Kvällens tre S

Ikväll är en kväll i S:ets tecken. För det första är det Söndag. Jag gillar söndagars lite laid-back dagsrytm och uppladdningen för veckan som kommer. Sen är jag ofta hemma på söndagkvällar, och det är alltid skönt!

Sen sitter jag och laddar för morgondagen, så jag ska på en konferens om Statsbidragen. Jag är inte så insatt som jag borde, och ska därför uppdatera mig i frågan på en heldagskonferens. Utredningen av hur bidragen till ungdomsorganisationer börjar närma sig, och vet man inget om det kan man ju inte påverka.

Sist men inte minst så skriver jag ut schemat och vägbeskrivningen på min nya Skrivare. Jag är sjukt nöjd med att ha en egen skrivare vid mitt skrovbord nu, fattar inte att jag klarat två års ordförandejobb med skrivaren nere på verandan.

Att skiva eller inte skiva?

Jag var på ICA i förmiddags och handlade, och tänkte köpa en klassisk sirapslimpa för att göra ostmackor till eftermiddagens skogsutflykt.

Det var då jag upptäckte någoit jag aldrig lagt märke till förut - nästan allt bröd på hyllorna var färdigskivat! Det fanns ingen hederlig gammal oskivad sirapslimpa att köpa, utan så gott som allt bröd i hyllorna vad skivat och klart.

Så minns jag inte att det vart förut. Då är frågan om alla bagerier och butiker börjat köra med färdigskivat för att det säljer bättre och de kan ta mer betalt, eller är det för att min närbutik bara besöks av pensionärer och lata studenter som bara köper färdigskivat som min butik har det utbudet?

Facebook

Hamnade i en diskussion om facebook med Pierre och Sara på lunchen på bokmässan idag. Sara hade nyss skaffat facebook, men visste inte riktigt vad hon skulle ha det till.

Jag har hört många som sagt samma sak. Man har skaffat det i hypen som varit, men nu vet man inte riktigt vad man ska ha för nytta av det.

Själv använder jag det mest till att hitta gamla kompisar jag inte pratat med på alldeles för länge och hålla lite kontakt med mer eller mindre perifera delar av mitt nätverk. Vad använder du faacebook till?

Tågtrötthet

Sitter på tåget på väg hem från bokmässan. Det blev ett bra upplägg med studiecirkeltanken, och jag tror att folk tänkte till lite mer än vad de hade gjort annars. Kändes bra!


Är lite småsliten och trött här på tåget. Det är rofyllt och rött skönt att åka tåg, men det sliter på kroppen också. Blir lite stel och trött i musklerna av att sitta i samma ställning så många timmar. Knäppt egentligen - bli trött av att INTE röra på sig..


Vin&Sprit AB

Det är mycket Vin&Sprit just nu. Det statliga alkoholföretaget som är på väg att säljas ut är i centrum för mycket av mina tankar och aktioner just nu.


Det började med att vi blev klara med materialet "Absolut avslöjande", som vi håller på och ska lansera i veckorna som kommer. Med anledning av detta är det såklart lite planering och möten.

När vi släppt materialet blev vi också inbjudna till Vin&Sprit, för att diskutera materialet med deras ledning. Jag och Per-Åke fråb NBV var där och snackade etisk marknadsföring och deras roll till skillnad från andra alkoholföretag som inte ägs av oss skattebetalare.


Dessutom var jag igår på finansdepartementet och diskuterade villkoren för utförsäljningen som nu är beslutad och i pipelinen med Mats Odell som är ansvarig minister. Cred till honom som ser till att många olika intressenter och kunskap tas in och kommer till nytta för att det ska bli så bra som möjligt. (Även om vi från UNF helst inte vill att det säljs alls..)


Sist men inte minst så ska jag snacka på bokmässan imorgon om "Absolut avslöjande", och genomföra en expressstudiecirkel med åhörarna är min plan. Jag hoppas innerligt att det går bra, det var typ 8 år sen jag ledde en studiecirkel sist..


Dissade den röda tröjan

Jag skippade den röda tröjan idag. Känns mest fånigt när jag inte kommer göra annat än att vara hemma och jobba. Kommer folk på ICA tänka till för att jag har min röda akademien-t-shirt på mig? Nej, troligtvis inte.


En annan sak om man som Jobjörn skrev ska vara med på demonstrationen på Medis senare idag. Då kan det bli en bra effekt om alla är rödklädda. Men som enskild åtgärd? Nej, då blir det bara PK-trams.


Bära rött?

Jag har som många andra planer på att bära rött imorgon, för att visa mitt stöd för demokratikämparna i Burma. Det gör ju ingen skillnad egentligen, men det kan ju aldrig vara fel att visa vart man står. Eller gör vi västerlänningar sånt här mest för att döva vårt dåliga samvete?

Dagens lunch

image176

Såhär aptitlig/oaptitlig var min lunch idag. Findus färdigrätt från konsum (Kyckling med potatismos och beasås). Smakade förvånansvärt OK för att vara frysdiskmat, men snålt med kyckling var det. Pallade inte riktigt sushi flera dagar i rad, jag undrar vad det är för fel på mig?

Veckans längsta UNF-dag?

Hemma igen efter veckans hitills längsta dag. Det började med en galen telefonintervju, gick vidare till en massa kansliröj och avslutades med ett galet RS-möte och ett ständigt avbrutet telefonmöte med PoP på kvällen.

Nu känner jag att jag efter 16 timmars mer eller mindre konstant UNF-ande är värd en god natts sömn innan det är dags för nästa telefonmöte klockan 8 imorrn bitti. Det är verkligen en berg-och-dalbana i arbetsbelastning, ibland inget, ibland allt.

Nu ska jag bara lösa min presentation av "Absolut avslöjande" på bokmässan på lördag. Har ingen aning om hur jag ska lägga upp min halvtimme så den blir bra, intressant och interaktiv och inte bara ett upprabblande av vad vi gjort. Tips mottages tacksamt!


Radioframträdande i sömnen

Idag skulle jag vara med i radio, P4 Väst klockan 7.15 och prata om att misshandelsfallen ökat med 20% i Västra Götaland och att detta beror på att alkoholkonsumtionen ökar. En baggis tänkte jag, skrev ner lite stolpar innan sängdags igår och gick och la mig.

6.45 vaknade jag av att telefonen ringer i vardagsrummet. Häver mig upp ur sängen och svarar, och får programledaren i luren. Säger att jag ska vara med 7.15, men får frågan om det går bra nu. "Ja.." säger jag och får snabbt svaret "Bra, låten här är slut om 1½ minut, då kör vi!"

Hann precis koppla in handsfreen, hämta ett glas vatten i köket och harkla mig, sen var det bara att köra stenhårt. Inte blev det bättre av att hon gjorde en annan vinkling av det än vad den andra reportern som ringde igår sa, så det var bara att försöka hänga med i svängarna trots att varken kropp eller knopp var riktigt vakna än. Men med tanke på utgångsläget är jag nöjd, och rätt tacksam över att jag förberedde lite stolpar igår!


Allt och inget

Idag har jag efter en sovmorgon suttit hemma och försökt producera och jobba. Mycket har blivit gjort, men jag har varken producerat debattartikeln eller Absolut avslöjande-presentationen jag tänkte mig.

Det är lite av ett syndrom det här när jag jobbar hemma. Jag gör massa bra saker, som följt upp massa grejer från FS-mötet och gjort massor med annat bra. Men det som jag har som intention att göra blir liksom liggande, hur åtgärdar jag det?

Starta eget?

Allt fler människor runt omkring mig har eller startar egna företag. Jag har länge tänkt att det verkar för svårt och krångligt, och att jag inte har några sakkunskaper som man kan driva runt ett företag på.

Men efter att ha sett och läst om Vidars, Nicklas och Marcus och Andreas företag så blir jag allt lite peppad och sugen.

Den utlösande faktorn var en förfrågan på facebook häromdagen om jag kände till några bra människor som kunde föreläsa om information och mässförsäljning. Då insåg jag att jag hade kunskap om en sjujäkla massa saker som jag lärt mig under mina 5 år i butik, dryga 10 UNF-år och 2½ år som förbundsordförande och som ju faktiskt är sån kunskap som andra tar betalt för att förmedla!


Jag har ju massor med kontakter och kan en massa om allt från PR, hur man driver en lokal och fixar bokföring till hur man får en hund att sitta, så nog tusan kan jag driva runt ett företag om jag vill!

Nu är nästa steg bara att bestämma mig för om och i vilken form företaget ska vara - och det viktigaste, hitta på ett coolt namn!


Tidsoptimist?

Idag var FS-mötet planerat att sluta klockan 12.30 med lunch. 12.15 slog jag den fiktiva klubban i bordet och avslutade helgens sammanträde.

Jag hoppas att detta bekräftar för mina FS-kamrater att jag alltid talar sanning när jag säger "vi ligger bra till tidsmässigt", ett uttalande som jag sedan arbetsveckan hånats för, med påföljande anklagelser om tidsoptimism.

Alla som känner mig vet mycket väl att jag aldrig kommer för sent eller underskattar hur lång tid saker tar...

(För inte kan det räknas att vi hade extra möte 2½ timme igår kväll, tidsplanen måste väl ändå ha ansetts rimlig.)


Get Active

image174

Vi har FS-möte i Göteborg för fullt. Förutom massa RS-bilagor, snack om sommarläger och kongress och klubbande av policydokument så har vi också fått besök av Active, i form av vice president Emil och Kristina som jobbar på deras kansli.

Vi fick en presentation av Active, lite uppdatering på vart man kan få EU-pengar, en uppdatering och lite allmän kommunikation kring hur vi kan och bör samarbeta och använda varandra.

Kändes som en bra investerad timme, jag har redan ett gäng punkter på min "att-göra-lista" med idéer jag fick under den här timmen, och det är alltid ett gott betyg!

Uppe innan tuppen

Jag fortsätter min hardcore-tidiga-morgonar-vecka. Idag ringde klockan 5.45, och jag tog mig efter en liten stund upp ur sängen för att klä på mig och ta mig till tågstationen. 06.30 gick mitt X2000-tåg som ska ta mig till Göteborg för FS-möte och häng med vår fantastiska personalstyrka.

Rullade iväg på min halvkackiga cykel vid 06.15 ner mot stationen, med Morgonpasset i P3 i lurarna. Men det som chockar mig varenda gång jag är uppe och ute såhär dags på dygnet är att det finns andra människor som också är vakna! 6 på morgonen! Jag har fortfarande inte fattat att samhället är igång innan 8..


Uppe med tuppen

Har ni vart med om att vakna alldeles för tidigt och sen inte kunna somna om?

Det hände mig idag. Jag vaknade strax efter sex nån gång av att Mi:s klocka ringde, hon gick upp och drog till sin praktik. Jag vände mig lite nöjt om och tänkte fortsätta sova till 8-snåret.

Men jag vaknade tydligen vid rätt tillfälle idag, för jag låg klarvaken i säkert en halvtimme och fick massa tankar som började spinna i skallen. Jag gick och skrev ner dem för att kunna släppa dem ur huvudet, men inte hjälpte det heller. Så jag gjorde det enda rätta. Gick upp, klädde på mig, kokade gröt. Så nu har jag plöjt lite mail och ätit frukost i lugn och ro, och klockan är innan uppstigningsdags.

Jag brukar häftigt agitera för mer sovmorgonar och "inga möten innan 10" är min paroll. Men när man väl är uppe tidigt är det ju faktiskt rätt mysigt. Enda nackdelen är väl att man måste gå och lägga sig i kristlig tid om man ska komma upp såhär dags, och det är ju inte alltid det enklaste..

Morgonens frukost

Här är morgonens frukost, i klassisk IOGT-inramning. Porslin med IOGT-loggan, både på tallrik och kopp. 

image173

Lite charmigt att det i samma skåp står hälften IOGT och hälften NTO-muggar på samma hylla. Överallt har inte rörelsen smält samman än.

Inspirerande dag!

Jag klev upp 6.30 imorse för att ta mig till Linköping. Skulle delta i Team Mitts DSS och var inte alls så sugen på att åka iväg nånstans utan hade helst legat kvar i sängen och myst ett par timmar till.

Kom ner till Linköping, in i lokalen och kände mig helt plötsligt både peppad och pigg igen! Det måste vara nåt magiskt med UNF-kurser, för jag går alltid igång såhär när jag väl kommer fram. Jag tror jag blir hög på engagemang.

Blogglöst

Det finns få tillfällen då jag tänker att jag ska blogga utan att komma på något att blogga om, men det här är ett sånt tillfälle.

Har precis gjort klart helgens föreläsning till DSS:en, hämtat upp min fina sovsäck och nu ska jag sluka lite äppelpaj för att toppa kvällen!

Imorgon ska jag upp klockan 7, så det blir inget nattsudd idag.

Berg och dalar

Jag inledde den här kvällen på bästa sätt, med 90 minuters styrka/spinning-pass. Endorfinerna sprutade ur mina öron, och jag stod och bara LOG de sista 30 minuterna av spinningpassen, för att jag var så hög på träningsendorfiner. Otroligt skön känsla!

Sen har kvällen slutat sämre. Jag har suttit och blivit sur och bitter över onyanserad kritik och argument som vänds och vrids för att passa in i debatter. Så nu kommer jag nog sova dåligt, för jag kan inte släppa grejer när jag känner mig påhoppad.

Men nu ska jag borsta tänderna, ta tre djupa andetag och försöka komma tillbaka till kvällens endorfinkick. Eller så försöker jag släppa alla tankar och tänka på familjen hemma. Då brukar jag bli på bättre humör och kunna sova.

Tankebrott?

Shit vad matt man blir i huvudet efter 12 timmar konstant UNF-tänk.

Idag har jag vart och mötat med ledningen för Vin&Sprit, pratat avtal med Junis, bollat personalfrågor, diskuterat personalsamling, snackat om FS-möte, pratat statsbidrag, klurat på en skolmetod, haft fältgruppsmöte, plockat en skrivare på kansliet, letat utbildningssystem och jagat protokoll på datorn.

Men jäklar vad det hänt grejer, och shit vad skoj det är att vara på kansliet när Lina, P, Lisa och Salam är där. Hela eftermiddagen har vi bollat, uppdaterat varandra och kaosmötat om än det ena, än det andra.

Tur då att man kan komma hem och bryta all tankeverksamhet med lite flyttkartongspackande och bokhyllebärande. Det bröt av tankespiralen bra, och drog ner mig från visionshimlen.

Bröllopsbild

Såhär snygg var jag på Robbans bröllop i helgen!

image172

Det var ett himla fint bröllop, om än en rätt kort ceremoni. Men jag lyckades bra med min uppgift som "best man", vilket innebar att jag och Johan skulle bära kistan med hemgiften och på medeltida vis "sälja" Robban eller "köpa" Korp från hennes förmyndare som granskade hemgiften vi hade med oss (pälsar, tyger, lite pärlor och fina smidda knivar).

Vi övertygade förmyndarna, så ett bröllop blev det allt, med supertrevligt efterföljande gästabud som innehöll en trollande toastmaster och häftig eldshow på torget i Söderköping. En riktig upplevelse!

Alkohollagsutredning - yay!

Idag så presenterades det till slut, direktiven för den utredning som ska se över alkohollagen.

Den stora och roliga delen för UNF:s del är att man äntligen ska se över folkölsförsäljningen. Tyvärr så handlar det "bara" om att eventuellt införa en tillståndsgivning för försäljningen, men det är ändå en stor seger för UNF!

Hade inte vi ihärdigt och konsekvent jobbat med frågan och visat på handelns pinsamt dåliga ålderskontroll hade ingenting hänt och fjortisarna fått fortsatt köpa folköl obehindrat. Skönt att få lite resultat och cred för ett jobb som så många UNF:are gjort under så lång tid för att förbättra den svenska alkoholpolitiken!

Tänk på det alla ni som nån gång vart med och gjort en folkölskontroll. Hade ni inte vart med och hjälpt till hade vi inte varit där vi är idag. Ni är med och faktiskt förändrar samhället, hur grymt är inte det?

Processer och funderingar

Jag fick frågan om jag måddde bra idag, jag såg tydligen lite deppig ut. Det är många processer igång i huvudet just nu, det är nog det som är grejen. Och så ser jag arg/ledsen ut när jag är koncentrerad har jag upptäckt.

Var på ett grymt seminarie imorse ihop med
Therese, "Good to Great" hette det, och handlade om hur man skapar mästarklass i organisationer där vinst inte är målet. Seminariet satte igång massor med tankar och processer i mitt huvud. Det finns så himla mycket jag vill göra och utveckla med UNF, men tiden verkar aldrig räcka till!


Parallellt med den processen så håller jag på och klurar över hur vi ska ta fram en ny skolmetod för UNF, hur Salam och jag ska dela upp arbetet mellan oss, hur lägenheten ska möbleras och hur jag ska hinna både städa och tvätta innan mamma kommer imorgon.


Men nu ska jag släppa alla processer och tankar, för nu ska jag iväg på höstens första streetdance-lektion! Yay!


Debatt mot MUF

Debatterade precis mot MUF:s förbundsordförande Niklas Wykman angående deras beslut att driva för att legalisera hembränning.

Det är lite tråkigt att debattera mot Niklas, eftersom vi vet så tydligt vad vi ska säga innan. Vi är inte överens nånstans. Jag tar upp aspekten med att alkoholkonsumtion inte bara påverkar individen utan även andra i samhället, och hembränning skulle ju dessutom slå mot de redan mest utsatta, missbrukare eller de som är på gränsen till misbrukare och deras barn. Men det bryr sig inte MUF om, utan vill ha ett "sköt dig själv och skit i andra"-samhälle.

Ännu tråkigare var det att ett av argumenten för att man inte skulle lyssna på mig var att vi försökte "dogmatisera alkoholkonsumtion" och var för ett förbud på alkohol.

Jag blir lite less när ens motdebattörer är så fantasilösa och dåligt pålästa att de måste ta till sånt de vet är lögn som slagträ i debatterna. UNF driver inte någon förbudslinje, vilket Niklas mycket väl vet eftersom vi träffades så sent som i lördags när jag besökte MUF:s stämma. Men har man inget verklighetsförankrat att komma med får man väl kanske använda slagträn i luft, vad vet jag.

Härliga hund!

Idag är jag själv hemma med hunden, eftersom Mi börjar plugget idag med upprop och två föreläsningar (mjukstart någon?)  


Jag kom därför precis hem från en dryg timmes lång promenad med Diesal, där det bara var han och jag som gick, vilket inte händer så ofta annars. Han var galet duktig och helt fantastiskt lyhörd!

 

Jag sa igår att jag inte skulle våga släppa honom lös idag, men han gick lös (med kopplet hängandes bakom sig så det skulle vara lätt att få tag på honom OM det hände nåt) nästan hela sträckan runt Fyrisån, och gick skitduktigt! Jag pinnade på i rask takt och han höll sig aldrig mer än max 10 meter från mig, och hade hela tiden koll på vart jag tog vägen och vad jag signalerade. Jag lyckades till och med kalla in honom utan problem när vi kom till fältet bredvid studenternas och han såg en skugga av en fågel som han började jaga!

 

Så nu svävar jag som på små moln här i lägenheten, och känner mig tokigt nöjd över att jag får ha en så fin hund i min närhet. Hundar is the shit!

image171
Finhunden!


Frihet till och frihet från

Idag har jag ägnat dagen åt att åka tåg till Sundsvall för att tillsammans med Oskar hänga på MUF:s arbetsstämma (typ kongress)

 

Jag hade riktigt roligt, och fick några fördomar om MUF:are krossade, och några bekräftade. Jag slogs av hur många grymma retoriker som avlöste varandra i talarstolen, och hur hög den ideologiska svansföringen var. Valframgången tror jag har stärkt även ungdomsförbundet, även om man tydligen tappat mycket folk till olika poster och jobb. Det var också intressant att se vilken ideologisk bredd det faktiskt fanns bland åsikterna (en av de krossade fördomarna), och även MUF verkar ha samma ?falang?-problematik som så gott som alla partipolitiska ungdomsförbund. (Nån borde skriva en uppsats om det där).

 

Vi blev oerhört bra bemötta, och det var längesen jag gjorde nåt såhär kul. Jag gillar ju ideologiska diskussioner, och att diskutera nykterhet ur ett frihetsperspektiv.

 

En av de största anledningarna till att jag väljer att leva helnyktert baserar jag på ett frihetsmaximeringsresonemang. Jag vill att människor ska ha så mycket frihet som möjligt i sina liv. Alkohol påverkar inte bara den enskildes frihet, utan även andras. Så länge individers konsumtion påverkar min frihet att leva mitt liv som jag vill så är jag för kraftiga restriktioner.

 

Egentligen handlar det om att väga individens frihet till obegränsad alkoholtillgång mot min frihet att kunna gå på stan utan att oroa mig för rattfyllerister eller kunna gå på krogen och festa utan att riskera att få spö när jag dansar in i en överförfriskad kille. Jag tycker att min frihet väger tyngre än rätten att berusa sig, därför är jag nykterist och medverkar till ett friare samhälle utan alkohol, men propagerar också för rediga restriktioner som vägen till det alkoholfria samhället.