Blogg från Basel

Den här veckan är jag i Basel i Schweiz på kongress med EGTYF och IOGT International. Det är oerhört roligt och utvecklande att träffa så många olika människor från hela världen.

Jag sitter mötesordförande på EGTYF-kongressen, som började som en EGTYF-kongress men numera är en Active-kongress. Igår bytte nämligen vår europeiska paraplyorganisation namn från EGTYF (som betyder European Good Templar Youth Federation) till "Active - Sobriety, Friendship and Peace".

Det är en ganska stor händelse, och en ganska lång process. Man har diskuterat namnbyte i närmare 10 år nu på kongresserna. det enda som jag är lite emot är att det känns mer som man gjorde en ändring för att man verkligen ville göra en ändring snarare än att man bytte för man hade det klockrena förslaget.

Det är ju svårt med namn samtidigt, alla medlemsorganisationer har ju så olika syn på vad EGTYF/Active ska vara för något. För oss är det en europeisk paraplyorganisation. För andra mindre organisationer funkar det som en form av distrikt där man åker på kurser och har kul. Därför kanske man inte kan hitta det perfekta namnet?

Nu ska jag fortsätta vara mötesordförande, mer uppdateringar kanske kommer!

Höstjobb

Det här är det som kommer ta upp mest av min UNF-tid när EGTYF-kongressen är slut:

UNF söker vikarierande generalsekreterare

Det kommer bli en spännande höst!

Sommarjobb

Det är sommar, och därmed lite lågsäsong i UNF. Lite konstigt på ett sätt, eftersom det är nu folk är lediga och borde ha tid att göra allt UNF:igt man inte hinner när man har skola, jobb och annat. Samtidigt så är väl folk på läger, och kanske ägnar tid åt familj och ledighet också?

Hursomhelst så gör det att jag kan jobba lite på halvfart den här och förra veckan, och vara lite halvt ledig men ändå tillgänglig. Det är skönt. Har vart i Uppsala hela veckan, plöjt mail och förberett för nästa veckas EGTYF-kongress. Skriver de där dokumenten som aldrig blir skrivna och rensar i de där pappershögarna som aldrig blir rensade.

Vi får se hur det blir med semester. Jag hade en plan att vara ledig v. 32-33, men det verkar inte bli så mkt av det. Fast jag känner knappt att jag behöver vara ledig, jag kompade ut några dar när jag var i Norrland förra veckan, och softjobbar den här. Men det kanske blir en vecka utomlands eller hemma där 32-33, och sen en lite längre utlandsvistelse när regnet, snön och mörkret härskar i landet. Det känns lagom.

Man vill ju liksom inte vara borta för länge från världens roligaste uppdrag, jag har ju en värld att förändra!

Tunnbröd och tomater

Mitt mathandlande de senaste dagarna har efter min nordliga resa förra veckan varit lite norrlandsinspirerat. Jag har köpt hem och njutit av ett paket långfil, och stått och hållt i ett paket messmör (utan att riktigt våga stoppa det i korgen).

Men en sak gör mig upprörd. Jag skulle komplettera det norrländska shoppingkorgen med ett paket tunnbröd. Men det finns ju INGET tunnbröd härnere som är bakat på mjölk. Bara massa vatten i innehållsförteckningen överallt, och det är ju inte ens hälften så gott. Var är kvalitetstunnbrödet?

Och som om det inte räcker läste jag i SvD eller UNT idag om att frukten och grönsakerna i handeln är närings och vitaminfattiga. Mer lågkvalitetsmat alltså. Vilka är det som snor alla kvalitetsgrödor och tunnbrödet bakat på mjölk? Samerna?

Dagens bloggtips

Jag har rätt många bloggar som jag följer. En del av dem hittar ni bland länkarna till höger, en del har jag bara i mina favortier. Jag har en mapp i favoriter med vänner och bekanta och en med olika politiska bloggar som jag följer. Idag har jag lagt till två grymma politiker i den politiska delen. Både Maria Wetterstrand och Peter Eriksson har börjat blogga på MP:s hemsida. Dessutom bloggar Alexander Chamberland och Ellinor Scheffer ihop på MP:s hemsida. Jag trodde de skulle haka på bloggtrenden tidigare, men nu kommer de följas med intresse från mitt håll!

Nån som vet hur många andra partiledare som bloggar? Vet att många av ungdomsförbundens ordföranden gör det, bland andra Ella Bohlin och Fredrik Malm. Men av de andra stora partibossarna? Bloggar Göran?

Mitt senaste tröjtillskott

När jag var på Almedalsveckan med UNF så släppte mobilisering mot narkotika en nyrelease på sin kampanj "Knark är bajs", där man ska köra ett gäng reklamfilmer på MTV bland annat. Lite hippt och häftigt.

Jag tror, precis som Andreas, att man till viss del stärker de som inte redan testat och inte är så nära att göra de. Men de som står och vacklar på gränsen är frågan om man kommer åt med en sån här kampanj, och hur kostnadseffektiv den egentligen är. Kanske skulle pengarna göra mer nytta om man skapade konkret, bra drogfri ungdomsverksamhet för pengarna istället?

Men det var ju inte därför jag skulle blogga om det. Man har ett antal slogans som man kan se på hemsidan, och de flesta är bra.
24677-91

Men den här som jag har på min tröja har jag fått blandade reaktioner på. En del tycker den är skithäftig och andra att den bara är konstig. Jag funderar mest över om "purjolök" kan betyda nåt annat på nån slang, det var någon som sa det till mig, att det skulle vara slang för det manliga könsorganet. Men då är det ju ännu konstigare? Men jag tycker det är bra att den drar igång tankeverksamheten hos folk, och det kanske är just det som är meningen.

Vädrets makter

När jag var i Norrland var ett av de stora samtalsämnena den stora bristen på regn över hela Sverige, som gjorde att massa bönder fått börja talla på sitt vinterfoder och att Rolands fiskedammar höll på att torka ut.

Därför känns det bra att det regnar riktigt ordentligt här i Uppsala idag, hoppas det fortsätter upp över landet och fyller på jorden med det vatten den så väl behöver. Balans.

Jag tycker det är läskigt att det får hålla på att bli nya rekordtemperaturer överallt och att ingen drar några slutsatser över att det blir varmare och torrare i världen för vart år. Ser vi inte att vi håller på att koka sönder världen vi lever i med våra avgaser och föroreningar?

I ödelandet utanför Övik

Jag är nyss hemkommen efter ett par dagars sejour uppe i de örnsköldsvikska skogarna, närmare bestämt i de små sammhällena Bredbyn och Norrböle som ligger utanför Mellansel som ligger utanför Örnsköldsvik i Västernorrland. Jag har varit där tillsammans med min fra och farmor och träffat farfars syskon, dvs. min gammelfaster och gammelfarbröder. 

Sist jag var där var jag 1½ år gammal ungefär, och kommer med andra ord inte ihåg alls hur de såg ut eller vilka de var. Det kändes jättebra att vara där och lära känna en hittills outforskad del av släkten. Besök i farfars gamla barndomshem i Lakasjö har varvats med tårtfika och bakstugsutforskning hemma i min pappas farmors hus, älgsafari på min gammelfaster och hennes mans 300 hektar stora skog, pimplande av litervis med kokkaffe och högar med riktigt tunnbröd.

Det är intressant vilka kontraster det är. Min gammelfasters man Roland är gammal mjölkbonde, tycker det är långt att åka in till Örnsköldsvik (4 mil) och trivs bäst bakom traktorratten. Själv blev jag nervös av att det inte fanns täckning för mobitelefonen, blev förbluffad över att jag kunde imponera på de andra med att visa dem hyreslägenheter i Bredbyn på Internet och vaknade och tyckte det var konstigt att det var så tyst på morgonen. 

Det var toppenskönt att få vara ledig i några dagar och samla kraft i de norrländska markerna. Tror det är skitnyttigt för mig att få de här perspektiven på tillvaron, man behöver ju faktiskt inte vara tillgänglig hela tiden, och alla lever inte på språng ständigt. Jag kommer att plocka med mig det norrländska lugnet hos familjen däruppe i min vardag framöver hoppas jag.

Idag tog mig snabbt tillbaka i gamla hjulspår å andra sidan. Tog nattåget ner från Mellansel till Stockholm inatt, ägnade förmiddagen åt ett möte om kampanjsamlingen med Kajsa och Lars, åkte därefter ut och snackade med både Leo och Oskar och kikade in deras lilla lägenhet. Kändes bra. Nu är jag hemma igen och sitter och röjer mail, ligger lite efter i posthögen. Nästa vecka bär det av mot EGTYF! Fast såklart med det norrländska lugnet i bakhuvudet.


Sommar, semester och sovrum

Idag har jag haft en nästan-ledig dag hemma i Uppsala för första gången på närmare en månad. Oerhört skönt.

Pappa och Farmor är här, och vi har ägnat dagen åt att shoppa loss på Jula, Ikea, Clas Ohlson och Biltema, sett ungar kräkas när vi åt lunch på IKEA, fikat oss proppmätta på Linnébullar från café Linné och strosat runt Uppsala och kikat på slott och kyrka.

Jag har haft spenderbyxorna på och köpt lite allt mäjligt, men framförallt en ny sängstomme från IKEA, Malm i ekfanér! Jag är väldigt nöjd, vi har ägnat kvällen åt att skruva, hamra och bryta mot IKEAS bruksanvisningar.

Såhär fint blev det i mitt nya sovrum när  sängen var ihopmonterad och klar.

 24677-90

Eller som pappa sa: "Nu ser det ju ut som ett sovrum istället för en knarkarkvart". Det känns bra.

Imorgon bär det av mot Övik för att träffa lite släkt jag inte träffat sen jag var typ 2 bast. Spännande!

Sömnlös sommarfestival


Nu är jag hemma i min lägenhet i Uppsala för första gången den här månaden. Det känns riktigt skönt, men det var inte så segt att vara på vägarna i dryga tre veckor, trodde det skulle vara värre.

Kom igår hem från sommarfestivalen på Öckerö, utmattad och sliten, men riktigt nöjd! Jag hade en bra sommarfestival. Det var så skönt att inte ha nåt tyngre ansvar än att göra några pass som logivakt, köra lite bil, bära lite tunga saker och städa av en skola. Dessutom fick jag ju flasha i snygg skjorta bakom disken i nattcaféet, ligga på klipporna vid stranden i nån timme och sist men inte minst lyssna på Sture Alléns dansorkester!

Ett av festivalens skönaste scenarior måste ändå vara det här:

24677-89

Foto: Mathias Lövström

Det ser kanske inte så roligt ut, annat än att de har trevligt. Men notera att Sergio har en hammare i handen. Han sprang omkring halva kvällen med den där hammaren i näven när det var invigning och Sture spelade. När jag frågade varför förklarade han att om man har en hammare i handen så frågar folk en inte om de segaste och tråkiga uppgifterna, för man ser upptagen ut med annat. Han är så jävla rolig den killen! Bilden är lånad från
Mathias.

Matt i Motala

Nyss hemkommen till fädernehemmet i Motala, efter en dagslång resa från den fantastiska ön Gotland och årets Almedalsvecka. En vecka som för mig varit fylld av seminarier, sol, anti-rasist-demonstrationer, kvällsdopp i kalkbrott, utdelande av hundratals vattenflaskor med budskapet "Vin är inte vatten - sänk införselgränserna!", påverkansluncher och nätverkande, nätverkande och mer nätverkande.

Veckan har varit riktigt bra, och det är så sjukt synd att nästa års Almedal krockar med vår egen kongress. Dumt, dumt, dumt, det är ju så bra när vi är med på banan.

Nu är det allafall skönt att vara här. Hemma. I det hem där jag växt upp och bott från att jag var 6 år gammal fram till jag flyttade hemifrån efter gymnasiet. Allt är välbekant och tryggt. Det känns skönt. Mycket i mitt liv förändras, men det här är på något sätt en fast punkt i mitt flängiga liv med flyttar, ständiga tågresor och nya möten med människor hela tiden. Mitt resande och mötande av nya människor minskar ju inte direkt, och då känns tryggheten här hemma extra skön.

Såg för övrigt på
Antons blogg att att det idag är exakt ett år sedan jag blev vald till förbundsordförande, på tal om att flänga. Det känns som igår och för ett helt liv sedan samtidigt. Skönt att jag har minst ett år till på mig att försöka driva vår fantastiska organisation framåt. Jag har gjort ett bra jobb under veckan som varit. Det tänker jag fortsätta med nästa vecka, genom att diska på Sommarfestivalen. Vi ses väl där?

Så gott som Stikkan

24677-88

Nu sitter jag på ett seminarie med min gamla handledare Stig-Björn Ljunggren och så gott som livebloggar. Lyssnar på hur han pratar om sin nya bok "Högern att lita på?", där han diskuterar om högern är de samma som alltid eller om de verkligen är de nya modraterna. Nja, verkar hans svar vara. Hela det politiska etablissemanget har gått åt höger enligt honom, och jag är benägen att hålla med.

Nu ska jag lyssna, sen lite sol, sen lunch och två fikor i eftermiddag. Det är busy i Almedalen.

Mer Almedalsseminarier

24677-87

Berit Adnor och Gabriel Romanus pratar om hur man ska jobba med barn till missbrukare nu och efter valet. Inte en fråga som väcker samma debatt som vår alkoholpolitiska debatt imorse. Vem säger emot att man ska ge barn till missbrukare stöd?

Gabriel sa just sitt första inlägg, och talade varmt och väldigt bra för den svenska alkoholpolitiken! Han är grym Gabriel, det är synd att han ska sluta i riksdagen.


UNF-debatt i Almedalen

Första bloggen från Almedalen. En oerhörd trötthet har gjort att jag inte haft td eller ork att uppdatera tidigare i veckan. Men nu är vårt eget seminarie om framtidens alkoholpolitik över, och jag kan andas ut lite. Dags att ta tag i tankverksamheten kring resten av livet igen.

 

Vi hade Anna Sjödin, från SSU, Christian Holm som är vice ordförande i MUF, Ella Bohlin från KDU och Ida Gabrielsson från UV på vår debatt kring EU, alkoholen och valet, som höll på mellan 8-10 i morse. Såhär i efterhand så var ju tiden alldeles för tidig, även om det är schysst med ett frukostseminarie. Vi bjöd på lite frukostfrallor och kaffe, och lyssnade på en debatt som alla fall till mesta del handlade om alkoholpolitik.


Att det var tidigt märktes extra tydligt när Ella försov sig, hennes telefon hade kajkat inatt. Snacka om lagen om alltings djävlighet, sånt händer alltid när man MÅSTE komma upp på morgonen.


UNF-debatt i Almedalen

Det var intressant att lyssna på hur de tänkte och resonerade kring politiken, och jag blev imponerad av att alla fyra faktiskt verkar ha läst på ordentligt inför debatten, det var kul! Roligt också att Anna och SSU var så tydliga med att deras moderparti har fel när de vill sänka alkoholskatterna! 


Nu sitter jag i parken och pustar ut och bloggar ihop med David, Erik och Nina. Känns bra. Lite kaffe på det här så är dagen gjord och jag klarar mig fram till Junis seminarie i eftermiddag. Mer rapporter kommer nog, nu när jag väl fått tummen ur!