Engagemanget minskar my ass!

Var inne på Sobban nyss för att kolla av mailen lite mitt i allt målande, spikande och fixande här hemma hos mamma och pappa. Det var rätt lugnt i inkorgen, lugnare än nån gång sen jag blev vald till ordförande tror jag faktiskt. Kanske inte så konstigt när kansliet är stängt och styrelsen färsk.

Sen gick kollade jag runt i de olika mapparna lite för att se om nåt borde svaras på eller så där. Mkt hade hänt och det var skoj att se att debatten om UNF flyter på även på sommaren.

Det som däremot var trist och gjorde mig less och opepp var två saker.

1. Det är mest massa gnäll. UNF är tydligen sämst i världen när det gäller jämställdhet, det var den värsta kongressen ever där bara FS förslag gick igenom och ingen är engagerad längre.

2. Det är precis samma folk som dominerar debatten idag som för två år sen. Var ventilerar våra nya medlemmar sitt engagemang och idéer?

Jag känner mig lite som luften går ur mig och all energi jag har att lägga på UNF försvinner när det bara handlar om hur jävla kasst allt är. Det finns ingen konstruktiv kritik med förslag eller idéer på förbättringar eller förändringar, utan mest gnäll. Klart att allt inte är tipp-topp, och klart att det finns massor med grejer vi kan och bör förändra, man kan allt vara så nattsvart som det utmålas? Inte en chans!

Klart jämställdhetsarbetet måste ta fart, och att vi kan bli mkt, mkt bättre. Men vi har ju tagit en jämställdhetsplan, och frågan lever. Det skulle jag säga att den inte gjorde alls för tre-fyra år sen. Det måste väl ändå vara ett steg i rätt riktning, att vi är medvetna om problematiken och har en plan för hur vi ska förbättra det? Sen tycker jag att det är pinsamt att 70% av talartiden togs upp av killar på kongressen. En utmaning till nästa kongress är att hitta rätt mötesformer för att få fler att ta plats tror jag.

Kongressen hade många brister, som varje kongress har. Men så dålig som en del verkar ha upplevt den håller jag inte med om att det var, och jag har nog inte varit med om nån kongress där så många stora beslut gått en annan väg än förbundsstyrelsens linje eller förslag (vilket jag tycker är bra!). Fältkonsulentsystemet, ombudsfördelningen och förslaget om Motdrag är tre stora grejer som jag på rak arm kommer på där kongressen valde en annan linje än förbundsstyrelsens. Och så tror man att kongressen inte ahr nån makt?

Men det som egentligen gjorde mig less och trött är nog det sista tjatet om att ingen skulle vara engagerad längre. Jag tror helt ärligt att det bara är bull. Jag hatar den frasen. Saker var annorlunda "förr", men var de automatiskt bättre? Jag tror att engagemanget försvinner när man säger att det gör det. Man sprider en känsla av opepp, ungefär som den jag fick nu, och man lämnar det "sjunkande skeppet".

Men grejen är ju den att UNF är så långt från ett sjunkande skepp man kan komma! Engagemanget lever och blossar för fullt! Det finns asmånga skitgrymma UNF:are runt om i hela Sverige som gör bra saker och lever och brinner för UNF. Däremot tror jag inte att Sobernet är det stället som engagemanget visar sig på längre, och det hänger ihop med min andra punkt om att det är samma folk som för två år sen.

Det är inte UNF som är ett sjunkande skepp, det är Sobernet. Sobban är kasst som debattmedium, och inte användarvänligt för en "vanlig" UNF:are. Därför har debatten flyttat till andra ställen, och engagemanget visar sig på andra sätt och andra håll. Vi som hänger kvar på sobernet är det till stor del ett gäng folk som börjar bli eller har blivit för gamla för UNF, och vi sitter och minns nostalgiskt tillbaka på hur fantastiskt det var på EGTYF-lägret 1998. Det jag tror många missar är att för många av de 13, 14, 15-åringar som var i Uppsala nu så var det deras Östersund -98.

Jag vet inte vad min poäng egentligen var, jag ville nog mest säga gnälla lite jag med, men känner att sobernet är fullt så det räcker, och att jag kanske borde negga lite här ibland också.

Fast för att låta lite positivt lysa igenom så måste jag få lyfta fram Anna-Kerstin. Hon är det bästa exemplet på hur det borde vara i debatten. Hon lyfter fram sånt som borde bli bättre, men skriver också med sånt som var bra eller bättre än förut, och på ett sätt som man själv blir pepp och glad av. Go Anna-Kerstin!

Vi andra sobernet-murvlar får se till att ta oss ut i verksamheten, och bli peppade och engagerade igen, istället för att gnälla på sobban. Eller åtminstone lägga ner tjatet om att allt var bättre förr. Ni har nämligen inte mer rätt än de 10 generationerna UNF:are innan er har haft.


Träningssemester

Semestern har inte bara varit slappande, läsande och filmtittande än så länge. Jag har hunnit med att köra fyra styrkepass på gymet den senaste veckan också, i ett försök att ta ifatt de träningstillfällen jag missat under kongressen och Almedalen.

Det har gått riktigt bra, och nu är det rätt tomt på gymet också, vilket är skönt. Dessutom har mina nya
träningshandskar gett mig lite av känslan av nystart. Det är viktigt med lite nya grejer och mentala omställningar för att hålla ångan uppe. Till hösten blir det en omläggning av träningsprogrammet, både för att kroppen inte ska vänja sig vid övningarna, men också för att ge lite nystart till hösten också.

Nåja, nu är väskan packad och bullarna tinade. Dags att dra hem till Motala för lite kroppsarbete och slappande i Varamon de kommande två veckorna.

Semester-skills

Min skicklighet i slappande har ökat markant de senaste dagarna. Än har jag inte lyckats gå en hel dag utan att göra nåt vettigt eller nyttigt, men jag är på god väg!

En stor del i slappandet och semestrandet den här veckan kretsar på olika sätt kring mat. Vi bakar bullar, lagar seriös och/eller onyttig mat och käkar massa glass (och såklart de hembakta bullarna!). Lägg ihop det med lite träning, en del promenader, massa filmtittande (5 stycken än så länge) och bokläsande (har plöjt både "Da Vinci koden" och "Änglar och demoner") och min än så länge fantastiskt sköna ledighet tornar upp sig framför er.

image150
Gårdagens bästa, lyxfrukost framför fjärde Harry Potter-filmen.

image151
Dagens vuxenpoäng: Hemlagad köttfärslimpa, fylld med mozzarella och kantareller. Syndigt gott! Men gräddsåsen är pås-sås, så än har jag en bit kvar till mormors skills. Skönt att ha nåt att jobba på.

Dålig på ledighet

Jag är rätt dålig på det här med att vara ledig. Igår så smygjobbade jag i flera timmar tills Therese sa åt mig att låta bli. Då slutade jag och la mig på en filt med Mi och Diesal och slappade resten av eftermiddagen, tokskönt!

Sen ägnade jag resten av dagen åt att pyssla med annat, som att boka hotell i Söderköping tills jag ska på mitt livs första kompis-bröllop. Robban som varit först bland mina polare med att både flytta hemifrån, skaffa barn, skaffa bil, ta lån på hus och ha fast jobb är nu också först ut att gifta sig.

image149
Den tjusiga inbjudan. Medeltidstema!

Det känns vuxet att vara ute i så god tid, nästan lika vuxet som att vi bakade mitt livs första kanellängder här i förrgår kväll. Det blev himla bra, och jag följde upp med vuxenprojektet göra egen musli igår. Så lite ledig är jag trots allt, även om jag fortfarande behöver öva på mina slappande-skills.


Dag 1

Idag är det min första lediga dag efter en intensiv kongress och Almedalsvecka. Nu är planen att jag ska vara ledig de närmaste tre veckorna och ladda om batterierna lite. Jag har lyckats hyfsat bra än så länge, jag har bara kollat mailen två gånger och gjort lite efterarbete från kongress och Almedalsvecka.

Jag började dagen med att bli väckt av min telefon klockan 8, vilket inte var så angenämnt. Men jag får skylla mig själv, jag hade glömt att stänga av ljudet igår när jag gick och la mig.

Men när jag väl vaknade så låg jag kvar i sängen och läste ett tag, har slappat med Mi och kollat på bilder från kongressen. Sen drog vi med oss Martin ut på promenad med Diesal i 1½ timme, vilket var skönt för både skalle och ben. Det har inte blivit så mycket kroppsanvändning de senaste veckorna.

image148

Sen har vi kommit hem, lagat middag i lugn och ro (efter en spontanakututryckning för att hjälpa Anna-Kerstin med hennes trasiga cykellås - operationen misslyckades dock trots både låsolja och 556..)

Nu sitter vi och laddar inför bio ikväll. "Oceans thirteen" ska det bli.

All in all känns det som jag är rätt duktig på att vara ledig. Jag har bara jobbat nån timme idag, och slappat massor!Mitt i Almdalshetsen

Ett snabbt inlägg mitt i Almedalshetsen, nu har det liksom dragit igång på riktigt känns det som. Jag har inte lunchat och fikat med politiker lika intensivt som förra året vi var här, men känner mig nöjd ändå.
 
Under dagen och gårdagen har jag i olika sammanhang sprungit på, medvetet eller av slump, ordförandena (och i SSU:s fall båda ordförandekandidaterna) i alla politiska ungdomsförbunden utom KDU och fått en kortare eller längre pratstund. Gårdagens guldmingel måste allafall ha varit på Club Fever, Visbys första queerklubb som öppnade igår. "Alla" var där, även om jag var ensam UNF:are. Jag hängde med
LSU:s presidie, RFSL-U:s ordförande och ett gäng ungdomsförbundare. Det var både nyttigt och trevligt, även om jag saknade ett riktigt dansgolv. Fast kvällens trevligaste var nog den nattliga promenaden hem med Frida Johansson-Metso, LUF:s ordförande. Oerhört skarp och inspirerande människa!

Idag har jag hängt på en rad andra seminarier och mingel, och nu sitter jag på Almedalsbiblioteket och laddar om min dator och väntar på att Bryggarnas "Before and under speech" ska börja. Jag har vart där de två tidigare dagarna och varit en vagel i ögat för dem. Jag tror helt ärligt att Peter Mattsson (VD i Bryggareföreningen) helst vill strypa mig eller kasta ut mig därifrån när jag ställer jobbiga frågor och dissar deras verkningslösa initiativ om "informationstexter" på ölburkar som både de och jag vet inte kommer göra nån egentlig skillnad för konsumtionen.

Bryggarna har ingenting på samhällsansvarsarenan att göra. Deras vinstintresse går alltid före allmännyttan. De borde ägna sig åt sin öltillverkning och låta regleringen skötas av de som inte har ett egenintresse i en hög konsumtion. Att hålla på med ett låtsat samhällsansvar och fejkåtgärder gör bara hyckleriet tydligare.

Kongressen som aldrig kom igång?

Kongressen är som sagt slut, och istället för packlistor och kongressnerver fylls nykterhetsrörelsedelen av bloggvärlden med berättelser om trötthet och recensioner av kongressveckan som var.

Det märkliga är att det är många som skriver om samma känsla som jag hade. Kongressen kom aldrig riktigt igång och den där kongresskänslan som brukar fylla upp ens hela väsen infann sig inte helt och fullt.

Jag trodde att det mest var jag, och att det berodde dels på att jag faktiskt sov hemma hela kongressen, vilket gjorde att det kändes lite overkligt och man liksom inte var på kongress hela tiden, utan faktiskt var hemma allafall en 6 timmar per dygn och kunde koppla bort och slappna av på ett helt annat sätt.

Sen var det här en ganska icke-omtumlande och inte så nervpirrande kongress för mig personligen jämört med de två föregående. I Jönköping stod jag på en spränglista till förbundsstyrelsen och ägnade hela nätterna åt att propagera och strida för att vårt förslag skulle väljas. Det var intensivt och nervpirrande.

Än värre var det sen i Piteå, då jag och Sergio kandiderade mot varandra till posten som förbundsordförande. Jag vara överspänd och nervös hela veckan, sov knappt nånting och åt ännu mindre. Så utmattad som jag varit både fysiskt och psykiskt efter den veckan blir jag nog aldrig igen.

Nu hade jag ingen motkandidat, och debatten i de olika frågorna kändes inte lika intensiv och "hård" som de tidigare två kongresserna. Det känns som det var rätt lugnt, och de flesta har slutit leden där det förut var rätt splittrat. Det är bra på ett sätt, för då kan vi fokusera på kampen mot våra motståndare istället för att slåss internt, men på ett sätt saknar jag nervpirret också.

Till viss del tror jag att kongresskänslans frånvaro förklaras med två saker: För lite tid och för lite öppna ytor på skolan vi höll kongressen. Det fanns ingen stor samlingsplats där alla passerade, och förhandlingslokalerna låg långt från varandra och man passerade inte där naturligt. Där var Piteå bättre.

Samtidigt så lyckades arrangörerna bra med själva genomförandet, även om mycket kändes ganska komprimerat. Men det kan ju mycket ha med att göra att vi är vana vid längre kongresser.

Jag tror man antingen ska lyfta ur kongressen och köra den på våren varje år, och sen ha en sommarfestival där man bara röjer och har kul. Eller så ska man satsa på att ha en hel veckas kongress, så man hinner med både party och politik.

Bitter på färjeterminalen

Kongressen hann knappt sluta innan jag var på väg till nästa äventyr. Igår efter att vi avslutat kongressen och röjt undan i förhandlingslokaler och masslogi så stack jag iväg hem för att förbereda den här veckans uppdrag: Almedalsveckan.

Packade väska, förberedde flygblad, jagade banderoller och fixade en megafon. Kollade upp tåganslutningen och slängde mig i säng vid 23-snåret.

Vi (Jag, Lars och Gaffe) skulle ta 08.00-tåget från Uppsala för vidare anslutning till Visby. Det var då måndagseländet slog till. Först hade sommar-tidtabellen blivit sommar-semester-tidtabell, så tåget 08.00 gick inte i juli. Vi fick ta 08.09-tåget istället, vilket ledde till att vi missade båtbussen med  minuter. Sen skulle vi istället ta pendeln till nynäshamn, och lyckades bomma även den med 2 minuter.

Sen tog vi pendeln till Västerhaninge, för att därifrån ta taxi för att hinna med färjan. Vi hamnade då bakom ett vägarbetsfordon, som gjorde att vi missade incheckningen och därmed färjan med 10 minuter. Så nu sitter vi och håller tummarna för att tre resenärer på nästa färja inte ska dyka upp så vi får deras platser..

Och som det inte räcker har jag glömt att ta med mig min visitkortsbunt. Hoppas det var hela veckans otur och klantighet samlat på en förmiddag, så resten flyter på innan jag får åka hem och vara lite ledig.


Oj oj oj..

Nu känns det att det snart börjar. På riktigt. Kongresshysterin har infunnit sig, och alla springer som yra höns, precis som vanligt. Men jag är konstigt lugn. Dels för att alla som fixar med allt är grymt kompetenta, men också lite för att jag vet att allt ordnar sig på ett eller annat sätt till slut. "Det löser sig", som den grymme Timbuk sjunger..

Nu är det dags att sova. Imorrn kommer ombuden, och vi börjar på riktigt. Pepp!

PS. Dagens bästa besked: Lankeserna kommer trots allt! Tjoho!

Kongressen invaderar bloggvärlden..

Alla bloggar handlar om hur de packar, laddar och fixar inför kongressen. De flesta har börjat packa, en del har börjat resa och många kommer hit redan imorgon eller på måndag.

För min del har det knappt börjat än. Jag har visserligen plöjt handlingar, gjort schema för FS närvaro på förhandlingarna och förberett grejer, men än har inte kongresspaniken smugit sig på.

En hel del har det nog att göra med att jag kommer att bo hemma den här kongressen. Jag behöver inte fundera över vad jag ska packa och kommer behöva under veckan, och har därför liksom inte gått igenom kongressen mentalt i huvudet än. På både gott och ont. Jag kommer säkert tycka det är skitskönt att få sova i sin egen säng, men samtidigt kommer det nog lite att förta kongresskänslan.

Bra kommer det bli hursomhelst. Jag kommer ladda imorrn med att åka till IKEA och köpa ett extrastort täcke, och sen softa med glass och kongresshandlingsplöjande resten av dagen. På måndag ska jag bära tunga grejer, bygga drogpolitisk vägg och lugna ner folk som kommer vara stressade inför allt som ska fixas. Bjuda på kaffe, lugnande ord och kramar till de som behöver.