Jag är på väg!

Tack alla ni söta, snälla människor som ringt eller messat och påminnt mig om att det är dags att gå och sova. Jag är på väg nu, hela 20 minuter innan midnatt! Det här kan kanske bli en bra vana.

Livsbehov

Idag på tunnelbanan med Helene och Linnea så konstaterade jag att jag just nu verkligen behöver två saker i mitt liv.

Det första är en personlig ordningscoach, som kan strukturera mina pappershögar, mappar och arkiv. Vad ska jag ha i pärmar och vad i mappar? Vad behöver sparas och inte? Vad kan jag ha digitalt och vad ska jag ha i pappersform? Hur synkar jag mina papper, mail och dokument? Dessa ständiga frågor hänger över mitt huvud och gör min vardag svår. Ge mig en struktur!

Det andra är nån som kan säga åt mig att gå och sova. Nån borde ringa mig varje dag vid midnatt och säga åt mig att gå och sova. Hanna och jag tävlade ett tag om vem som kunde gå att lägga asig först. Det var rätt bra, förutom att vi båda är nattugglor så tävlingarna aldrig kommer igång innan 1-2-tiden...

Lösningar på dessa bekymmer belönas med choklad!


Travel agent

Jag sitter såhär på kvällen och sörplar en kopp té, är nöjd över att jag hunnit med att båda dansa och styrketräna idag och pular med lite administration. Jag gillar att sitta och jobba med lite såna här hjärndöda grejer sent på kvällen, som att klistra kvitton eller redovisa mina tågresor.

Tågresorna är det jag fixar med nu, och när jag kollar i kalendern och min ordförandedagbok så inser jag att jäklar vad jag har rest i år, både privat och i mitt uppdrag!

Förutom att jag varit i alla Sveriges hörn och städerna däremellan lite olika ofta i år så har jag dessutom lyckats besöka Oslo, Bryssel och Paris (på semester) än så länge i år.

Krydda det med de kommande resorna till Island och Schweiz i sommar och det börjar bli en del. Sen blir det säkerligen något mer Bryssel-besök i år uppepå det, och sen har jag ju en hel höst på mig att flänga över världen. Dessutom är inget spikat inför mina tre veckors semester i augusti heller, så då kan det bli nån tripp nånstans då med.. Helt galet!

Fast just idag så längtar jag nästan till vintern igen. Jag pratade om riksgränsen med Ninve på bussen till Essingen, och fick ett enormt sug efter att åka skidor som suttit i hela dagen! Jag vill tillbaka till riksgränsen och pumpa puder! Det är säsong i nästan en månad till, nån som hänger med?


Solidaritet lika whoa!

Det är titeln på en av Medinas grymmaste låterm som jag lyssnar mycket på nu. Det är ett fint ord, som vi använder för lite i världen. Men nu har du chansen att använda det. Klicka här och hjälp oss. Det finns någon annan som behöver en hundralapp mer än du.

Solidaritetsbloggen är ett väldigt bra initiativ. Vi är ett gäng bloggare som regelbundet skänker minst 100 kr var till olika projekt/organisationer. Givetvis går det att vara med och skänka även om man inte har en blogg. Tillvägagångsättet är enkelt - du skänker jätteenkelt via nätet. Alla gåvor gör en skillnad.

Den här gången är det Plan Sverige vi skänker till.  Dde tyckte att det var mest panik för de jordbävningsdrabbade barnen i Pakistan så är det dem som som skall få våra pengar. Farsan Baloo, som jag länkat till tidigare och som är initiativtagare till Solidaritetsbloggen, har haft besök på sin skola av hjälparbetare som varit i området, det är verkligen akut kris.

Så kom igen nu. Hjälp till att göra skillnad. Det är lätt.

Dansa eller inte dansa

På lördag smäller det, då ska jag uppträda med min streetdancegrupp på Uppsala Stadsteater. Det ska bli skitskoj, förutom att jag bara kan första halvan av vårt uppträdande och inget av andra halvan. Men det sätter sig nog, vi ksa ju repa två ggr till den här veckan...

Nu är bara frågan inför hösten, vad ska jag satsa på då? Ska jag dansa street en termin till, eller ska jag hoppa på en nybörjarkurs i salsa? Eller ska jag skita i dansen och fokusera på träning och jobb?

Ensam Hemma

Idag har jag för första gången på ett bra tag varit den i hushållet som varit hemma mitt på dagen en vardag själv. Brorsan har vart arbetslös i ett par månader och därmed hängt rätt mycket här på hemmaplan när han inte vart på arbetsförmedlningen. Men idag så började han en tvåveckors praktik på det anrika företaget Coop, som sen kommer att bli ett jobb över sommaren. Skitkul för honom!

Det som är lite coolt med det här är att han är fjärde generationen av Dambergare som jobbar inom kooperationen. Mamma och mormor jobbade på Domus-varuhuset i Motalas centrum innan det blev galleria, och mormors pappa var tydligen butiksföreståndare för en konsumbutik i Motalatrakten också.

Jag får väl vara familjeförrädaren här, som ägnade 5 år på och efter gymnasiet åt att jobba på Östenssons livs AB, en liten privat livsmedelskedja i Motala med omnejd med 7 butiker. Det var några riktigt roliga år, jobb i butik är något jag starkt kan rekommendera!

För att fira brorsans första jobb så dedikerar jag denna fantastiskt roliga länk som jag såg på Andreas blogg. Den är lite som tjuvlyssnat.se, fast från Konsum-butiker. Jag kände igen en hel del av samtalen och skrattade rätt gott. Högt underhållningsvärde om man nån gång jobbat med ett serviceyrke!


En söndagförmiddag på Saxenborg

Ensam i matsalen sitter jag och kollar ut på sjön Saxen som badar i sol och mest njuter. UNF-distriktet har DS-möte som jag försöker hålla mig borta från, det är ju de som ska bestämma och driva distriktet, inte några jäkla förbundspampar som jag.

Förutom bastubadandet igår så var kvällsaktiviteten en femkamp mellan Junis och UNF:s distriktsstyrelser. Vi tävlade i äggkastning, tidningstornsbyggande och tårtbak. Det var skoj, om än lite kladdigt.

Jag tror under och efter tävlingen lite paralleller till mitt och Jontes senaste besök på LSU:s ordförandenätverk. Då hade vi en tjej där som pratade om konflikthantering nämligen. Lite så var det igår. Det är så himla lätt att bygga upp den här tävlings- och vi-och-dom.instinkten mellan två grupper eller individer, och det är inte svårt att få det att urarta. Vi övervägde t.ex. att offra hela vår tårta genom att kasta den på det andra laget igår. På samma sätt var det på ordförandenätverket, när vi i en övning tävlade om alla rummets stolar och närmast brottades med varandra för att få tag på dem, sex ordföranden för några av Sveriges största opolitiska ungdomsförbund. Galet!

Spännande igår var dock att mitt i femkampen så fick vi en tävling/övning där de båda lagen skulle jobba tillsammans, och med en gång blev vi en grupp som peppade varandra. Det svänger snabbt.

Det jag nog vill få fram med det här är att jag tycker det var bra att Liza och Daniel lade in den där samarbetsövningen, jag hade gärna haft fler såna. Det är inte så konstigt att det är krig och konflikter på så många platser, och det är viktigt att bli medveten om hur man fungerar både själv och i grupp för att kunna ta ett steg tillbaka och tänka till en extra gång innan man börjar slåss.

Vi löste för övrigt fighten om stolarna på ordförandenätverket efter en sån 30 sekunders eftertanke. Stannar man upp och tänker till så kan man se andra lösningar än att slåss.


Skön lördagkväll

Nu sitter jag i matsalen på världens bästa kursgård, precis uppkommen från 2 timmars bastubad i en vedeldad bastu och ett skönt dopp i sjön. Småpratandet i en bastu såhär på kvällarna/småtimmarna är något av det mysigaste jag vet!

Sköna diskussioner om queer-teatrar och utbyggnationer av kursgården har varvats med småprat om hur man noppar ögonbrynen och om man ska ha badbyxor i en bastu eller inte.

Nu är det snart dags att sova, efter en skön dusch och efter att ha sett
Liza bli utslagen i VM-monopol. (Hon vill dock tillägga att hon höll sig kvar längst och höll i Chile ganska länge..)

Godnatt!

Saxenborg - the greatest place!

Nu sitter jag på en av de bästa platserna i världen! Jag sitter och lyssnar på hur UNF Örebros distriktsstyrelse utvecklar verksamheten, stöter och blöter åsikter och planerar upp verksamhetsåret uppe i ett av konferensrummen på Saxenborgs kursgård.

Jag har vart ute på lite turné, Uppsala-Stockholm-Västerås-Motala-Ullared-Motala för att slutligen landa på Saxenborg igår kväll vid 23.30-tiden.

Idag har jag hållt låda under förmiddagen, med lite gruppdynamik och gruppprocess-övningar, kompetansinventering och självkännedom under förmiddagen. Jag tror jag ska bli konsult i gruppprocesser när jag blir stor, jag tycker det här är skitskoj att pyssla med!

Effektiv arbetstid?

Det är galet när det är effektiv arbetstid att sätta sig på ett tåg i 40 minuter, vara i Stockholm i totalt 20 minuter för att sedan åka tåg 40 minuter tillbaka igen. Men så var det ikväll (hoppas jag). Kolla Rapport på SVT imorgon bitti så får ni se.


Idag har jag värvat min första iggis!

Jag ägnade förmiddagen åt att stå på Drottninggatan i Stockholm tillsammans med lite annat folk och propagera för nykterhet, hålla tal och bjuda på godtemplardricka.

Det gick alldeles utmärkt, vi fick många positiva kommentarer, delade ut mer än 1200 flygblad och hade flera intressanta diskussioner. Tråkigt bara att det tar säkert en halvtimme innan man är ”igång” när man står sådär. Måste förkorta startsträckan.


Jag upplever att vi blir mer positivt bemötta nu än för ett par år sedan, medlemsökningen IOGT-NTO gjort ihop med det alkoholpolitiska helvete vi befinner oss i har gjort att folk inser att vi behövs.

Men dagens roligaste måste vara att jag idag värvat min första medlem till IOGT-NTO! Jag har ju värvat ett gäng till UNF förut, men nu var det första gången jag värvade någon till vårt kära vuxenförbund, en kanske 35-årig småbarnspappa från Jämtland. Det kändes väldigt bra, nu är den första avklarad så då är det bara att blåsa på!


Sport och schlager

Jag ska erkänna, jag såg faktiskt delar av schlagerfestivalen igår. Allt som allt kollade jag säkert på en tredjedel av bidragen, det ni!

Jag och Monika var hemma hos mamma och pappa och grillade (mmmmm!) och hade det trevligt. Sen började schlagerfestivalen. Jag såg de första typ 5 bidragen, sen gick jag och kollade sobernet och svarade på lite jobb-mail istället, det var roligare...

Sen såg jag slutet också, och röstningen. Jag gillar att Lordi vann, fast mest för att alla schlager-konservativa lär vara rasande idag.. ;P

Jag insåg nu att jag inte är en så särskilt bra idrottsnörd heller, jag har inte kollat på en enda hel match detta hockey-VM. Jag får väl skylla på att VM blir så urvattnat när det är varje år och inte de bästa spelarna är med. Nej, vartannat år och under ett spelstopp i NHL, då skulle VM bli intressant igen! Och sen får det gärna sändas i en kanal jag har hemma...

Härligt att det blev VM-guld allafall! Även om jag har svårt att uppmana den där jublande entusiasmen som OS-guldet förde med sig..

Nu skulle jag bara vilja ha biljetter till och ledigt under någon match i fotbolls-VM i sommar..

Teknikens under

Häromdagen fick jag en riktig sån "aha-upplevelse" om hur inne vi är i informationssamhället. Mamma, jag och brorsan hade familjekonferens över MSN! Hur galet är inte det, speciellt när brorsan och jag sitter i var sitt rum kanske 5 meter från varandra..

Jag insåg häromdagen när jag pratade med bara mamma över MSN (tycker allt det är lite häftigt att hon skaffat det!) att jag bara kommunicerat med Mamma verbalt förut, vi har aldrig skrivit nåt till varandra och kommunicerat på det sättet. Vad annorlunda det är. Men det var en spännande upplevelse!

Ikväll ska jag dock snacka live och krama om både mamma, pappa, syrran och skithundarna! Jag ska hem till Motala, hänga med familjen, umgås med Monika och slappna av lite. 11.40 går tåget härifrån. Innan och under tågresan ska jag styra upp en debattartikel, två tal och en föreläsning. Det känns rätt lugnt.


Melodifestival eller CL?

Hur tråkigt är inte melodifestivalen. Jag har gjort tre personer upprörda idag genom att säga att jag inte har några planer på att kolla. Jag tycker bara det är trist.

Tacka vet jag Champions League-finaler. Vad hade jag inte gjort för att få se Henkes framspelningar igår?! Jag måste skaffa en boxer-box. Får man rabatt om man heter Robert och är bra på att imitera snubben i reklamen?

Sommaren är nära!

Idag har jag vart inne och ändrat i min anmälan till Sommarfestivalen. Jag såg att det nu är över 200 anmälda, närmare bestämt 206 i nuläget. Pepp!

Jag hade inte anmält mig till några workshops och seminarier, mest för att det är så mycket kul att välja på och jag inte kan bestämma mig för vad jag vill göra.. Men nu har jag anmält mig till Paintball på lördag förmiddag. Andreas ska också göra det, och har någon konstig illusion om att han ska kunna träffa mig när vi kör...
Han har aldrig sett mig in action när adrenalinet börjat pumpa. Han kommer se ut som en regnbåge när jag är färdig med honom!

Förresten, du har väl själv anmält dig? Man får ju dessutom ta med släkt och vänner som inte är medlemmar! Kanske ska man bjuda med mormor?

Imorgon ska jag anmäla mig till EGTYF-lägret, det kommer att bli minst lika grymt! Mest nöjd är jag med att man får mängdrabatt om man åker på båda. 2 900:- för båda lägren är ett bra pris!

Brysselbesöket 11-14/5

Helgen som var spenderade jag i Bryssel tillsammans med resten av förbundsledningen för Sveriges grymmaste ungdomsorganisation. Vi var där för att se hur maktapparaten funkar nere i Bryssel, inspireras av IOGT-NTO:s arbete och se möjligheterna för UNF:s europaarbete, ha FS-möte och passa på att njuta någon timme av den belgiska försommarsolen. Vi hann med alltihop!

De flesta av oss kom ner till Bryssel redan på torsdag morgon, för att hinna med lite studiebesök innan helgens möte. Vi åkte hemifrån aptidigt allihopa (även om Hanna alltid ska vara värst) för att flyga från Göteborg och Stockholm kl. 07.10 på morgonen. Strax efter 9 var vi Bryssel, åkte till hotellet, lämnade väskorna och tog oss till Europaparlamentet. Där träffade vi (S)-parlamentarikern Anna Hedh och pratade om EU, alkoholpolitik och folkhälsa över en lunch. Sen fick vi en snabb rundvandring i byggnaden innan Anna rusade vidare på sitt nästa möte.

Efter det så tog vi en lugn eftermiddag med uppackande och incheckning på hotellet och lite strosande medan vi väntade på Andreas, Carina och Sofia som kom ner senare.

24677-76
Marie, Hanna och Sofia skaffar färg! Foto:Andreas

Fredagen blev intensivare. Vi började dagen med att besöka
Actis, en norsk paraplyorganisation, och fick en dragning om deras arbete och hur det ser ut i EU och Norges roll. Liv-Anette som vi pratade med är redaktör för nyhetsbrevet Europanytt, som ni kan prenumerera på. Gör det!

Sen var vi på svenska representationen och lyssnade lite mer efter lunch, innan vi drog till NBV:s kontor, drack kaffe och fick höra om IOGT-NTO:s och NBV:s europaarbete. Jag har ju lyssnat ett par gånger förut och t.o.m. hållit samma föreläsning själv, men jag tror det gav en del av de andra en hel del. Kändes bra!

24677-75 

Glada över att mötet börjat! Foto:Andreas


Sen inledde vi mötet med en läget-runda för att sen gå och käka. Sen drog vi till hotellet, ramlade i säng, sov. Vaknade på lördag morgon. Hade FS-möte till ackompanjemang av dammsugare, lastbilar, karnevalståg och allmänt oväsen från gatan. Åt lunch. Hade mer möte. Åt middag. Hade mer möte. Tog en bensträckare. Hade mer möte..

När lördagen blivit söndag med 43 minuter så avslutade vi för dagen och stupade i säng. Sen fortsatte vi söndagen med fältrunda uppe på Oskar och Andreas rum (som de fått efter att vi fått utrymma rummet de delade med Therese när hon blev sjuk, stackarn!). Lite mer möten och beslut innan vi avslutade, åt lunch, checkade ut och åkte hem. En kort resumé över en riktigt bra helg i Bryssel!

Men mötet tog galet lång tid, jag hade beräknat 7 timmar, det tog närmare 16 timmar effektiv tid… Det måste vi göra nåt åt. Vi borde kunna vara effektivare, och avsätta ännu mer tid för strategi och utveckling. Fast vi hade en lång, och faktiskt väldigt bra kongressdiskussion, som var kreativ och bra under alla de 4 timmar den pågick. Nästa kongress kommer bli fantastisk!

Andreas och Lisa - Keep out!

Andreas och Lisa, ni kan sluta läsa här. För nu kommer det efter ett alldeles för långt uppehåll en pokerblogg!

Igår var det så dags. Jag, Pierre och Anton åkte till Helenes lya i Akalla för att mäta våra krafter i det fantastiska spelet poker. Mathias och Peter kunde tyvärr inte vara med, så det blev bara vi fyra, men det var trevligt ändå! Med lite bra stämningsmusik i bakgrunden och efter en snabbgenomgång av spelet med Helene satte vi igång.

Jag spelade ganska aggressivt till en början, och förlorade en ganska stor pott tidigt. Men jag fortsatte trycka på och tänkte "åker jag så åker jag, det är ju ingen som förväntar sig annat". I en ändå ganska liten pott där Pierre, Helene och jag var med gick Pierre all-in. Jag svarade och Helene lade sig.

Jag vann potten och slog ut Pierre! Efter det så spelade jag väldigt tight ett tag, både för jag hade kackiga kort och för att avvakta och låta Helene och Anton slå sog trötta på varandra. Helene tynade sakt men säkert bort och blev utslagen av Anton. Då var det dags för heads up och Anton hade ett bra övertag med nästan 2/3 av markerna. Men jag vann den första stora potten eoch då var det ganska jämnt.

Efter en all-in av Anton, som jag svarade på och vann efter att ha fått par i A på rivern så hade Anton bara 20 kvar och blindsen låg på 20-40. Det tog mig ytterligare två omgångar att äta upp hans sista marker och stå som segrare för en historisk andra gång i vår lilla grupps pokerhistoria. Kändes bra!

Vilka läser ens blogg?

Tänkte kasta upp en snabb uppdatering, efter klagomål från Mr. Hull uppe i kansliets fikarum nyss. Det har gått ett par dagar här nu, men jag har ju vart i Bryssel på FS-möte! Det var fantastiskt roligt och givande, allt utan att Therese blev sjuk och att möteslokalen var kass var bra!

Jag funderade förut på det här vilka som läser ens blogg egentligen. Jag, Lisa och Peter pratade om det igår. Jag har en sorts naiv tro att det är ”den innersta kretsen” som är inne här och läser av de sisådär 50 läsarna jag har varje dag. Ni vet kompisar och familj. Men nu har jag fått bekräftelse på att andra är här ibland också.

Jag bloggade häromdagen om att jag blev erbjuden ett vin som inte var alkoholfritt på Systembolagets alkoholforskarkonferens häromveckan. Idag pratade jag med en av killarna i VD-staben där, som vart inne och läst detta. Han hade kollat upp det, frågade om jag var säker på at det var alkoholhaltigt vin, förklarade att det blivit ett misstag i köket (det var samma vin, fast utan alkohol som var beställt egentligen) och bad så hemskt mycket om ursäkt. Det var ju ingen stor grej tyckte jag, utan var snarare positivt överraskad att det var så pass bra alkoholfria alternativ i övrigt. Men det var ju väldigt bra att de följde upp det direkt med kursgården och ringde upp och bad om ursäkt. Inte nödvändigt, men uppskattat!

Sen har han ju faktiskt helt rätt i att serverar man alkohol så SKA det finnas schyssta alkoholfria alternativ. Synd att man är så inkörd och van vid att det inte är så att man inte reagerar när det inte är så, utan blir överraskad istället. Från och med nu ska jag höja mina krav!

Men hursomhelst så kan man därmed konstatera att jag inte har en aning om vilka ni 50 läsare här är, men alla är inte den ”inre kretsen” kan man alla fall konstatera. Inte för att det gör nån skillnad i vad jag skriver om, jag skriver inga hemligheter här som inte tål att komma ut. Imorgon eller ikväll ska ni få höra mer om vår grymma tid i Bryssel, och hur jag vann på pokern hemma hos Helene ikväll!

Ryssarna lär sig!

Världens vodka-befolkning, ryssarna, håller på att resonera sig fram till vad en bra alkoholpolitik är.

Senast idag pratade Putin om vikten av att minska missbruket i landet för att få bukt på den minskade befolkningen. Restriktioner mot alkoholreklam håller på att införas och tobaksreklam ska helt förbjudas i Ryssland. Sedan ett år lyder TV-reklam för öl under striktare regler och studier visar att detta lett till minskat drickande. Känns inte helt förvånande, men roligt att de är på rätt väg!

Dessutom så har jag läst och hört om att man diskuterar att införa monopol på detaljhandel, dvs skapa ett systembolag. DET om något vore verkligen en rungande seger för den restriktiva, effektiva alkoholpolitiken! Jag hoppas och håller tummarna. Men all utveckling åt rätt håll är bra, grattis Ryssland!

Jag behöver en personlig teknikguru

Ja, det skulle jag verkligen! En tjej eller kille som kunde komma hem till mig och berätta hur jag ska lösa alla dessa tekniska skitsaker som bara gör mig frustrerad. Jag vill gärna vara händig och teknisk, men för att se sanningen i vitögat så är det ju inte så..

Jag skulle vilja veta vad hur jag ska göra för att koppla ihop min dator och TV och stereo på ett bra sätt. Jag vill kunna få in musiken från stereon på datron, musiken på datorn till stereon och filmer och sånt från datorn ut i TV:n, med ljudet via stereon.. Hur fixar man det utan att bli idiot liksom?

Sen skulle jag vilja fixa mitt surround-system, just nu tror jag att det är nån konstig skillnad mellan mina högtalare som gör att allt ljud kommer ur de två stora fronthögtalarna (som är drygt 1 m höga) och nästan inget ur de fjuttiga små i centern och bak (som är som små datorhögtalare). Dessutom så vet jag inte vilken kabel det ska vara mellan förstärkaren i stereostapeln och subwoofern. Hujeda mig!

Nu borde jag kanske sova. Om 7 timmar går taxin till Arlanda..


Choklad och vin

Alldeles nyss så åt jag en fantastiskt god födelsedagslunch bestående av ungsbakad lax och en fräsch pastasallad. Vi är inte så kassa på det här med mat, brorsan och jag!

Sen var det det här med drickat. Mineralvattnet var slut, juicen och lättdrycken likaså. Återstod gjorde kranvatten. Det kändes sådär upplyftande eftersom alla ni som vart i Uppsala vet att vattnet här inte smakar sådär särdeles delikat. Särskilt inte när man är uppväxt och bortskämd på Motalas fina vättervatten.

Men så såg jag en flaska alkoholfritt vin, som stått där i över ett år utan att ha blivit öppnad.. Bäst-före-datumet var den här månaden, så det var ju bäst att dricka upp det. Sen så fyllde jag ju år, och när man ska fira ska man dricka vin har jag hört, så det var väl lika bra att ge det en chans. Det var ju godare än kranvattnet, men får jag välja så tar jag hellre mineralvatten nästa gång.

Det var för övrigt samma vin som serverades på Systembolagets alkoholforskarkonferens som jag var inbjuden till i förra veckan. Då åt vi middag på torsdagkvällen, och självklart serverades vin till både för- huvud- och efterrätt. Jag vart ärligt talat lite förvånad över att så pass få av alla de människor som forskat så mycket om alkohol och som är så medvetna om dess skadeverkningar inte ser sambandet mellan sin egen och andras konsumtion och skadeverkningarna i samhället och därmed väljer att avstå.

Hur som helst så var det nästan bara jag och Kjell-Ove Oscarsson som drack alkoholfritt vad jag såg av ett fyrtiotal deltagare. Fast det galnaste var dessertvinet. Det alkoholfria alternativet då var ett mousserande jordgubbsvin, och det lät ju gott. Men det innehöll 7,0% alkohol, inte direkt vad jag kallar alkoholfritt.

Så kontentan är att vin inte är riktigt min grej. Det är däremot choklad, och av min underbara förbundsstyrelse fick jag en stor ask choklad från Chokladcaféet här i Uppsala! Tack snälla, rara ni, underbart gott! Den ska jag sätta mig på balkongen med nu ihop med helgens FS-handlingar. Det är en bra dag det här.


Hur svårt kan det vara?

Min plan var att gå och lägga mig innan kl. 23, eller att sova innan 23 rättare sagt. Men sen gick jag ut på en kvällspromenad i säkert en timme, och sen hade det ju kommit lite mail..

Man borde slippa allt sånt här med att klä av sig, gå till sängen, borsta tänderna och sånt när man ska sova. Jäklar vad mycket lättare det skulle vara att lägga sig då.

Men nu ska jag hoppa i säng, och somna i trygg förvissning om att imorgon får jag sova hur länge jag vill! Det får man nämligen göra när man blir gammal har jag hört.


Nu har bedrägeriet drabbat även mig

Nu har det som man läst om i tidningarna hänt även mig. Jag fick nyss följande mail:

"Bästa internetbackings anlitare,

Vi har blott bestämt några få dåliga bemödanden att tränga in Ert konto från olika dator. På denna orsak är Ert konto tillfälligt blockeradt. Att aktivera Er internetbacking skall Ni titta på Ert konto och verkställa den aktiveringsprocedur.

Aktiveringsprocedur verkställas inom 24 timmar efter meddelandet.

Att börja aktiveringsprocedur knäppa på adressen nedanför:

https://online.nordea.se/verify.asp?verificationstart
Tack för Er medkänsla och medhåll

Nordea.se Säkerhetsavdelning

* Var så god att inte svara på meddelandet emedan skikades det autimatiskt och är blott en underrättelse. "


Klickar man på länken för att aktivera sitt Nordeakonto (jag har internetbank där) så kommer man till sidan http://www.nordea-secure-access.com/loggain/, alltså en .com-adress. Det är nog lätt att köpa den finten om man inte är så van datoranvändare och blir lite orolig. Fula djävlar som håller på med det här, pungspark på dem!

Annars har jag ägnat kvällen åt att vara på teamträff i det förvånansvärt fräsha och mysiga området Akalla, grillat, spelat boll med Helenes barn och spanat in hennes mysiga lägenhet. Trevlig kväll!

En berättelse som skapar ilska och drivkraft

Det här är sånt som gör mig så förbannad, men ger en ilska som man kan omvandla i engagemang och driv i arbetet för en demokratisk och solidarisk värld fri från droger. En värld utan sånt här skit.

" Det kunde ha varit en helt vanlig bar. Den är inte speciellt stor, några höga stolar framme vid den fyra meter långa bardisken på lokalens ena långsida, samt några bord och stolar utmed den andra sidan. En skiva med gamla Eminem låtar spelas medan två unga thailändskor servar bakom disken.

Det kunde ha varit en helt vanlig bar men det är det inte. Jag sitter på en "girlclub" i centrala Chiang Mai. Klockan är strax före 23 en helt vanlig onsdagskväll. Jag sitter vid ett av borden tillsammans med Malin en trevlig tjej från Stockholm som jag lärt känna här i norra Thailand. Vi sitter med varsitt glas Cola och små pratar men framförallt iakttar.

Vi är de enda västerländska tjejerna. Vid bordet intill sitter en vithårig man i 50-års åldern och en man som kanske är 38. De har båda varsin söt thailändska i knäet. Vid bardisken sitter ytterligare en vit man och bredvid honom en ung tjej. Hon kan inte vara mycket mer än arton. Han sitter nära, så nära att hon borde känna hans andedräkt. Hans ena hand ligger högt uppe på hennes lår och hennes armar är runt hans hals. Hans blick säger att han vill äta upp tjejen han har framför sig och han har ett löjligt leende på sina läppar.

Längre in i baren finns ytterligare ett par, en kraftigare vit man med händerna på en späd thailändskas kropp. Bakom min rygg, ute på trottoaren, väntar åtta andra tjejer, de flesta klädda i kort kjol och tight topp.

Malin är tuffare än mig. Hon är verkligen inte rädd för att visa vad hon tycker. Hon vänder sig om och tittar på männen med avsky i blicken. Hon tar upp kameran. Knäpper först en bild ut mot gatan sedan på männen bakom henne och ett på mannen i baren. Inte för att jag vill ha korten, säger hon och lägger ner kameran. Jag vill bara se deras reaktion. Ingen av männen säger något men blickarna vi får avslöjar vad de tänker.

Den 50-årige mannen börjar efter en stund prata med Malin. Han undrar var vi kommer ifrån och vad vi gör där. Själv är han från New York men har nu bosatt sig permanent i Thailand och arbetar som LÄRARE!!!! FY FAN..... Jag beundrar Malins lugn. Jag vet att hon kokar av ilska inombords men det är ingenting som märks när hon pratar med mannen.

Chiang Mai förändras verkligen när det blir mörkt. Mängder av prostituerade tjejer och mängder av västerländska män, som bara har en sak i huvudet...

Gatan vi befinner oss på kryllar av barer som denna. En tjej på andra sidan gatan har fått min uppmärksamhet. Hon är den tjej som är mest utmanande klädd. Hon har svarta knälånga läderstövlar och den kortaste och tightaste kjol jag sett. På överkroppen har hon en topp som inte täcker mycket mer än brösten. Hennes långa mörka hår är utsläppt och hänger ner över axlarna och ryggen.

Det var jag som ville gå hit. Jag ville se det med egna ögon. Jag ville se hur de ser ut, männen som tycker att det är helt normalt att utnyttja unga thailändskor. Vissa bara för några minuter, andra för en eller ett par timmar. Vissa köper dem en hel natt eller en vecka.

Vi byter bar. Går tvärs över gatan och sätter oss. Beställer ytterligare en Cola. Långsidan som vi sitter vid är täckt av speglar, vilket gör det lätt för oss att se vad som händer i hela baren. Det är betydligt fler män här. De flesta är 50+ men två av männen som sitter vid bardisken är betydligt yngre, kanske 30, den ena killen har en grön tröja på sig.
Han ser ut som vilken kille som helst. Jag tycker att han ser rätt bra ut. Han är i alla fall inte en kille som skulle behöva betala för att få träffa tjejer.

Alla män i lokalen har minst en thailändska hos sig. Tjejerna kan sitt jobb. De vet exakt hur de ska göra för att männen ska känna sig attraktiva. De "klänger" på dem, masserar diskret deras axlar och armar, ler och fnissar.

Männen från New York, som satt vid oss på första stället har också flyttat. Nu sitter de en bit i från oss med varsin ny tjej. Läraren sitter och fjantar sig, han försöker vara lustig, tjejen fnissar fast hon säkert inte tyckte han var ett dugg rolig. Han kysser henne på näsan, biter henne lite i ena örat och fortsätter sedan kyssa henne i nacken. Jävla äckel!!! Jag måste vända bort blicken.

På en av de höga barstolarna vid bardisken sitter en tunnhårig svartklädd man. Det är ganska varmt i den lilla lokalen. Några svettdroppar har bildats på mannens nästintill kala huvud. En droppe rinner ner för hans tinning.
Han sitter bredbent och har en tjej mellan sina ben. Hans händer är placerade på hennes höfter och han trycker henne gång på gång mot sitt skrev. Det vänder sig i magen på mig!

Det förhandlas om priser och jag fattar inte hur de där missfostren till män har mage att pruta. 1000-2000 Baht, sa läraren att har fick betala när Malin frågade honom tidigare. Det är 200-400kr! Jag skulle inte ens vilja peta på dessa mäns kroppar, om jag så fick hundra tusentals kronor...

Jag skulle vilja veta vad som rör sig i dessa tjejers huvuden. Vad tänker de på när de står där kväll efter kväll med alla dessa vidriga män, som alla verkar ha hjärnan placerad mellan sina ben.

Tjejen i stövlarna och den korta kjolen har också fått sällskap - av killen i grönt. Hans händer har varit i princip överallt på hennes kropp under tiden som vi suttit där vid spegeln. Efter ett tag försvinner de in bakom baren, där det mest troligt finns ett eller ett par privata rum. Jag kan inte låta bli att ta upp mobilen och sätta igång stoppuret. Jag vill veta hur länge de blir borta.

Tjugotvå minuter senare går vi. Killen i grönt har fortfarande inte kommit tillbaka men vi har sett tillräckligt. Äcklade och upprörda går vi ut i duggregnet. Jag följer Malin till hennes guesthouse och vi säger godnatt.

Jag har hunnit bli ganska blöt trots att det bara duggar. Det är sent men de kommer att ta lång tid innan jag somnar. Det som jag sett i kväll har gjort mig arg men främst ledsen. Det är många tankar och bilder som snurrar runt i mitt huvud medan jag fortsätter gatan ner till mitt hotell."

UNF Östergötland

Jag har ägnat början av den här helgen åt att hänga på Stegeborgsgården, 3 mil rakt ut på Vikbolandet utanför Norrköping. Där har jag och Larsa (a k a ”gubbarna”) hållt i en utbildningshelg för UNF Östergötlands nya distriktsstyrelse, och jäklar så roligt det var! Jag är så grymmarns peppad av den nya styrelsens entusiasm, driv, idéer och de framsteg de gjort i sin grupprocess i helgen!

Vi ägnade gårdagskvällen åt olika värderings- och grupprocessövningar. Jag upptäckte att jag vill jobba mer med grupp- och individutveckling, det är ju hur spännande som helst! Speciellt när man gått igenom ungefär samma övningar och processer själv i andra styrelser. Det är en häftig känsla när man ser framstegen och hur gruppen svetsas ihop framför ens ögon under tiden. Grymt inspirerande!

Förmiddagen idag ägnades åt lite olika självkännedomsövningar (bland annat RAT-triangeln, som säkert de flesta av er folkrörelserävar gjort) på morgonen. Sen fick jag ägna några timmar åt att hjälpa dem sudda ut en hel whiteboard med orosmoment, fylla ett A2 med positiva förväntningar och kasta med några goda råd, slå sönder myter och lyfta fram saker de sagt under helgen som är viktiga att ta med sig. Jag blir så glad när man ser hur det lossnar, och hur bra de är på att peppa och ställa upp för varandra trots att de inte kände varandra alls när de blev valda.

Eftermiddagen ägnade de åt att ha DS-möte, och Larsa och jag fick sitta ute i solen och vara springjour när de kände att de ville fråga saker om bidrag från förbundet eller attesträtter. Vi hade inte mycket att göra. Jag ägnade eftermiddagen åt att läsa igenom de sista uppsatserna i CAN:s uppsatstävling som jag ska skicka vidare till Tobias på måndag innan jurymötet. Jag hittade några riktiga favoriter i den här omgången! 
N
u sitter jag på tåget till Uppsala, full av lugn och tillförsikt över att det här året kommer bli ”sketabra”, som vi bestämde under dagen. Heja DS!

24677-74
Här är de! Jenny, Lollo, Kikki, John och Emma! Papperslapparna symboliserar Matilda som inte kunde vara med och den vakanta posten som inte är tillsatt än. =P

Bra folk på samma plats

Och på tal om potatis som vi brukar säga i Östergötland, hur kommer det sig att alla bra människor hamnar på PR-byrån Westander? Kan de inte sprida ut sig lite?

Fått mycket gjort

Idag har varit en såndär hemmadag när jag fått massor gjort, efter att ha avstyrt en Gbg-tripp med värvning. Jag har fixat med massa saker som lagt sig på hög. Bra det, eftersom jag ska vara iväg resten av veckan..

Jag har ägnat kvällen åt att käka middag med delar av riksdagens
socialutskott tillsammans med folk från IOGT-NTO och Helene. Dert var väldigt givande och gav förhoppningsvis en del kontaktytor som går att ha nytta av framöver, både för dem och för mig.

Men än en gång så går jag från ett sammanhang där jag känner att jag inte borde ha så mycket att komma med och inser att jag, för att dra en sportparalell, faktiskt spelar i den alkoholpolitiska elitserien. Det är klart att en riksdagsledamot inte kan var lika insatt eller påläst som en brinnande, heltidsarvoderad ordförande, men jag kunde ju mer när jag "bara" var ideell förut också. Men jag börjar nog inse nu att om man är en del av nykterhetsrörelsen och umgås med människor som är ännu skarpare på alkoholpolitik än en själv, då tror man inte man är grymmast. Det är ju bara det att man jämför sig med de allra, allra grymmaste.

Sen missar jag ofta att jag har både ett ungdomsperspektiv och konkret egen erfarenhet som är hyfsat färsk av hur det är att vara ung och hur "snacket går" kring alkohol och andra droger. Det har man inte heller om man suttit i riksdagen i 10 år.

Vi får se om jag kommer få på skam för den här tanken de kommande två dagarna. Imorgon bitti åker jag på alkoholforskningskonferens med CAN och systembolaget i Vaxholm. Då kanske jag kan möta lite folk som är mer pålästa än vad jag är. Det vore skönt, så att jag kan få bli ännu lite vassare!

Det blir lite blogg-break nu, för efter Vaxholm drar jag till Östergötland och utbildar en distriktsstyrelse i konsten att vara en distriktsmotor. Det ska bli grymt roligt!

Bra blogg!

Jag hittade det här guldkornet på blogghimlen igår tror jag. Hysteriskt rolig läsning, dagens tips!

http://tjuvlyssna.blogspot.com/

Min valborg

I söndags var det den 1:a maj. Många har som tradition att gå ut och demonstrera i olika första-maj-tåg. Jag och Monika har sedan förra året en alldeles egen tradition. För andra året i rad nu så gick vi morgonen efter det hysteriska valborgsfirandet här i Uppsala upp ganska skapligt och ut på en morgonpromenad genom stan. Det är lite fascinerande att bevittna de sjuka picknick-slagfält som Slottsbacken och Ekonomikumparken är dagen efter Valborg. Så många skitiga, kvarlämnade kläder, tomma billiga ölflaskor och engångsgrillar kan bara Hultsfredsfestivalen mäta sig med.

Vi hade ju som jag skrivit tidigare haft en ganska soft Valborgsmässoafton, men vi var ändå ute en sväng och pausade från slackandet när vi hämtade tågbiljetter åt Monika. Och då om någon gång var jag övertygad om att mitt beslut att leva nyktert är helt rätt för mig.

För jag förstår verkligen inte. Jag tycker faktiskt det är lite tragiskt att ”alla” känner att för att få släppa loss och vara lite galna på Valborg så ska man hälla i sig galna mängder alkohol under en hel dag. Allt festande kring Valborg går ut på att dricka mycket och snabbt under en hel dag i princip. Först blev jag förbannad för att folk betedde sig som svin, sen blev jag uppgiven över att alkoholtraditionen är så stark för att sen bli ledsen för att alla inte kunde festa mer och dricka mindre. Slutligen blev jag både förbannad över att folk inte väljer sina egna vägar utan gör som reklamen och traditionen säger till dem samtidigt som jag blev jävligt stolt över det val som jag har gjort, och att jag faktiskt gör en skillnad både som enskild nykter individ och som en del av en grymt bra nykterhetsrörelse.

Mer fest – mindre fylla! Då tror jag Valborg skulle vara roligare i Uppsala.

FS till Bryssel

Om två veckor ska UNF:s förbundsstyrelse ha sitt FS-möte i Bryssel. Det tror jag är skitbra, att kombinera mötet med en liten stuieresa där alla får se och ta del av vårt viktiga arbete nere i Bryssel. Nu börjar alla pusselbitarna inför mötet falla på plats. Vi ska se parlamentet, få en genomgång av NBV:s kontor och kanske träffa folk från Eurocare. Inspirerande att ha möten på arenor där vi borde finnas.

Annars hopar sig bilagorna, imorgon ska jag och Tobias försöka reda lite ordning i det hela, för då är det bilagestopp! Många viktiga och spännande punkter kommer det bli på nästa möte. Se till att läsa bilagorna när de dyker upp på sobernet!

Nördtest

Jag såg att bland andra Anton Åsa gjort ett nördtest som de tipsade om på sina bloggar. Mitt resultat blev:

95% scored higher (more nerdy), and
5% scored lower (less nerdy).

What does this mean? Your nerdiness is:

Definitely not nerdy, you are probably cool.

Konstigt, jag som trodde jag var nördigare än så. Men det har nog rätt mycket med min teknik-alfabetism att göra. Fixar man inte att ladda ner andra webbläsare eller koppla datorn till TV:n på rätt sätt är man tydligen inte nördig. Man kanske är mer töntig för man inte kan sånt?

Usch, jag borde jobba mer och vara seg i huvudet mindre. Och ägna mer tid åt den överfulla mailboxen och mindre åt att läsa ifatt bloggar och försöka motivera mig att träna ikväll.


Slapp Valborgsvecka i Paris

En hel veckas bloggfrånvaro, illa, illa. Men jag hoppas att en utlandssemester är ett godtagbart skäl till att låta bli datorn och bloggandet.

Monika och jag firade vår 5-årsdag med en långweekend i Paris. Vi åkte tidigt i onsdags morse och kom hem i lördags kväll igen. Riktigt schysst har vi haft det, med mysigt hotell (även om det gick nästan helt i rosa..). Vi har bara tagit det lugnt och njutit av varandras sällskap och att vara lediga. Men vi han med en hel del turistande också, och avverkade på våra två dagar i rask takt Eiffeltornets 1060 trappsteg, Louvrens Mona Lisa, Notre Damea korsettfönster och Sacré Cours jesusstatyer kryddat med lite strosande i de judiska och latinska kvarteren, café au lait och croissanter.

Sen kom vi hem i lördags kväll och insåg att det igår var Valborg och vi inte planerat nånting vad vi skulle göra. Vi sov över forsränningen, missade mösspåtagningen och hade glömt att anmäla oss till Haxptmiddagen här i huset. Men det var rätt skönt, vi ägnade istället dagen åt att gå ut och gå en sväng, laga lite schysst mat, kolla på ”Jag ä inte bitter” med Robert Gustafsson och slappa i allmänhet. Sen på kvällen kilade vi upp till Gunillaklockan, kollade på när de ringde in våren och lyssnade på Allmänna sången som i sin tur sjöng in våren. Sen gick vi med folket från huset ner igen och gled med in på efterfesten till Haxptmiddagen, satt där och hängde med massa trevliga människor och pratade skit i ett par timmar innan det var dags att sova. En slapp men väldigt skön Valborg och vecka.

24677-73