Införseln fortsätter minska

Idag kom de senaste siffrorna från SoRAD, som visar att införseln av alkohol från utlandet fortsätter minska. 17% minskade den under 2006, det är andra året i rad vi får en rejäl minskning av införseln.

Det gör ju inte att det inte alls är ett problem längre, fortfarande så förs det in alldeles för mycket alkohol från utlandet in i Sverige. Därför borde vi kapa kvoterna, och återgå till de införselregler som vi hade vid EU-inträdet.

Såklart så ifrågasätts de nya siffrorna av alkoholindustrin, som så fort SoRad:s siffror började peka nedåt började ifrågasätta om de verkligen visade rätt och om man mätte tillräckligt träffsäkert och så vidare.

Jag blir faktiskt förbannad. Är det inte rätt ohederligt att en mätmetod och ett instituts sätt att mäta införseln passar utmärkt så länge siffrorna visar vad man vill (när införseln ökade 2003 och 2004 fullkomligt SKREK industrin ut dessa siffror överallt). Men när siffrorna inte passar ens syften längre så ifrågasätter man siffrorna man tidigare vurmat över. 

Snacka om att inte ha en nyanserad och verklighetsförankrad bild. Men det bevisar för mig bara än en gång att den ohederliga alkoholindustrin inte har i de seriösa alkoholpolitiska diskussionerna att göra. Allt som inte innebär mer pengar i alkoholpamparnas fickor får inte plats i deras världsbild. De borde verkligen se världen med lite nyktrare ögon.

Varför kan jag aldrig sova?

Hur kommer det sig att jag verkar ha nån inbyggd spärr mot att sova länge på morgonen? Trots att jag höll mig vaken typ hela natten och kom i säng klockan 5 ,efter att ha sett ken konstig SVT-film om transvestiter från Öst-Berlin, så vaknade jag ändå pigg som en lärka strax efter 11.

Jag är lite avundsjuk på de som kan ligga och sova till två på dagen utan problem, men jag har inte ro i kroppen till det.

En enda gång i mitt liv kan jag minnas att jag sovit längre än till 12 på dagen, och det var efter att jag kom hem från mitt första stora UNF-arr, Världskongressen i Östersund 1998. Då sov jag konstant i nästan 24 timmar på vägen hem och väl hemma, men det var å andra sidan inte så konstigt efter att ha snittat 2h/natt i en hel vecka. Det kanske är en kongress som krävs? Skönt i såna fall att det snart är
sommar.

Morgondagens musik

I ett desperat försök att få in danserna och de på tok för långa koreografierna i min skalle tills imorgon pumpar jag de fyra låtarna jag ska dansa till på repeat här ikväll. Så nu studsar basdunken högt mellan väggarna, hoppas grannarna gillar låtarna lika mkt som jag..

Låtarna vi ska köra till imorgon är:

* David Guetta & the Egg - Love don't let me go (grym Houselåt med världens röjdans!)

* Sean Paul - Temperature (delad grupp, jag dansar inte, brudarna skakar mest rumpan..)

* Lil' Kim - Whoa (Min paradlåt, enda koreografin jag satt! Bara fyra som dansar den här.)

* Missy Elliot (feat. Mike Jones) - Joy (lite marionettdockskänsla i, mycket tempoväxling)

* Shareefa (feat. Ludacris) - Need a boss (kan jag knappt ett steg av, funderar på att hoppa)

Jag hoppas att det blir lite omvänd ordning imorgon, det vore skönt att ha de danserna jag är säkrast på i slutet. Nu ska jag försöka dansa ett varv till innan duschen ska få ett besök.

Man kan inte vara bäst på allt

Den här veckan är det sportlov i Uppsala. Det innebär att min streetdance-kurs inte gick i tisdags, eftersom många är borta och så. Men istället erbjöds vi i början på terminen möjligheten att anmäla oss till ett "Bootcamp", med två timmar dans varje dag hela veckan.

Jag anmälde mig och är i full gång. Nivån är Fortsättning 1, Fortsättning 2 och Mellan, och det märks att jag är ny i fortsättningsdelen. De andra åtta (brudarna) i gruppen har dansat minst två terminer mer än mig, och det märks i tempot. Vi har fått fyra koreografier på tre dagar, och jag har hitills satt 1½ av dem. Men det är sjukt utvecklande, och rätt nyttigt att vara sämst någon gång någonstans också.

Imorgon avslutar vi campet med en
uppvisning på Sala Backe, så om man vill komma och se mig se lite bortkommen ut och njuta av grym dancehall, house och street i uppvisningen "Explosion" så tycker jag ni ska droppa in. Klockan 17.00 imorgon smäller det, då står jag på scen och visar mina tvivelaktiga skills. Pepp!

50 000 besökare!

Nu såg jag att jag sen jag började blogga för 1½ år sen har haft 50 000 besökare. Den magiska gränsen sprängdes sent igår kväll nån gång troligtvis. Nu är det dagliga besökarantalet dessutom stabilt mellan 100-200. Skitkul, jag bloggar ju för att jag vill att folk ska läsa!


Införseln ökar eller minskar?

Bryggarna, och nu även fler och fler delar av media, brukar ofta ifrågasätta SoRad:s siffror på införseln. man säger att införseln inte alls minskar som mätningarna visar. Detta trots att man glatt använt sig av SoRad:s siffror när den ökade från bryggarhåll, men man använder ju som vanligt bara siffror som passar ens syften.

Det jag funderar över är bara - varför är det ingen som tänker tanken att tullens ökande beslag faktiskt beror på att de jobbar effektivare och bättre, och har hittat system där de kan sätta dit de som systematiskt för in alkohol i landet? Jag menar att när man får mer rutin så ökar effektiviteten. Jag skulle vara bitter om jag var tullchef. Men inte ens tullen själva verkar tro på sin egen förmåga. Trist.

Ingen ny skattekamp

Under budgetförhandlingarna hösten 2005 förde vi från IOGT-NTO-rörelsens sida nåt som jag i mitt arkiv kallar "skattekampen". Vi mailbombade politiker, skrev underlag, hade protestpicknick utanför finansdepartementet och gjorde allt i vår makt för att stoppa en sänkning av alkoholskatten.

Jag trodde igår att det var en ny skattekamp på gång, efter att SvD skrivit om att skatteutskottet ska behandla motioner om sänkt alkoholskatt och att några moderater står bakom det. Men nu gick vår käre statsminister Reinfeldt ut och
sa att det inte var aktuellt med nån sänkning av alkoholskatten. och kväste därmed en löpeld i media i sin linda.

Skönt på ett sätt, och tråkigt på ett annat. Det finns få saker som är så inspirerande som att driva stenhårt i en sakfråga man brinner för och tycker är förbaskat viktig.

Men i det här fallet så väger det helt klart över att jag slipper ligga sömnlös om nätterna och oroa mig för att vi ska få ännu fler barn till missbrukare, mer folk som slår varandra på käften och fler som rövas bort från livet alltför tidigt för att de satt sig berusade bakom ratten. Tack för det, Reinis!

Rotvältor och potatisgratäng

Det här har varit en helg de blöta stumpornas och timmerdragandets tecken.

Både brorsan, syrran och jag har varit hemma hos moder- och faderskapet ute i Långskogen. Jag har inte gjort så mycket annat än ätit mammas fantastiska mat, kört traktor och skrikit på timmerstockar som inte vill flytta sig och fikat med mormor och morfar som var ute en sväng igår eftermiddag.

Det har varit långa dagar, men verkligen som balsam både för kropp och själ. Få saker gör mig så gott som att komma hem och få hänga med min familj, och dessutom vara ute i skogen hela dagarna och använda kroppen som den är ment att användas.

Vi har dragit ut och lagt upp massa timmer som blåste ner i senaste stormen, röjt ris och vält tillbaka rotvältor. En välta tog 1½ timme att få tillbaka, men efter flera omgångar med spett, motorsåg, hydraullyften på traktorn och hoppande av mig, brorsan och Johannes bände vi tillbaka den. Man defeats nature!

Nu sitter jag på X2000 och är sådär skönt trött i kroppen som man bara blir av att vara ute och jobba med kroppen en hel helg. Inatt kommer jag sova riktigt, riktigt gott.

Dansflyt

Street igår, tredje lektionen för terminen. Vi kör en ny, rätt lugn dans till Janet Jacksons "I get so lonely". (Jag letar efter den låten för övrigt, hör av er om ni har den!).

Det var helt grymt igår, första gången jag satte hela dansen så långt vi lärt oss utan att tjuvkika på läraren i slutet. Det flöt på, jag hade koll och kunde tillochmed jobba på att få putsa på detaljerna.

Nästa vecka - bootcamp! 2 timmar dans varje dag hela veckan. Jag längtar!

Morgonsoffe-länkar

Flera har frågat efter länkar till TV-inslagen.

TV4 var 6.45 den 13/2, gå in på
http://www.tv4.se/nyheter/nyhetsmorgon/, klicka på "se inslag från programmet", sen på "debatt och aktuellt"

Vill se SVT-inslaget http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=30623&lid=Gomorron_Sverige&from=menu och sen klicka på inslaget.

Okristligt tidigt

Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Det borde finnas nån lag om att man ska slippa gå upp innan 8 på morgonen..

4.45 imorse ringde klockan och jag släpade mig upp för att hoppa in i den väntande taxin till TV4. Ilfart från TV4 till SVT i ny taxi, 15 minuter från studio till studio. Tur att inte varje morgon är så.

Kikade på inslaget i SVT på nätet nyss. Måste se lite gladare ut nästa gång.

Nu ska jag ta en lunch-lur, innan jag somnar över tangentbordet..

Money, money, money..

Idag var det möte i Stockholm, hemma hos Jens. Jag, Therese och Jens började förbereda budgetförslaget för 2008 och 2009 till sommarens kongress.

Det tog oss dryga 5 timmar att gå igenom budgeten, uppskatta kostnader och fundera över vad som är rimligt och orimligt.

UNF är en rik organisation, och det märks. Vi har massor med kostnader som rinner ut åt olika håll som vi egentligen inte har koll på eller kontroll över. Vi lägger till exempel lika mycket på vårt medlemsregister, IT-tjänster och kanslikostnader som vissa andra ungdomsorganisationer har som total budget. Det är rätt sjukt.

Men nu har Therese och jag inlett kampen mot de orimliga avtalen och överflödiga kostnadernas drakar och demoner!

Jag tror att det faktiskt är bra för UNF att vi kommer få lite mindre inkomster framöver. Det tvingar oss att tänka till över våra kostnader och vad vi använder våra pengar till. Det är ju trots allt medlemmarnas pengar vi använder, och då får vi tusanimig se till att använda dem till rätt saker! Det känns skönt att ha en sån skitgrym kassör som har koll på saker då.

Tågförseningar

Nu har jag suttit fast strax utanför Stockholm på ett X2000 i 90 minuter. Tåget stannade och stod still, eftersom nån stackare ställt sig på spåret och blivit påkörd av tåget som låg framför oss. Skittragiskt, och hemskt att tänka att nån avslutat sitt korta liv här på jorden bara en liten bit framför mig.

Men tror ni folk blev ledsna eller förskräckta? Nej, de bortskämda j#¤la förstaklassresenärerna börjar beklaga sig över att de kommer en timme senare hem. Ingen medkänsla med människan som tagit livet av sig där inte. Ibland blir jag bara så trött och förbannad.

36 timmar UNF

Brorsan klagade i förrgår om att han skulle upp och börja jobba klockan 7 igår (en tid han bytte bort så han började 1 istället..). Jag knäckte honom enkelt och hänsynslöst. De här dagarna gör jag nämligen mina mest späckade som ordförande hitills.


Igår gick jag upp vid 7, kastade på mig lite kläder och traskade till tåget. Åkte tåg och producerade snuskigt många mail på väg upp till Östersund (som är mitt nya häng-ställe efter Växjö). Teamträff med Team Norr hela dagen igår, vi fikade och pratade hemma hos Ida. Mysigt värre! Det är ett bra gäng människor vi har anställda, jag blir så nöjd när jag får höra om alla bra saker som händer där de jobbar!


Kvällen fortsatte med ett bra AU-möte över telefon och sen gick vi ut och käkade. Efter det blev det visit hod den fantastiska herr Lindström där vi fick kaffe och glass. Gott och synnerligen trevligt!

Vid midnatt kastade jag mig i säng och slocknade direkt. 5.25 ringde klockan igen, jag masade mig upp, på med kläder och ut i den 20-gradiga kylan i Östersund. 5.53 gick mitt tåg som nu tar mig ner genom det snötäckta landskapet mot Stockholm.

Klockan 12 ska jag vara hos en IOGT-NTO-förening och prata med iggis-tanter om UNF idag och kongressen. 14.30 ska jag träffa LSU:s nya ordförande Hanna på Essingen, och klockan 17 går mitt tåg från centralen. 19 är jag i Linköping där jag ska prata konsulent på DS-mötet till klockan sent, sen kommer jag övernatta och däcka i Norrköping.

På fredag tänker jag ta det lugnt.


Filmhelg

Det har varit en ruggigt lugn helg so far, och jag har inte gjort nåt UNF-relaterat sen jag kom hem i fredags kväll, knappt haft datorn igång ens!

Det har blivit en helg i städningens och slackandets tecken. Igår storstädade brorsan och jag hela lägenheten, dammsög, våttorkade, fixade toan, ja tillochmed rengjorde köksfläkten! Kändes bra, nu luktar det såpa istället för ungkarlslya.

Annars har det blivit ruggigt mycket film. Vi inledde med den fantastiska filmen "Snakes on a plane" (fånigaste filmtiteln någonsin?) i fredags kväll, och följde igår till frukost upp med "Hard candy", en rysligt bra film om hur en ung tjej sätter dit en pedofil som raggar på nätet. Se den!

Vi avslutade igår kväll med att se både "Bruce den allsmäktige" och "Signs" på TV4, visste inte att de visade så bra film på TV. Däremot förstod jag värdet av att hyra eller köpa film (eller kolla på SVT), för fy f##n för reklamavbrott!

Jag mötte Lassie..

Mitt sista uppdrag den här veckan innan jag tog helg var att träffa två folkhögskoleelever från Värmdö och bli intervjuad för ett projektarbete om ungdomsorganisationer och engagemang.

Efter en stunds snack och diskussion om UNF, nykterhet och ungas engagemang börjar vi prata kampanjer. Då visar det sig att en av tjejerna som intervjuar mig har en bror som blev fotad inför vår fantastiska kampanj "Sup dig snygg" som vi hade på festivalturnén 2003(?).

Minn ni honom, killen på
den här affischen? (inte killen som står bredvid och ser skeptisk ut)

ÄNTLIGEN!

Nu är min föreläsning för Europakursen på Tollare imorgon äntligen klar. Jag har nog aldrig lagt ner så mnga timmar på att förbereda en föreläsning, tror det tagit mig en hel arbetsdag.

Men nu jävlar har jag en powerpoint med hela 81 bilder till. Frågan är bara hur jag får folk att hålla sig vakna i fyra timmar och genom alla 81 bilderna. Tur att vi är på Tollare så det är ett kaffebreak i mitten.

Men NU ska jag sova, och kanske drömma om hur jag imorgon ska få föreläsa för killen som värvade mig till UNF en gång i tiden. Tänka sig så det kan bli!

Om jag inte var förbundsordförande..

så skulle jag nog lägga betydligt mer tid på gymet och min träning än vad jag gör idag. Lite som den här killen.

Shoppinghysteri?

Är det bara jag som får ett enormt shopping-begär när jag absolut inte har råd att shoppa? Det är som jag måste bevisa för mig själv att jag visst kan handla fast jag inte har råd egentligen, och får värsta suget efter dyra kläder och nya mobiltelefoner när pengarna rinner ut från kontot som en påse mjöl med hål i botten.

Igår köpte jag två tröjor på Brothers (visserligen på rea) på vägen hem, och häromdagen var jag på väg att köpa ett nytt Rocky-album trots att jag inte har råd.

 

Idag har jag dreglat över den här, de här och en sån här. I want them all! Men jag kommer inte ha råd med nåt av det de närmaste månaderna. Jävla tandläkare och dyra elräkningar.