Ledig?

Igår åkte jag hem till föräldrahemmet utanför Motala för att fira jul, träffa gamla kompisar och softa ner lite och samla kraft inför nästa år.

Jag inledde bra med en ordentlig promenad med hundarna, lite mockande i hagen och kaffe med syrran nu på förmiddagen. Det var skönt att gå i skogen, lyssna till lugnet och njuta av kylan och den friska luften.

Men det här med ledighet är nog tusan inte min cup of tea ändå. Det tog 20 minuter i skogen innan jag började visionera och planera inför nästa UNF-år, och jag gick igenom om jag verkligen hann med alla mail igår innan vi åkte hem. Jag skickade sista mailet 25 minuter innan tåget gick och lämnade sen datorn hemma.

Men det kommer nog, det tar nog bara någon dag att landa. Jag ska erkänna att jag inte lyckades låta bli att kolla upp en grej på mailen nu när jag satte mig, och jag ska ringa ett samtal sen och lösa en grej som vore skönt att ha klar innan jul. Riktigt ledig från ett ordförandeuppdrag är man ändå aldrig, inte när man lever och andas organisationen som man brinner för. Koppla bort ibland går bra, men inte helt och inte för länge. Lite måste man ju få visionera.

Men nu ska jag försöka vara mer ledig än vanligt, och återgå till att tömma hagen på hästbajs.

Julejobb

Lördagskvällen är jobbkväll idag. Jag sittero ch har jort klart en presentation jag ska hålla på måndag, och funderar nu som bäst på hur vi ska utforma distriktsbidraget inför nästa år för att det ska bli så bra som möjligt.

Julkänslan börjar komma så smått här i lägenheten, det var ett par år sen jag fick nån riktig julstämning sist, så det känns mysigt! Vi har ägnat eftermiddagen åt att slå in alla våra julklappar och dricka glögg. Nu sitter jag i soffan och toppar med nötter och pepparkakor under tiden jag jobbar, samtidigt som jag kokar risgrynsgröt. Vem sa att killar inte har simultanförmåga?

Julklapparna gick lätt i år, vi skippar att byta massa julklappar med familjen utan köper nåt paket var till en julklappslek vi brukar köra, och sen ska jag skänka lite cash till välgörande ändmål istället. Känns bra!

Julledigheten börjar närma sig så smått, redan på tisdag åker jag ner till Östergötland och stänger ner för energiomladdning över julhelgerna. Familjen, frisk luft och frihet från mobilen och mailen ska ge mig energin jag behöver inför nästa år, för då jäklar ska UNF mot nya höjder!

Jobba med ungdomar på Färöarna?

Det här damp ner i min inkorg förut, känner du nån som kan tänkas vara sugen? Tipsa!

"På færøyene finnes UTF, det er ganske kort fortalt det same som Juvente og UNF, bare littegranne mindre, men det er jo ikkje så konstigt, siden det er 48.000 innbyggere. Det har de siste årene ikkje vert nokke aktivitet i UTF, men no er det i ferd med å snu. Det er siste måneden kommet 23 nye medlemmer og en del fleire er interessert og de har nokken steder begynt å ha aktiviteter. Det som no trengs er nokken som kan hjelpe de litt. Lage ungdomsaktiviteter på kveldene, lære de litt saker og ting og besøke nokken skuler.
 
Så ein får drive med det samme som i UNF eller Juvente, bare på færøyene, med ungdommene der. Fra februar-mai søker me to mennesker til å være voluntører på færøyene. Så om du tilfeldigvis skulle ha lyst til å ha nokken måneder på fantastiske færøyene, med ein til voluntør og nokken herlige ungdommer så er det bare å kontakte NORDGU sitt kontor, office(at)nordgu.org, så er du kanskje den som passer det vi søker."

En dag i en ordförandes liv

7.30 Vakna. Grymta åt klockan. Snooza.
7.39. Vakna. Grymta åt klockan. Slå av klockan
7.45 Samla mod och kraft. Slå upp ögonen. Kravla sig ur sängen.
8.00 Ge hunden mat. Kolla på Tv och inse att det är Lucia. Äta lite frukost.
8.10 Gå ut med Diesal
8.50 Komma hem, byta om, ta väskan, åka till tåget.
9.59 Anlända i Stokholm. Fika på Vetekatten och bolla tankar med en ordförandekollega.
11.37 Lämna Vetekatten, promenera i rask takt till Riksdagen. Frysa.
12.00 Träffa riksdagsledamot. Prata alkoholpolitik. Äta köttbullar
12.58 Gå till Klara södra. Plöja mail. Ringa lite samtal.
15.00 Träffa nästa riksdagsledamot. prata med alkoholpolitik.
17.30 Vara tillbaka i Uppsala. Göra intervju med några UNF:are om projektarbete.
19?? Komma hem. Äta. Fortsätta röja banankartonger
??     Sluta packa upp kartonger. Däcka i sängen.

Jag trivs fakiskt himla bra med mitt liv idag. Och snart är det helg! Och sen är det jul! Jag ska skriva en önskelista här nån dag.

Årets glöggtest

Ikväll hade UNF/IOGT-NTO 2010 Trots Allt! föreningsträff i lastrummet på nykterhetsvännernas studenthem Arken i Uppsala. Ikväll var det glöggprovning och julgodis som stod på schemat, men julgodisbiten ströks eftersom vårt gemensamma kök på verandan är utsatt för en vattenskada.

Glögg blev det dock massor av, och vi 9 tappra medlemmar som tagit oss dit inmundigade den varma drycken i små plastsnapsglas från ICA samtidigt som vi bröt ut i långa ironiserande svammelkommentarer om smak, doft och värme på glöggen. "Det smakar som en komposthög", "Mmm, påminner om en prästkrage som blommar ut i maj" var några av omdömena som hördes klinga mellan väggarna.

Vi bedömde smaken på de fem olika glöggsorterna vi hade och förde under hemlighet in betyg i en särskilt framtagen tabell som vi sedan jämförde med varandra för ett så objektivt och rättvist resultat som möjligt.

Trots Allt!:s expertpanel ger följande utlåtande om årets glögger:

Blossa Röd glögg
En klassiker, lagom söt, smakar som glögg ska
Betyg: 25,5/36

Tindra KRAV-märkt glögg
Några hissade, några dissade. Tunn tyckte flera.
Betyg: 17/36

Saturnus "God jul"-glögg
Mest spridda åsikter. Allt från toppbetyg till lägsta möjliga. Väldigt kryddig, vilket uppskattades av en del, och en inte av en del.
Betyg: 22/36

Blossa Vit glögg
Kvällens bottenapp. Alla sågade den, måhända en dålig årgång? Bör kanske drickas kall?
Betyg: 7/36

Dufvenkrooks vaniljglögg
Kvällens vinnare! Snyggast förpackning och lagom söt.
Betyg: 26/36

Vin är bra för hjärtat?

Igår i Sollefteå så pratade jag under min föreläsning om myten att det är bra för hjärtat att dricka ett glas vin om dagen. Nu läste jag följande inlägg på Tjuvlyssnat:

Buss, Umeå-Skellefteå

Tjej ~20 (pratar i mobilen): Jo, jag skall dricka ett halvt glas vin ikväll. Jag drack ett halvt igår kväll också. Jag tror stenhårt på dieten för oss kvinnor som jag läste i tidningen. Ett halvt kilo frukt och grönt per dag, ingen rökning och ett halvt glas vin. Nu har jag börjat med vinet.

Vad den här tjejen uppenbarligen missat är att de eventuella positiva hälsoeffekter som kan uppnås av vin gäller kvinnor över 50 år, och män över 60 (eller var det 70?). Ett praktexempel på hur fel det kan bli när media snedvrider rapporteringen kring ett ämne. För inte har alla de forskarrapporter som berättar om de negativa effekterna av alkohol slagits upp lika stort som de som berättar om vinets positiva egenskaper. Hur kan det komma sig?


Påverkan och pepp

Det här med påverkan är ju inte så svårt! jag har idag vart i Sollefteå för att snacka om alkoholpolitik och påverkan med UNF:are från Västernorrland, Norrbotten och Jämtland på en alkoholpolitisk kurs i Sollefteå. Det är peppande träffa våra grymma medlemmar, och det var skoj att träffa ett gäng UNF:are från vår nya förening i Kiruna!


Ännu mer pepp är det att de är så bra på att lyssna och ta till sig kunskap. Sen är det kul, för när jag får snacka om grunden till vår ideologi och ställningstagande, och om hur lätt det är att påverka, så påminner jag mig själv om att vi kan göra sjukt mkt med små medel, och ännu mer med alla de tillgångar, kontakter och resurser vi har!


Vit jul på Ullared

I Måndags och Tisdags hängde jag nere på Ullared, för att marknadsföra vår asgrymma kampanj Vit jul genom att bjuda på glögg och förmå folk att ta ställning för alla barns rätt till en vit jul.

Vi samlade in kontrakt från vuxna och föräldrar, som för barnens och sin egen skulle väljer att fira julen helt nykter. Det gick förvänansvärt lätt att samla in kontrakt, de flesta som inte var för stressade för att stanna till valde faktiskt att skriva under, om de inte svarade "men man måste ju ha nubbe till sillen..".

Alkoholkulturen härskar även över den här högtiden för en del, men det är fler som sätter schysst sällskap och samvaro framför spriten. Bra så!


IKEA i tiden

När vi flyttade så lyckades lådorna på min snygga lådhurts "Galant" från IKEA låsa sig, och jag har inte fått upp dem. Så idag skulle jag ringa IKEA och fråga hur man kunde fixa det, och surfade in på deras hemsida för att hitta numret. Då såg jag att det går att chatta(!!) med deras kundtjänst, och jag blev uppkopplad mot en tjej vid namn Katarina.

2 minuter senare fick jag veta att det tydligen är en transportspärr. Man tippar hurtsen långt bak, och sen fram igen och ställ ner så släppte den, och vips så var lådorna öppna igen!


Schysst att IKEA ligger rätt i tiden, och snabbt och smidigt kunde ge ,mig och säkert flera andra kunder simultan hjälp. Effektivt och enkelt, me like!


Forza Blå-vitt!

Det är inte så ofta, men det finns tillfällen då jag önskar att jag bodde kvar hemma i Motala. När jag saknar familj och släkt är ett tillfälle. När jag ser sådana här tabellrader är det andra tillfället.


 

Pos


Lag

S

V

O

F

Mål

Målskillnad

Poäng

1


IFK Motala

6

5

1

0

41:31

10

11

2


Sandvikens

6

5

0

1

49:26

23

10

3


Västerås SK

6

4

1

1

39:24

15

9

4


Edsbyns IF

6

3

2

1

45:32

13

8


Fatta att Motala efter 6 elitserieomgångar är obesegrade och LEDER elitserien, före förra årets två SM-finalister och tidernas mesta mästare. I förra matchen hämtade man upp ett 0-4-unerläge till seger med 8-5. Styrka!


Laget som alla experter tippade som bottenlag. Jag svävar som på små moln härhemma, längtar tills de kommer upp och spöar Sirius och tills jag får åka hem över jul och förhoppningsvis hinner med allafall två matcher på isstadion i Motala. Forza Blå-vitt!


4-dagars-flytten

Jag har kommit på ett av de bästa sätten att inte sitta vid datorn eller kolla sin mail på en hel helg - att helt enkelt ha datorn isärplockad och nerpackad för flytt, och att sen gömma sladden till routern i en annan kasse än kassen med routern.

Jag har varit mer eller mindre avskuren från omvärlden sen i fredags, och har mått som en prins! Vi har grejat med flytt och fix hela helgen, och nu börjar vi komma på plats.

Vi började flytta ner våra grejer redan i torsdags kväll, bar alla möbler och försökte tömma vår gamla lägenhet helt för att kunna städa medan vardagsrummet tapetserades på fredagen i nya lägenheten. Då ringer målaren och har blivit sjuk, och meddelar att vi kommer få leva utan vardagsrum i helgen. Men flyttade klart ändå, sen ägnade jag HELA fredagen åt att flyttstäda vår gamla lägenhet, medan Mi packade upp och röjde i vår nya lägenhet och var hundvakt. Det är lite terapijobb att städa, och jag tror att jag aldrig lämnat ifrån mig en så välskrubbad lägenhet som denna, det kändes bra!

Vi började komma hyfsat i ordning redan i fredags, så i lördags tog vi oss tid att dra till IKEA för att fixa massa småprylar vi skulle behöva - mattor, lampor, gardiner, en pall, en skohylla och annat plock som kan vara schysst att ha i en lägenhet för att få den att kännas mer hemma. 4 timmar och 2000:- fattigare tog vi oss därifrån, hämtade Diesal och ägnade resten av dagen åt att packa upp allt nyinköpt och började få fint i både hall, sovrum och kök.

Söndagen gick i huslighetens tecken. Vi var på Clas Ohlson och handlade kablar, tejp och städprylar. Jag sydde mitt första par gardiner, vi klädde om kökssoffan med nytt tyg, kokade gröt och bakade lussekatter (med lankesisk saffran som bara såg ut som saffran men smakade ingenting). Sen hade vi några kompisar över på adventsfika på kvällen och mös runt köksbordet hela kvällen med massa gott att äta och massa snack.

Det är spännande hur många olika beröringspunkter ens olika kompisar har med varandra. Igår hade vi Peter, Martin, Ida, Magda och Stefan över på gröt, glögg och lussebullar. De hade gått i samma gymnasie, pluggat samma högskolekurs eller spexat på samma medeltidvecka, och sen ses igen genom oss. Sverige är inte så jäkla stort ändå..

Nu är jag allafall tillbaka i vardagen igen, och sitter på tåget ner till Ullared för att köra vit-jul-marknadsföring i dagarna två. Ska  bli skoj! Sen ser jag fram emot att komma hem och faktiskt ha ett vardagsrum att börja styra med. Tapeterna åker upp på vägen as i write!