härligt det är här nere. Men jag sitter på ett internetcafé inne i stan, och har inte så gott om tid på mig. Jag tar det när jag kommer hem.

Jag ska skriva ut lite papper till min och Åsas föreläsning om BTM ikväll. Den kommer bli grymmarns bra, jag har aldrig varit så här förberedd inför en föreläsning, det är riktigt skönt faktiskt! Det ska jag vara flera gånger.

Jag passar på att kolla milen, och inser att det verkligen är julledigt för alla när jag bara fått 30 nya mail de senaste 5 dagarna. Skönt, bara ett par, tre stycken som behövde åtgärd.

Mitt i julkursen

Såhär vackert var det i backen idag när vi var ute och åkte med skidskolan i systemet La Flegére. Vi är på 2000-2500 meters höjd, mitt i pisten. Til höger står Youssef och glassar, och ner till vänster är vår skidlärare.

Det syns inte så bra på bilden, men vi var mitt ibland molnen, och det var små iskristaller i luften överallt. När solen lyste igenom såg det ut som porten till en annan värld.. Mördande vackert.

Nu är det fyra dagars kurs kvar, och det har redan blivit ett minne för livet. I love it.

Vi ses när jag är hemma igen, det blir nog inget mer bloggande innan jag är hemma i Motala igen den 2:a, men man vet ju aldrig..

Just det..

Det blir ju ett juluppehåll i bloggandet nu, tills jag är tillbaka. Det blir nog inget uppdaterande där nerifrån, om jag inte hittar nåt bra trådlöst nätverk vill säga.. Ni får hålla ögonen öppna, kanske dyker det upp nåt.

Snart bär det av..

Om 4½ timme ska jag gå upp och duscha för att ta bussen ner till Chamonix och fira jul och nyår med UNF på vår julkurs. Det känns lie läskigt nu, att vara huvudansvarig och snart vara på väg. Utan att ens ha varit där nån gång. Galet. Men nu är det dags, för sent att fixa och dona med saker nu, och jag tror läget är under kontroll. Om inte annat så löser det sig, med det grymma gäng jag åker ihop med. Känns tryggt.

Annars är snödjupet just nu 40 cm i dalen och 110 cm på toppen. Först nu börjar jag fatta att jag ska få åka skidor i över en veckas tid! Det kommer bli helt fantastiskt!

Sen ska jag ju få åka mer i år. Efter vårt FS-möte i mars ska jag, Lisa, Hanna, Magnus, Sofia och kanske några till ta oss till Riksgränsen och åka skidor i några dagar. Wonderful!

Nu ska jag ta och slå av julmusiken på datorn, plocka ner datorn i väskan och se till att komma i säng. Det där med tidiga kvällar har jag lagt ner numera. Det går inte.

Trevlig postskörd!

24677-51

Såhär trevlig var min hög med post i brevlådan idag! Tack för de fina korten Farmor, Ewa, Mormor och Morfar, Marie, Mamma, Pappa och Syrran!

Det är inte varje dag man blir så glad av att få post, även om min post oftast är rolig. jag undrar om ens postskörd avspeglar resten av ens liv? Mitt liv tycker jag är roligt, och jag får mycket rolig post. Andra får massa räkningar och reklam och suckar över posten, och de verkar ju inte trivas sådär superbra med tillvaron. Eller så handlar det om inställning till livet i allmänhet, och har ingenting med post att göra..Många timmar blir det

Jag satt precis och läste min ordförandedagbok, och räknade ut att det de senaste tre veckorna har blivit 180 UNF-timmar, och bara en helt ledig dag (och då tror jag att jag fuskläste mailen). Inte konstigt att jag var trött imorse. Mitt nyårslöfte blir att bli bättre på att prioritera och vara ledig ibland. En utsliten ordförande blir ingen glad av.

Jag ska börja det nya året med en helt ledig vecka, då jag bara ska vara hemma i Motala och stänga av telefonen. Det känns bra. Sen har jag hittat tre områden jag vill fokusera på att göra riktigt bra i vår, och det känns också bra. 2006 kommer bli grymt!

Annars ligger alla kläder till julkursen framme på soffan, kan det bli så bra att jag får ner allt i min stora ryggsäck? Jag snålpackar rejält kan jag lova..

Jag ska bli NSF:are!

Idag gjorde jag slag i saken, gick de fem stegen in till NSF:s korridor och sa att jag ville bli NSF:are i Fyriskåren i Uppsala. De har en egen båt! Sjöscouting, fatta coolt!

Det gick bra, och nu ska kårens sekreterare maila mig med mer info. Det känns bra.

Lite konstig väg att gå dock, de har tydligen bara lokal uppbörd i NSF, det verkar läskigt.

Lisa: Jag sa att hon skulle maila dig med, du ville väl också bli scout?

Those were the days

24677-50

Såhär ser den ut, originalavin som jag skrev under den januaridagen 1997 när jag valde att bli medlem i UNF. Jag och Oskar var nere i källaren och hämtade en projektor i eftermiddags, och då grävde jag fram den här i arkivet. Det var VÄLDIGT välorganiserat, och i högen med mitt namn låg andra gamla klasskompisar och andra kända namn som Jonas Nilsson, Daniel Wickström, Adde Johansson, Frida Carlsson, Lisa Nilsson och andra gamla kändisar som blev värvade samtidigt som mig.

Lägg märke till hur otroligt noggrant jag textat mitt namn. Jag anade redan då att det här var en grej som skulle påverka mitt liv ganska ordentligt. Det kan man väl lugnt säga att det gjorde. Man blir lätt förundrad när man försöker tänka sig hur ens liv hade sett ut om jag inte blivit UNF:are. Var hade jag kanaliserat min glöd? Hade jag växt såhär mycket som människa? Vilka människor hade jag mött och vilka skulle vara viktiga i mitt liv i ett sånt läge? I can't imagine.

Notera att jag värvades av den odödlige Robert Lindh. Vilken kille!


Köpa utsläppsrätter?

Som en uppföljning på mitt boktips häromdagen tänkte jag nu tipsa om att man kan köpa utsläppsrätter på SNF:s hemsida, gör det!

Jag ska köpa mig en rätt när jag kommer hem, alla mina julklappsbekymmer är lösta!

Norra europas största insjöbad

24677-49

Och såhär vacker är stranden. Värsta baywatch! Här är inte dåligt att slappa på somrarna med lite sköna polare eller en bra bok. Fast det var ett par somrar sen jag gjorde det sist.. Får ta tag i det där.

Kraftsamling

24677-48

Såhär ser det ut på norra europas finaste strand, Varamon en kall lördageftermiddag i december. Det är hit jag går när jag behöver koppla av och samla kraft när jag är hemma i Motala. Lördagens promenad avslutades med en fika hemma hos mormor och morfar, ätandes saffransbullar, drickandes kaffe och diskuterandes engelsk ligafotboll med morfar. Härligt.

Motala har ju precis övergått till helt digitala sändningar som en av de första kommunerna i landet. Morfar hade skaffat boxer med canal+ sport och andra sportkanaler. Han var helt fascinerad av att man kunde se så mycket sport på så många olika kanaler och välja själv. Han hade ett långt schema för hela lördagen, vilka matcher han skulle se och vart. Han var så nöjd med att kunna se spanska och italienska ligan nu också, fast engelska är förstås fortfarande favoriten.

Tågblogg

Nu sitter jag på X2000 mellan Sthlm och Linköping, på väg hem till Motala.

Jag har nog inget direkt att blogga om, ville bara göra det för att jag kan göra det såhär på tåget. Häftigt det här med trådlöst internet ombord, bra funkar det ju faktiskt också!

Jag ska hem till familjen och ladda om batterierna lite imorgon. På söndag är det julbord och arbetsdag med östergötlands DS. Kanske en date med Erik med, om det vill sig väl. Det ska bli skoj. Imorgon ska nästan bli roligare, då ska jag göra tryffel med familjen och gå ut med hundarna. Det är jag värd.

På torsdag bär det av: Chamonix! Nu känner jag mig bara pepp inför kursen, till skillnad mot förut. Det kommer bli riktigt bra, det vet jag nu!

Nu närmar vi oss Linköping! Home sweet home!


Att förändra världen

Dagens boktips är "Oväder" av Mark Lynas

Den är den senaste boken som peppat mig att vilja åstadkomma en förändring både hos mig själv och i resten av samhället. Fast det kändes rätt hycklande när jag blev så berörd av den igår, och flög till Oslo idag... Ursäkten att jag inte hunnit annars är ju visserligen sann, men gör det det mer rätt att öka på den globala uppvärmningen? Kan jag rättfärdiga det med att jag är rätt miljömedveten i övrigt? Nja..

Jag ska se om jag kan åka tåg till de nästa två FS-mötena.

Men hursomhelst. Boken. LÄS DEN! Jag har den inbunden att låna ut till den som är snabbast, annars kan man gå till sitt bibliotek eller köpa den här. Där finns också en schysst sammanfattning av boken.

Min framtida arbetsplats..

Min framtida arbetsplats..

Här har ni den, utsikten från min framtida arbetsplats. Talmannens stol i EU-parlamentet.

Den här tog jag när jag var nere i Bryssel förra veckan, för jag tyckte det var skoj. Men det kanske ÄR ett bra ställe att jobba på det där, om man vill förändra världen?


Ny kalender beställd..

Nu har jag äntligen fått arslet ur och beställt en ny kalender för 2006. Den lilla sidan med 2006 i min nuvarande kalender börjar bli ganska full med liten, liten text om vad jag ska göra nästa år.

Med Lisas råd kring den ultimata kalendern i bakhuvudet har jag idag beställt en
den här filofaxen. Känns bra. Lagom stor, stryktåligt material och inte i skinn. Då mår samvetet bra också.


Dagens humor

24677-46


Jobbreflektioner

Jag har kommit på en grej, med lite hjälp från en av mina grymma styrelseledamöter.

En av mina största brister/svagheter som ordförande tror jag är att inte är tillräckligt duktig på att delegera, och vill försöka göra så mycket som möjligt för att andra "ska slippa". Det är så lätt att tänka att "jag fixar till det där, så behöver jag inte besvära X med det, hen har så mycket ändå med skola/jobb/annat ändå."

Men det är ju inget bra, för många småsaker gör ju att jag missar att göra annat, och dessutom koncentreras en massa makt till mig som inte borde göra det.

Så nu har jag kommit fram till att jag ska bli bättre på att se till att skicka vidare både information och saker som ska göras, frågan är bara hur jag ska skaffa mig bra rutiner för det?

En sak som jag trot jag ska satsa på i vår är att ha minst en dag/vecka som är kommunikations och administrationsdag. Idag har jag hunnit att skicka massor med mail och ringa flera samtal som legat på hög de senaste veckorna. Det är nog ett sätt att komma ifrån det. Hinner man landa så hinner man tänka ett steg längre i genomförandet av saker och ting.


Schysst konsert!

24677-44


24677-45

Det blev konsert för mig igår till slut. Fick tillochmed sällskap i form av Jonas och Fia som hakade på! Mycket trevligt, de är bra människor!

Konserten var schysst, och bandet rockade som vanligt. Det var inte samma hysteriska röj som de andra gångerna jag sett dem, utan mer soft och eftertänksamt. De körde många av de lugnare låtarna från nya skivan, och varvade med schyssta politiska kängor i mellansnacken. En riktigt bra tisdagkväll!

Köpte mig en ny t-shirt med, från DEM collective med den nya loggan på framsidan. Mkt snygg!

Det här var tyvärr de enda bilderna jag fick från konserten, innan mitt batteri dog..

Ni glömmer väl inte..

att skänka en slant till IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete och återuppbyggandet av samhället på Sri Lanka?

Pg 90 04 63-1

är kontot ni ska sätta in er julgåva på. Gör det idag, så ni inte missar det.

Sällskap sökes del II

Lottningen är klar. Vi möter i nämnd ordning Trinidad & Tobago, Paraguay och England. Helt OK lottning tycker jag, även om Paraguay känna underskattade. Sydamerikanska lag är ofta grymma, och det här gänget har spelat oavgjort mot Brasilien och slagit Argentina i sina väg till VM. Det är inte dåligt.

Men jag hoppas vi fixar det, och tar oss vidare, då kan det gå hursomhelst. Blir troligtvis Polen eller Ecuador i åttondelen, om vi inte kommer tvåa i gruppen och får möta Tyskland. Jag föredrar Polen. Tyskland blir grymt svårslagna på hemmaplan, och sydamerikanarna vet man aldrig var man har.

Men de här matcherna är jag sugen på att åka ner och kolla på, har jag några fotbollsgalna polare som hänger på?

När                          Vilka                                                                             Var                                          Tid                
10 juniTrinidad & TobagoDortmund18.00
15 juniParaguayBerlin21.00
20 juniEnglandKöln21.00

www.svenskfotboll.se/vm2006


Vore grymt att se Sverige-Paraguay på olympiastadion i Berlin. Den tar 66 021 åskådare...

Sällskap sökes!

På tisdag klockan 21:00
SVENSKA AKADEMIEN
Uppsala -
Katalin

Nån som ska med och lyssna på Sveriges bästa liveband?

Dagens mediafånighet

Saxat från Metro:

"Frankrike, 339 kronor. Tung och klumpig som som ett franskt högbogerligt ekmöblemang. Men soffan är stoppad med röd plysch och tål att rulla runt bekvämt i och soffbordet lagom högt att lägga fötterna på. Vi älskar det. I en perfekt värld somnar vi i soffan efter en krämig hummerrisotto."

Nu till dagens fråga. Är det här en annons om möbelförsäljning eller en vinrecension?

Ibland är alkoholkulturen mer uppenbart löjlig än vid andra tillfällen.

Media har en sjujäkla makt

Det pågår ett fett mediadrev mot Laila Freivalds för tillfället. Ifrågasatt till tusen och allt hon säger framställs i så negativ dager som möjligt. Jag blev imponerad av henne i intervjun i nyheterna nyss, där hon var väldigt tydlig och saklig i sina svar.

Jag har ingen uppfattning i sakfrågan - om hon borde avgå eller inte.

Men jag blir så sjukt less på medias enkelspårighet och onyanserade sätt att framställa saker emellanåt. 30 000 pers har skrivit under nåt uppror som kräver hennes avgång. Undrar hur många de skulle vara om hon inte hängts ut som fan själv i media den senaste veckan?

Too many cooks spoil the soup?

Jag satt precis och räknade efter, och insåg att om man räknar ihop alla människor som sitter i våra utskott så blir det 33 personer som är inblandade i UNF:s arbete på ett strukturellt plan på förbundsnivå. Det är ganska många fler än under förra perioden, och jag tror också det är ganska mycket bättre. Fler människor innebär mer jobb, fler infallsvinklar och fler kloka idéer och tankar. Samtidigt är det inte ohanterligt många, det känns bra.

Brysselbetraktelser

Två saker lade jag märke till under dagarna i Bryssel som tyder på att jag är för mkt i Sverige och har för dåligt internationellt perspektiv.

1. Mina visitkort har bara text på svenska, och telefonnumret har inte med landsiffrorna. Varför ska bara svenskar ringa mig? Det får jag fixa. (Eller Mathias snarare, jag är ju kass på layout)

2. Mitt lösenord på sobban innehåller bokstaven Ä. Detta ledde till att jag inte kunde kolla min mail på lånedatorerna på konferenscentret. Orutinerat.

Sen måste jag bli bättre på att ställa om till engelska. Det tog nästan en hel dag innan jag kände att jag kunde prata hyfsat obehindrat. Mer böcker på engelska tror jag är en del av lösningen.

Stadgarna - nu i en ny snygg förpckning!

24677-43

Såhär snygga är UNF:s nya stadgar. Varje stadgerevisionists våta dröm har blivit förverkligad. Jag är så grymt nöjd och stolt över allt snyggt material vi har producerat i år! Mathias är så sjukt bra!


Kvällspepp!

Såna här saker gör mig genomlycklig och fick faktiskt håret på mina underarmar att resa sig lite. Det är så grymt mäktigt med folkrörelser som får människor att växa!


European Youth Week i Bryssel - del 1

Hej hej kära blogg!

Ledsen för min frånvaro de senaste dagarna, jag fick ett beklagande sms om det förut idag, och då försöker jag såklart åtgärda det så snart jag bara kan.

Jag har varit i Bryssel måndag-onsdag och representerat EGTYF (LÄNK) på inledningen på ”European youth week” på en ungdomskonferens som kallades ”Youth takes the floor” med över 200 deltagare från alla EU:s hörn.

Det var ett par riktigt roliga och intensiva dagar, som blir alldeles för långt om jag ska redogöra för allt här. Men sammanfattningsvis kan man säga att jag diskuterat ungdomar, ungdomspolitik, demokrati och deltagande i tre dagar.

Jag träffade många nya, spännande och intressanta människor ifrån såväl Sverige, Danmark, Litauen och Slovakien som Spanien.

Det mest spännande och lärorika med veckan var att se hur otroligt heterogen både världen och EU är. Det finns så många olika människor med så otroligt olika bakgrunder, upplevelser, livsåskådning och värderingar runt omkring en, som man inte tänker på eller märker annars. Framförallt blev det uppenbart när jag på väg till kommissionen såg ett klistermärke som varnade för att släppa in Turkiet i EU med ett rasistiskt budskap på på en lyktstolpe. Det var något jag inte sett som konstigt alls. Turkiet är för mig en del av Europa lika mycket som Grekland eller Estland. Men så fort man säger ”islam” verkar en del hoppa högt.

Det har också gått upp för mig hur svårt det kan vara med språkbarriärer. Spanjorerna blev t.ex. helt exkluderade stundtals när de saknade tolk.

24677-41 
Såhär fokuserade ser svenskar ut när de lyssnar på tolkarna som sitter i glasbåsen bakom deras ryggar


Den andra saken jag la märke till var att patriarkatet skrattretande uppenbart. 90% av alla som hellre pratade själva än lyssna på oss ungdomar som var där var gubbar i femtioårsåldern i kostym. De flesta var gubbar, och de flesta gubbarna var sådär. Tråkigt. De hade kunnat göra det så lätt, att bara sitta och lyssna istället för att hålla tal i en halvtimme var, vilket ledde till att det inte fanns tid till något annat. Värdelöst! Dessutom gjorde det alla som var pepp och sugna på att debattera med dem i två timmar besvikna och frustrerade när vi bara fick ställa totalt fyra frågor på två timma och istället lyssna på tal i drygt 1½ av dessa.

Annars var det väl lite spännande att få hänga både i kommissionens hus och i EU-parlamentet, och få sitta längst fram i parlamentets plenisal och lyssna på bland andra kommissionens ordförande Barosso som höll tal. Man blev lite överväldigad först. 

En annan sak jag lade märke till var hur många sammanhang det förekom alkohol i, och hur självklart detta var. Men som tur var så bjöds det inte på alkohol på nattklubben där vi hade vår avslutningsfest igår. Alla fick två fria ”soft drinks”, men alkohol fick man köpa själv om man ville ha det. Det tyckte jag var skönt. Men på flera mottagningar bjöds det på vin och champagne som det var något självklart. Jag tyckte det var konstigt.

På planet hem idag så träffade jag Åsa Westlund, EU-parlamentariker för (S). Vi träffades sist jag var i Bryssel och gjorde en utställning med IOGT-NTO som hon stod för. Hon kände igen mig, men jag inte henne först, det var lite roligt. Hon var lite småsjuk efter att ha ätit några kassa skaldjur, och såg lite trött ut. Det är ett hårt jobb att vara parlamentariker.

Jag tänkte avsluta med några lärdomar jag dragit av de här dagarna:
¤ Ät inte skaldjur
¤ ”The floor” är upptaget av självupptagna gubbar i kostym.
¤ Du ska våga avbryta gubbar som pratar, även om de är ordförande för EU-kommissionen och du sitter längst fram i salen inne i EU-parlamentet.
¤ Det är dags att jag ser till att lära mig spanska och/eller franska som jag alltid pratar om.
¤ Man mår kasst av att bara äta mackor till lunch varenda dag.
¤ Det finns massor med ungdomar som vill massor i Europa, ungdomspolitik är spännande!


Kvällens överraskning!

Min allra bästa syster har börjat blogga! Kul kul, det blev en länk till bland favoriterna.. Som om det inte redan var överfullt där.. =P

Det bästa är ju url:en, jämför med min. Hon har humor hon, syrran!

http://lilldamberg.blogg.se/


Förträff inför julkursen

24677-40

Idag kickade förträffen inför årets julkurs igång. Och såhär nära varandra och glada var människor efter bara två timmar i godtemplargården (som ser precis ut som säkert 20 andra godtemplargårdar jag varit i, hur fascinerande är inte det?) ute i Gunsta 1,5 mil utanför Uppsala.

Det började riktigt bra, och den här helgen och julkursen som jag legat sömnlös så många nätter för känns helt plötsligt inte alls farlig längre. Jag är helt och totalt lugn och övertygad om att det kommer bli en sanslöst bra resa! Nu ska jag sova, så jag vaknar frisk imorgon och kanske kan sova på plats sista natten. Imorgon är det ledarträff, snack om UNF och kamratstöd och lite lasergame på kvällen. Känns stabilt!