Gottigottgott

Sen jag kom hem från SGU:s 100-årsjubileum i helgen har jag gjort två saker:

- Spontanköpt en cykel med mossa i sadeln, för att "ha nåt att pyssla med senare i vår". Som om jag inte redan har det. Pucko. Nån som vill restaurera en cykel åt mig?

- Bakat scones, inspirerad av
A-K! Nu piper det om äggklockan, så nu ska här mumsas!

Sen ska jag ner på söndagsfika, fortsätta mumsa på något annat gott och hoppas att jag träffar Anja och Niklas! Bra laddning inför morgondagen!

På Röda korsets huvudkontor

Igår (förrgår nu..) var jag på min första träff med mentor- och kunskapsprogrammet "Ung med makt". Vi hade uppstart och ett pass om ungas roll i organisationslivet. Början var rätt dassig, och mest en redogörelse för en forskares arbete, som säkert var intressant men som jag hade svårt att relatera till. Andra delen var bättre, då vi själva fick diskutera och dela erfarenheter.

Det var häftigt med så mycket samlad kompetens (mentorerna) och kraft (vi adepter) på samma ställe, och folk kom från alla möjliga håll i organisationslivet.

Avslutade gjorde vi med mat och mingel, det bästa sättet att lära känna folk och skaffa kunskap på. Många intressanta och givande diskussioner blev det, så jag blev kvar där ända till kl. 18.30, trots att det slutade 16.30. Känns som jag kommer få bra kontakt med de andra i programmet, och att det kommer finnas mycket kunskap, erfarenheter och idéer att inhämta från andra under det här året vi ska kampera ihop. Nästan bara nya ansikten också, förutom Erik, som också är adept, och några av mentorerna. Att tre eller fyra av de tjugo mentorerna är från nykterhetsrörelsen tycker jag i allra högsta grad visar på vår kraft och styrka.

Nu ser jag verkligen fram mot resten av programmet, och de kontinuerliga träffarna med min mentor som jag skrev om tidigare. Det känns som vi kommer hitta varandra!

Träning och välmående

Nu har jag nyss kommit hem från ett riktigt bra styrketräningpass, där jag fick bra pump i musklerna och ökade i reps på nästan alla övningar. Wunderbar! Det är mitt typ 10:e pass på en månad, efter en svacka är jag tillbaka igen!

Det, kompletterat med mina nyupptagna morgonpromenader (påskens svullande var droppen för fettdepåerna) och mina streetpass får mig att må som en prins just nu. Slå mig om jag slappar av med träningen igen! För det här får mig att må fantastiskt, och orka mer om dagarna.

Träffat min mentor

Idag har jag träffat min nya mentor för första gången. Vi tog en fika på Vetekatten, sconesbuffé satt fint! Jag kommer träffa henne kontinuerligt nu under nästan ett år, samtidigt som jag ska ha utbildningsdagar i mentor- och ledarskapsprogrammet "Ung med makt", som det heter. Vi kommer sikta på att ses ungefär var 6:e vecka, och så har jag utbildningsdagar ungefär varannan månad i allt från personalpolitik till strategiskt ledande.

Imorgon eftermiddag är det första utbildningstillfället med alla deltagare och mentorer i programmet, 20 deltagare och 20 mentorer är vi. Jag ser fram emot att träffa de andra!

Det känns som att det kommer funka väldigt bra med min mentor efter dagens första träff, och hon ställde en intressant fråga när vi kände varandra på pulsen som jag funderat över hela tågresan hem. Ni kan få hjälpa mig att svara på den.

Vad är UNF:s största utmaning just nu?


Snygga sneakers

24677-71

Såhär snygga är mina nya skor, köpta på Kalle P Sko i Motala för en tredjedel av originalpriset. Sånt gör en glad!

Sen är det konstigt, varför blir svartvita bilder alltid så sjukt snygga för?


Dansa genom livet

Igår kväll så var det dags för min streetdancekurs på Uppsala dansakademi efter en veckas påskuppehåll. För er som inte har koll så går jag alltså en studiecikel i streetdance varje tisdagkväll 20.30. Det är rätt svårt att lyckas pricka in att kunna gå varje gång med alla möten och grejer, men jag lyckas ganska bra, mest för att det är hyfsat sent så man hinner med ett tidigt kvällsmöte innan. =P

Nu är halva terminen avklarad, och det börjar dra ihop sig till vårföreställning! 3 och 4:e juni ska vi ha dansuppvisning på Uppsala stadsteaters stora scen, med ett nummer vi kallar "Then and Now".

Igår satte vi hela dansen för första gången, och jag tappade bort mig fyra ggr.. Tur att det är sex rep kvar innan vi ska visa upp det. Vi kommer rocka.

Påsksammanfattning

Nu sitter jag här med den otacksamma uppgiften att försöka summera en fyra-dagars påskledighet, få med allt jag vill säga utan att bli för långrandig och hålla ert intresse och er ork uppe under hela läsandet. Det ska bli spännande. Men ska man enkelt sammanfatta kan man nog säga att jag har ägnat min påsk åt frossande.

* Frossande i släkthäng – Mormor och morfar, Morbror med familj och Farmor har alla klarats av på ett fåtal dagar. Dessutom fick jag hänga med min nyaste, sötaste kusin, 1½månad gammal. Kolla in mina skills med nappflaskan! Världens sötaste Moa klämde i sig allt och avslutade med att rapa mig i ansiktet så öronen fladdrade. Lycka!

24677-70
Jag och lill-kusin Moa

* Frossande i skor – Monika och jag hittade två par sommarskor nedsatta till en tredjedel av priset till mig. Två par snygga Puma. Bild kommer!

* Frossande i gamla vänner och nya bekantskaper. Vi var nästan 15 pers osm träffades i UNF-lokalen i Motala i lördags. Det blev ett knakelibrakknytis-fika, precis som ”back in the days” med Motalamaffian. Vi svullade muffins, kakor och kaffe tills det rann ur våra öron. Kul att träffa alla vännerna igen, och på samma gång! Dessutom hade typ alla skaffat sig respektive som man fick se vilka det var, skoj det med!

* Frossande i hockey – Erik, jag, Monika och Eriks Emelie var på O Learys och käkade burgare och kollade på finalmatch 5 i hockeyn. Synnerligen trevligt!

* Och sist men inte minst, frossande i mat och godis. Kalkonmiddag hos Monika, flertalet påskägg, påskbord hos Mormor och tårta hos Farmor har fått mig att ge mig själv ett påsklöfte. Morgonpromenader, inget mer godis och hårdare konditionsträning fram till sommaren! Våga vägra gubbmage!

Det enda jag missat att frossa i var hundpromenader, men något ska jag väl ha kvar att fixa till nästa gång jag är hemma, eller hur?

Nej, jag är nöjd, och har varit ledig ”på riktigt” känns det som. Inga UNF-drömmar om nätterna och inte massa grubblande på tal, krönikor, resebokningar och andra måsten. Bra det! Nu är batterierna omladdade och det är dags att växla upp igen. Två Stockholms-möten imorgon.

Dessa tåg...

På tåg idag igen, den här gången på väg till Norrköping för att göra det sista på förra årets revisionsuppdrag. Jag och Larsa ska redovisa till landstinget i Östergötland hur vi granskat så vårt kära UNF kan få landstingsbidrag även det här året. Det ska vi fixa!

Idag blev konstigt nog en väldigt lugn dag, sakerna på att-göra-listan var nästan inget jag kunde lösa idag, utan är sånt som får vänta tills efter helgen. Så jag har tränat ett grymt bra pass, packat min väska, röjt bland en del pappershögar och hämtat kurskataloger från universitetet. Jag ska söka någon 5 eller 10:a till hösten, mest för att se så man fortfarande är gångbar på marknaden. Jag vet inte om det ska läsas nåt, det känns som det inte finns så mycket tid över för det av nån anledning..

I nästa vecka blir det lite av en Bryssel-vecka. Då ska jag fixa vårt FS-möte därnere, fixa lite lobbyist-ackrediteringar till parlamentet och fundera över UNF:s möjligheter att placera en trainee på plats i Bryssel. Det vore ungefär hur bra som helst!

Annat som jag känner att jag vill rapportera såhär innan helgen är:

- A-K, jag hade min vegetariska dag igår! och tack för sconesen!

- Om jag fått rätt uppgifter har alla FS-ledamöter nu betalat sin medlemsavgift. Bra hörni! Nu har vi bara 4000 medlemmar till som vi ska påminna så de betalar också, hur ska vi göra?Scones, snabbpasta och norsk drikkechoklad

Nu sitter jag och tågbloggar igen. Att SJ fixat Internet på sina X2000 gör mig nästan lite kär i dem, imorse kunde jag jobba och prata med folk via msn och mail trots att jag inte hade täckning på telefonen. Fantastiskt!

Idag har jag vart i Götet och haft ordförandeträff med Hanna och Jonte. Vi började dagen med att laga och käka lunch ihop, och med gemensamma krafter (och Arlas hemsida..) svängde vi ihop en helt fantastisk pasta, jag käkade 4(!) tallrikar och blev spymätt..

Här är receptet, snabbt, gott och snuskigt enkelt! 4 (stora) portioner

2 paket färsk pasta
500 g Keso grillad paprika
3 avocados
½ burk svarta oliver
Svartpeppar
Salt

Koka pasta, skär avokadon i bitar, blanda pasta, avokado, oliver och keso i en stor skål. Salta och peppra. Ät och njut!

Mötet sen kändes väldigt bra, och gav alla fall mig en hel del. Vi tydliggjorde våra roller, bollade lite tankar och styrde upp en del grejer. Skönt! Sen att både Jonte och Hanna är helt grymt roliga människor att umgås med gör ju inte saken sämre.

Efter vårt möte drog Jonte hem med tåget, eftersom han hade bråttom till Åre (skidnörden!). Jag och Hanna drog vidare till A-K, spanade in hennes och Henkes überschyssta lägenhet, käkade scones och provsmakade massa sorters marmelad och marshmallowfluff. Fluffet var mest sött och inte sådär supergott, men morotsmarmelad var en höjdare!

Nu ska jag röja undan lite mer mail, fick precis det som kommit in sen kl. 11,  22 fräscha mail att läsa och svara på! Skönt med lite sysselsättning på resan!

Bra på begränsningar

Jag är rätt bra på att begränsa mig och sätta stopp för mig själv innan det blir för mycket har jag insett idag. Jag har en rätt lagom arbetsbörda, ser till att ha lediga helger (eller allafall dagar) emellanåt och gör annat på fritiden än tänka på UNF. Dansar strett, tränar, glor på film och fikar med kompisar. Det tror jag är livsviktigt om man ska överleva som ûberengagerad.

Men jag måste bli bättre på att ha polare utanför UNF, det har jag tappat en del sen jag lämnade Kalmar och flyttade till Uppsala. Jag har inte riktigt hunnit bygga upp någon kompiskrets som inte är UNF:are här. Får jobba lite på det.

Men det får bli efter påsk, för då ska jag hem-hem! 4 dagars ledighet i Motala. Då ska jag besöka släkt, gå ut med de bästa hundarna, käka påskmat och hälsa på min nyaste kusin, som bara är nån månad gammal! Det blir riktigt schysst. Fast först ska jag göra två mastodont-UNF-dagar till. Men jag har vart grym nu i två dagar, så det kommer gå fint!

Mitt senaste förtroendeuppdrag

Jag missade ju att berätta en grej om helgen, jag fick ju ännu ett förtroendeuppdrag att lägga till min digra samling. Jag är numera hovnarr för Örebros distrikt av Ungdomens Nykterhetsförbund. Det är ett uppdrag jag ska göra mitt bästa för att högakta under året. Tips på hur mottages tacksamt...

Fick telefonsamtal av Anitra Steen

Anitra Steen var "inte riktigt säker på om jag var för eller emot monopolet" när jag gjorde Systembolagets monpoltest alldeles nyss. Om hon inte är säker på mig, vem är hon då säker på är för monopolet undrar jag? =P

Systembolaget har gjort många bra grejer i opinionsbildningssyfte det senaste året, www.dearmrb.se, något mer som jag inte kommer ihåg vad det var just nu och sen det här senaste påhittet med monopoltest. Rolig idé att Anitra själv ringer upp med resultatet. Känns tryggt att de ligger i framkant, och slåss för monopolet redan nu, trots att det inte är direkt hotat i dagsläget.
Deklaration

Jag hade tänkt göra lite avdrag i min deklaration, så jag satte mig med den nyss för att kolla över vad man kunde dra av för och vad jag betalat i skatt och sådär. Då inser jag följande

1. Jag har inga grejer jag kan göra avdrag för vad jag kan komma på. Inga resor, ingen litteratur att prata om och inget annat som jag spenderar mass pengar på. Förutom fika och streetdance, men det tror jag inte är avdragsgillt.. =P

2. Jag läste att jag redan ska få tillbaka 8000:-(!!) i skatt. Det räcker mer än väl för mig. om de har dragit 1000:- för mkt i skatt så kan jag bjuda på det.

Sköna söndag

Jag har ägnat dagen åt att tvätta och träna, precis enligt planerna. Jag har också hunnit dammsuga, gå och handla krubb, flytta två garderober och bli uppdaterad på lite mer av händelseförloppet vid Östergötlands DÅM. Skönt att alla verkar ha gått därifrån nöjda! Jag ångrar ännu mer nu när jag läste Eriks blogg att jag inte pös förbi där i lördags efter Örebros DÅM.

Planerna är att ägna resten av kvällen åt lite söndagsfika och ett biobesök eller TV-spelskväll (Har ju upptäckt att brorsan har Gamecube i sitt rum!) Bra laddning inför monstermötesveckan som kommer. Jag mjukstartar med fältgrupps- och AU-möte hemma hos mig imorgon. Det kommer bli schysst. Frågan är bara vad jag ska baka för nåt…

Ny styrelse i Östergötland

Nu fick jag höra att man valt en ny styrelse i Östergötland, med fyra pers i. Det verkar som det kan bli ett spännande år, med mycket västlig dominans i DS för en gångs skull.

Om mina källor berättat rätt för mig så ser nya DS ut såhär:

Ordförande - Emma Mc Keogh, Motala
Sekreterare - Louise Elgström , Norrköping
Kassör - Kicki Boström, Motala
Ledamot - John Nydahl, Vadstena

Det ser onekligen spännande ut, och kan nog faktiskt bli något riktigt bra av det om alla sluter upp bakom styrelsen och att man fokuserar på det som är viktigt för distriktet. Sen har man ju en grym konsulent, och bra iggisar runt omkring. Så jag är inte ett dugg orolig! Det kommer bli sketabra det här!

Tror att en liten DS kan vara bra, då kan man sköta det nödvändiga i administration och samordning i DS, och så kan fokus ligga på föreningarna som fixar kurser och gör verksamhet och värvardagar. Det är ju trots allt de som är UNF:s grundläggande organisatorisk enhet, det har ni väl läst i stadgarna? =P

Spännande DÅM

Jag får direktrapporter från Östergötlands DÅM där man i detta nu har kvällsplena (helt enligt mina spådomar, Östergötland är aldrig snabba när det gäller DÅM). Man har haft en valberedning som inte gjort något, vilket har lett till att man igår satte ihop en ny valberedning, som tydligen vaskat fram ett förslag på styrelse på 24 timmar. Men alla är inte överens om vilka som ska sitta i styrelsen och vart tydligen, så vi får se vad som händer, jag väntar med spänning på vad som händer i mitt gamla skötebarn.

Ångrade för en sekund att jag inte tog det andra tåget från Örebro, som gick till Mjölby. Då hade jag kunnat vara i Norrköping nu och vara med. Men jag tror det är bra att jag inte är där. man måste släppa taget och låta andra sköta saker på sitt sätt och på egen hand också. Jag ska bara invänta resultatet av förhandlingarna med spänning.

Trasig brödrost

Jag skulle rosta bröd nu, när jag insåg att vår brödrost är paj sen nån vecka tillbaka. Skit också!

När man trycker ner brödet så verkar den ha pajat i "låsningsmekanismen", så man kan rosta om man står och håller ner knappen hela tiden tills det är färdigrostat, men inte annars. Vem har tid att stå och vakta bröd i dagens "on-demand"-samhälle?

Inte verkar det gå att plocka isär brödrosten för att hitta felet heller, så nu är frågan, vad gör jag?

Ögge i Örebro

Nyss hemkommen och börjar landa efter en kortare Sverigeturné sen i onsdags. En föreläsning hos UNF Morgonstjärnan i Stockholm följdes upp med ett sista revisionsmöte och fika med Erik i Norrköping på torsdagen. Efter det åkte jag till Motala och lassade 100 bal hö på fredagen, för att på kvällen susa vidare till Örebro.

I Örebro så hängde jag med min gamle vapendragare Örjan och hans flickvän Petra. Vi käkade pizza och kollade på ”Så ska det låta”. Ögge och jag han med ett besök på Café Deed, dit UNF gått in med pengar, på kvällen. Jag åkte därifrån med Burken på lördag morgon med en nybränd hårdrocksskiva i väskan från Ögge (för att jag, som han sa, skulle börja lyssna på ”riktig” musik istället för fjolldunket..).

I bilen bar det av till Grythyttan för att riva av min tredje raka distriktsårsmöteshelg hos Örebros distrikt. Efter ett kort improviserat tal på de gemensamma förhandlingarna och lite mötesordförande hos UNF så kunde jag vid lunchtid lämna över klubban till den nyvalda distriktsordföranden Linnea. Vi krubbade, jag slängde lite käft med Jocke Löfbom från IOGT-NTO:s förbundsstyrelse och köpte lotter och sen bar det senare på eftermiddagen tillbaka till Örebro. Där kastade jag mig på tåget hem, skrev mail och rapporter på tåget och nu sitter jag här och jäser och läser bloggar. Nöjd med veckans arbete och helgernas årsmöten ska jag ägna kvällen åt en av mina nyköpta DVD-filmer och en bunke popcorn. Imorgon blir det en söndag hemma för första gången på länge! Tvätt och träning står på schemat!

Vintjatet

Nu har ännu ett internationellt forskarteam kommit fram till slutsatsen att vin faktiskt inte är det där mirakelmedlet för hjärtat som den fula alkoholindustrin så gärna vill få den att framstå som.

jag tycker iofs att hela debatten kring vinets nyttighet för hjärtat eller inte är lite för stor och nästa lite löjlig. För även om det SKULLE ha en viss nyttig inverkan på hjärtat, så skulle det ju fortfarande vara kasst för lever, hjärna och en hel annan packe organ. För att inte tala om att man även som måttlighetskonsument faktiskt bidrar till att vara en del av problemet, inte en del av lösningen. Det är vi lite för dåliga på att säga, men det har väl att göra med att om man säger så döms man ut som moralist på stört. Tråkigt att det ska vara så.

Hur som helst, det vore skoj om Aftonblaskan eller Experten slog upp det här på löpet lika stort som det fåtal (köpta) forskningsrapporter som säger annorlunda. Men det är väl att hoppas på för mycket.

UNF-historia

När man söker på nätet efter UNF-historia kan man hitta mycket skoj. Jag haittade bland annat UNF Motalas gamla hemsida, en hemsida med UNF:s distriktsstyrelse i mitten på 90-talet men framför allt ett guldkorn i Historien om de fyra Örebro-UNF:arna! Helt hysteriskt roligt, speciellt för dem av oss som känner de berörda töserna.. =P


Botten Bajen!

Bajen faller för fällorna i alkoholkulturen och tror att de måste servera starköl och vin på sina hemmamatcher för att locka folk till Söderstadion. Man öppnar en bar under Norra läktaren. Läs mer hos Expressen.

Erik har redan skrivit bra om det, och Svempa uttalade sig godkänt, även om jag som ofta annars tycker han kunde gått hårdare åt dem. Men det kanske snarare är min uppgift.

Det är tragiskt att se att Hammarby IF inte tror att deras fotboll har tillräckligt stort underhållningsvärde för att locka folk, utan att man måste erbjuda människor att bedöva sina sinnen för att stanna hela matcherna på Söderstadion. Stackars publik, stackars Hammarby och stackars alla de kids som går till arenan och får lära sig att idrott och alkohol tydligen är något som hör ihop. De får ju se det med egna ögon. Var än det finns sport så finns det alkohol. Öl på läktaren, bryggerier på varenda matchtröja och spelare som firar vinster med champagne.

När ska idrottsrörelsen inse att man är förebilder, har ett samhällsansvar och påverkar människors livsval?

Läsvärd blogg!

Jag hittade igår en fantastiskt bra blogg om hur det är att vara medberoende till en missbrukare. Det ger mig massor att läsa om enskilda människors livsöden och att man får läsa/höra om hur droger skapar skit i människors liv. Dety blir så mycket mer påtagligt än att läsa siffror och statistik. Läs den!

Det här med medlemsavgiften

Enligt den senaste medlemsstatistiken är vi nu 7 227 medlemmar i UNF, en ökning med 164 stycken än så länge i år. Det är ju grymmarns, om det inte vart för att bara 33%, eller 2 426 hade betalat sin medlemsavgift.

Många tycker nog det här med att pröjsa sin medlemsavgift inte är så noga. Jag tycker att det är det, inte bara för att alla våra statliga bidrag grundar sig på betalande medlemmar, utan för att man också aktivt väljer att fortsätta vara medlem genom sin betalning.

Men känner man sig säker på sin sak och vill slippa få en ny avi varje år, då kan man göra som jag, bli livstidsmedlem! Det blir man genom att betala in motsvarande 5 medlemsavgifter (250:-) på PG 62 98 54-1. Då behöver man inte bekymra sig om att missa sin betalning! Så betala in din livstidsavgift idag du också!

Men om man inte är livstidsmedlem, så tror jag man ska peppa och stimulera folk till att betala sin avgift. Kanske ska man lotta ut ett sommarfestivalpaket till alla som betalat sin medlemsavgift innan ett visst datum? Vad kan man mer göra för grejer för att uppmuntra folk att hosta upp cashen?

Betalningsfrekvens

Tre av fjorton i förbundsstyrelsen har inte betalat sin medlemsavgift. Det är bättre än betalningsfrekvensen generellt i UNF just nu, där endast 1/3 av medlemmarna betalat årets avgift än så länge.

Men sitter man i FS borde man ha sett till att betala in avgiften. Annars får de inte komma på nästa möte, alla förbundsaktiviteter ska man ju ha betalat sin medlemsavgift för att komma på..

Bara så ni vet ni tre, jag har era namn.. ;P

DÅM:ets roligaste

24677-69

Det roligaste på hela DÅM:et i Gävleborg var att min gamle favorit Uffe Jerrvång var där, klädd i pippiperuk! Uffe jobbar som förbundskonsulent för Sveriges bästa
barnorganisation och har tidigare varit distriktskonsulent hemma i Östergötland när jag började min bana som aktiv nykterhetskämpe. Att han dessutom är från Motala gör ju inte saken sämre. Den här rörelsen behöver fler som han.

(Att han hade peruk på sig skyllde han på att alla junisar hade det när de skulle sjunga för två iggisar som fyllde år. Jag tror att han bara tyckte han såg yngre ut i den.. ;P)

Bloggkramp

Det har blivit ganska lite bloggande på sistone, av flera anledningar. Jag har ju inte vart hemma så mycket, och när jag vart det har jag haft häcken full med grejer att göra.

Sen har jag lite "bloggarkramp". Det känns som om vartenda inlägg jag ska göra ska vara nytt och banbrytande, bara för att jag hade ett par inlägg som skapade massa diskussion. Men så ska det ju inte vara, så jag tänkte skriva ett rätt meningslöst inlägg så får vi se om det kan släppa.

I helgen var jag i Gävlborg på DÅM, i Sandviken närmare bestämt. Det var ett schysst, om än lite rörigt, årsmöte! Alltid roligt att träffa nya, bra UNF:are, som gänget från Bollnäs som skulle måla sin lokal nu i veckan. Jag blev lovad att få komma på inflyttningsfest! Det kommer bli nice.

En sak, eller rättare sagt två saker, som jag tänkte på under DÅM:et var följande:

- Var jag mer intresserad av TV-spel och godis än att få bestämma schyssta grejer för distriktet när jag var 14? Är det mötesformen som gör att folk blir less, eller något annat?

- Hur kommer det sig att man ALLTID hamnar i tidsbrist på DÅM:en?