Rapport från Sri Lanka II

Vi bor på ett hotell med kryp på toan, knappt några andra boende och i allmänhet lite småsunkigt inre och yttre. Men tydligen har de en granne med trådlöst nätverk, nåt som gör att jag nu såhär vid midnatt lankesisk tid kan uppdatera lite både här och i mailboxen.

Idag har vi efter två grymma dagar med seminarier med 4U:s nya styrelse först fått en dragning av deras framtidsplaner som de gjort under de här dagarna och diskuterat vårt framtida samarbete.

Det känns grymt bra att de hade tagit över mer och mer de här dagarna. Första dagen satt de andäktig och lyssnade, efter halva första dagen började det komma frågor, andra dagen började lite ifrågasättanden och andra idéer och nu presenterade de en "plan of action" för sin organisation efter sina visioner och sina behov. De ska bland annat lära sig engelska hela styrelsen för att komma över språkhindren mellan Tamilska och Singalesiska och hålla igång sin kampanj för att samla in 1 miljon(!) namnunderskrifter som stöd för den nya alkohol- och tobakslagen i landet. Lagen har kommit till tack vare ADIC:s arbete, och innehåller massor med bra, starka skydd för de lankesiska medborgarna. Det görs så myket bra härnere!

image142

Dagens bild visar en av de frivilliga i Negombo som iklädd en tjock pälsdräkt genomför en street-action i 30 graders värme när de samlade in fler namnunderskrifter för att komma närmare den där miljonen. Jag är övertygad om att de kommer lyckas, och grymt inspirerad av all energi och vilja som finns här!


Rapport från Sri Lanka

Mitt uppe i veckan på Sri Lanka. Intrycken är fler än jag kan skriva ner och ta in just nu.

Naturen, värmen, trafiken, människorna, fattigdomen, klyftan till väst, optimismen och födelsen av en ny organisation gör att jag sover som en stock om nätterna trots brummande AC och insekter.

Jag presenterar lite bilder tills jag har hunnit sortera intrycken och landa lite..

image138
Utsikt från frukostbordet..

image139
4U-medlemmar röstar fram sin första ordförande efter att ha bildat organisationen 4 timmar före. 330 medlemmar var med och röstade!

image140
Den nya styrelsen för vår nya systerorganisation 4U! 15 peppade ungdomar!

36 hours and counting

Om typ 36 timmar drar jag till Sri Lanka. Jag har ingen koll och ingen resfeber (till skillnad från Salam). Imorgon ska jag växla pengar, packa och kolla upp det här med vaccinationer..

Break

"Det är lite mycket nu" är ett populärt uttryck i världen idag. Det känns som rätt många säger det rätt ofta, allafall i min omgivning.

Men det är precis så jag känner. Lite för många bollar i luften, ett snortungt FS-möte, stress inför Sri-Lanka-resan, oro och funderingar har överbelastat. Sömnlösa nätter och magont är två varningstecken jag tar rätt allvarligt på. Därför stänger jag ner verksamheten över helgen och kommer tillbaka på måndag med nyladdat batteri och fräscha tag. Då blir det åka av!

FS hela helgen

Jag kom nyss hem från första delen av helgens FS-möte. Vi har tappert kört hårt från 14 fram till starx innan 22 med FS-mötet idag. Vi har kommit en bra bit på vägen och jag är grymt nöjd. Vi verkar hyfsat synkade kring motionerna och har klubbat i princip alla "småbilagor" och de lite lättare bilagorna.

Vi har också hunnit gå igenom alla motioner i en första runda, och det verkar inte vara så fasligt tungrott med de heller!

Imorgon ska vi författa alla motionssvar, klubba arbetsplan och verksamhetsberättelse, sy ihop en budget, diskutera ersättningar, bestämma oss för ett förslag om utbildningssytem och lite andra godbitar. Det blir en spännande dag imorgon! Jag har lockat med restaurangbesök på Svenssons taverna och melodifestival ifall vi i styrelsen håller ångan uppe bra och är effektiva imorgon. Två kvällsmanglingar på samma helg vore tråkigt.

 Ikväll har jag verkligen uppfyllt bilden av den trista nykteristen. Jag skippade en festinbjudan till huset bredvid nu när jag kom hem och plöjde igenom dagens mail istället. Nu ska jag hälla i mig lite té, och hoppa i säng så att jag pallar med den tuffa dagen imorgon. Det märks att jag fyllt 25. Håhåjaja..

Fest?

Alla ni som hoppats på en stor pampig inbjudan till en flådig fest kan känna er blåsta. Jag hade en ambition att bjuda in alla mina goa vänner på lite marängsviss eller pannkakstårta nu när jag blir äldre, men tiden och orken räcker inte riktigt till. Jag firar imorgon med att skriva tal och debattartikel till folknykterhetens vecka istället. Fest, det får det bli nån annan dag! Kanske en redig grillning till sommaren?

Federley och knarket..

Federley har tydligen testat kokain och hasch enligt Drugnews och Expressen.

På killens egna blogg kan man läsa att han inte uppmanar nån annan att testa, men tycker att "de måste vara upp till var och en vad man stoppar i sig.".

Där håller jag verkligen inte med Fedreley om att det är upp till var och en vad man stoppar i sig. Andra människors drogande påverkar min vardag, därmed är det nåt som också angår mig. Skulle knarkande bara drabba individen skulle jag skita fullständigt i det, men nu är det ju inte så.


Min spontana tanke var "Bra att snubben är ärlig med det kanske, och att han säger att han inte vill göra det igen.  Men jävligt oansvarigt att göra det när man samtidigt företrädde ett politiskt ungdomsförbund." Hade det kommit ut då - Anna Sjödin släng dig i väggen säger jag bara..

En sista reflektion: Varför ska eget bruk avkriminaliseras? Själva knarkandet är ju grunden till alla problem som kommer av det, ska det vara tillåtet men fixandet av det ska kriminaliseras? Snacka om att skicka ut fel signaler från lagstiftningshåll.


Lägenhetens viktigaste kökspryl

Såhär såg kannan till kaffebryggaren ut igår eftermiddag när brorsan skulle göra frukostkaffe. En sprucken kanna blir det inget kaffe bryggt i..

image137

Men när jag kom hem igår gjorde jag en special-special-lösning och tejpade droppstoppet. Kannan ersattes med en bosnisk kaffekanna i metall och vips så flödade det svarta guldet i lägenheten igen. Nu är det därför dags för förmiddagskaffe, och lite funderande på vad vi ska investera i för ny bryggare här hemma. Min Butler-bryggare från Ica har hängt med i 4 år nu, det känns som det är läge att byta upp sig. En 
"King of coffee" kanske? Eller har nån annan tips på den ultimata kaffebryggaren?

V&S -sparka eller smeka?

Frågan är om artiklar som den här gynnar eller stjälper UNF:s krav på att staten inte borde sälja Vin&Sprit, utan våra vara ansvarsfulla ägare?

Fast å andra sidan, ska V&S hålla på och marknadsföra sig på det här usla sättet så är det ju ingen vits med att staten äger det. Hur svårt kan det vara att följa riktlinjer man själva satt upp?

Svårt att komma igång

Är det bara jag som kan förstöra typ en hel dag på att inte komma igång ordentligt på morgonen?

Jag gick upp skapligt imorse, strax innan 8.30. Käkade lite frukost och satte mig vid datorn för att komma igång med dagens uppgifter. Gjorde en kort liten lista med de viktigaste grejerna, men sen tar det liksom stopp. Det här händer säkert nån gång i månaden, och så tar det flera timmar för mig att komma igång och bli effektiv.

Idag tror jag iofs att mitt besök hos Martins, Peters, Jontes och min frisör Hadba ställde till det. Jag drog inte igång nåt inna mitt besök där 10.30 och när jag kom hem drack jag lite kaffe och sen rann liksom tiden iväg. Först NU är jag riktigt igång och har koll på det som ska göras, men nu är ju dagen snart slut!

Hur gör ni för att komma igång och inte distraheras av allt skräp på skrivbordet, uppdaterade bloggar och andra mer eller mindre intressanta göromål som odiskad disk och sånt?

Arbetsledarkurs på Tollare

Idag har jag spenderat dagen på IOGT-NTO-rörelsens tjusiga folkhögkola Tollare i Stockholm. Det hålls en arbetsledarkurs för ideella arbetsledare från IOGT-NTO, Junis och UNF:s olika distrikt, föreningar och kretsar.

Jag tror det är en tokbra grej att dels utbilda de ideella i hur man är en bra arbetsledare, även när man är det på sin fritid. Det är en viktig komponent om vi på UNF ska få våra konsulenter att stanna längre. Bättre lokal arbetsledning.

Sen tror jag också det är riktigt bra att ha kurser ihop på det här sättet. Iggisar fick ställa frågor om de tvivel och funderingar de har på UNF:s fältkonsulentsystem, vuxna ser att ungdomar kan och vill, erfarenheter utbyts och små frön av idéer till samarbeten sås.

image136
Ivrigt lyssnande arbetsledare

Själv har jag under eftermiddagen suttit längst bak och lyssnat med ena hjärnhalvan och producerat mail med händerna och den andra halvan. 41 stycken blev det, och ett flertal bajsmackor som huggits tag i. Känns riktigt, riktigt skönt.

Kvällen ägnade jag åt att grilla i surround. 4 grillar hade vi igång och jag brände inte sååå mycket kött. Gott blev det, och massa trevligt sällskap, sköna minnen och mycket skratt blev det. Fler såna här kvällar borde man ha!

Those were the days II

I brist på motivation, tid och spännande händelser i mitt liv just idag så får det bli lite mer nostalgi. Den andra omgången bilder på disketterna är från en "Charmkurs" i Varberg typ 2000-2001 eller nåt sånt. Om jag inte minns helt fel så blev jag "årets charmknutte" på kursen, som innehöll maskerad, självkänslestärkande lekar och härligt vårväder. Det är precis såhär bra UNF och vår kurser ska vara!

image131   image134
Lilleman och jag dansar vals efter en dusch på nån flickskola, tror den här bilden var med i Motdrag faktiskt.. =P Sen kunde ju klätterapan såklart inte hålla sig borta från väggar och basketkorgar.

image132    image135
Allas vår Andreas "Burken" Holmberg visar sina mad skills i TP. Tror Hanna testar honom.
Nästa bild visar mig i min charmknuttekrona..

image133
På väg hem igen, i bakgrunden lurar vår konduktörskompis "Lennart", som blev tighta med mellan Mullsjö och Nässjö eller vart det nu kan ha varit. Notera särskilt den snygga frisyren på mig..

Those were the days

Hittade ett gäng gamla disketter hemma i en låda igår när jag småplockade lite. Brorsan fick dra in dem på sin dator, eftersom jag inte har någon diskettstation på min burk.

På disketterna låg massa gamla dokument och härliga bilder från olika arrangemang jag vart på med UNF under gymnasietiden. Tänkte visa några av dem, här kommer först några från UNF Östergötlands sportlovsresa 2001(?). Det var en grym vecka, med författande av sånger i sittliften, massor med varm chopklad och härlig skidåkning.

image128

image129  image130

Arbetarnas dag är ingen gymdag

Idag är det arbetarnas dag, och uppenbarligen så är de flesta ute och demonstrerar eller blev så trötta av demonstrerandet så de inte pallade att ta sig till gymet, för såhär öde var det när jag var där och körde ett pass nu ikväll.. (Min street var tydligen inställd, man ska visst inte dansa när det är röd dag heller)

image126  image127

Äta rätt!

Idag fick jag en påminnelse om hur mycket bättre man mår av att äta rätt och röra på sig.

Vi käkade hamburgare i ciabattabröd och egenhändigt friterade pommes till lunch/middag. Det var himla gott, men jag hade som en klump av fett,salt och kolhydrater i magen i flera timmar sen.

Dessutom hamnade jag i sveriges värsta paltkoma, och inte ens långa Stabby-rundan med Diesal fick mig att piggna till. Höll på att knappt ta mig ur lägenheten för att åka iväg och dansa, så slö blev jag, och då är det illa.

Så nu är det nog dags att rycka tag i kosten igen. Efter en helg full av godis, glass och skräpmat så blir det nog en sallad till lunch imorrn, eller allrahelst lite sushi..