Visa problems..

Jag fick idag veta att mina lankesiska vänner Nilushi och Muditha, som är ledamöter i den nya 4U-styrelsen, inte har fått visum för att resa till Sverige. Eftersom det är så oroligt i Sri Lanka nu så vågar ambassaden inte ge dem visum, eftersom ambassaden är rädda för att de stannar kvar här.

image146 
Jag och Muditha                                                       

image147
Nilushi till höger

Däremot får tydligen Pubudu, chefen för 
Adic, komma hit. Han har familj och fast jobb, då bedöms tydligen "rymnings-risken" vara mindre.

Det känns skittråkigt att mina 4U-vänner som jag lärde känna när Salam och jag var där för bara en månad sen inte får komma hit och få samma pepp och aha-upplevelser som vi fick där!

Fast allra mest tråkigt känns det att konflikten i Sri Lanka trappas upp igen. Jag skrev en uppsats om det i gymnasiet 2002, precis när det blivit vapenvila. Jag var så positiv och trodde freden skulle komma, men nu går det åt helt andra hållet. Jag hoppas att det här inte drabbar alla fina människor jag lärt känna där, och att 4U inte rasar samman innan det hunnit bli den demokratiserande och fredsskapande ungdomsorganisation som det finns sån potential att bli! Frustrerande!

Espresso-date

Nu har jag precis bokat en date med Andreas, som sitter på ett annat X2000 tre minuter bakom mig. Vi har suttit och msn:at lite under resan, och nu ska vi toppa med varsin snabb italiensk kaffe innan mitt tåg till Uppsala glider vidare 20.11.. 

Galet, men roligt! Det är såhär jag vill leva.

Bara kongress

Sitter på tåget på väg hem från Göteborg. Eftermiddagen har gått i kongressens tecken. Först hängde jag på Wendelsberg och pratade kongress med grymma Sofia, och sen styrde jag upp ett förslag på FS närvaro på förhandlingarna med lika grymma Hanna.

Det är en lite konstig tradition det där, att hela FS ska sitta med på förhandlingarna precis hela tiden. Nåt jag tror är soft är om man från FS också har möjlighet att hänga lite med folket på verkstäderna och lägret. Man leder oh representerar ju hela organisationen, och då är det bra om de som inte är ombud också ser en.

Generellt tror jag att det är bra om man integrerar de olika delarna av kongressen mer. Att lägret kommer på "studiebesök" på kongressen är bra för att "skola in" de som är lite yngre och visa det häftiga med den demokratiska processen som kongressen är. Det är ju de som ska bli sugna på att vara med och bestämma nästa kongress!

Det börjar bli mycket kongress i huvudet nu. Vaknade 5 imorse efter en dröm om förhandlingar och förslag. Det är nåt konstigt, men så här är det ofta när jag tänker på nåt intensivt och mycket. Drömmer om det och vaknar 5 på morgonen med ett ryck. Andra natten i rad nu. Men när det väl drar igång kommer jag sova som ett barn, det är innan jag sover dåligt. Det får funka.

Viljan att visionera..

Nåt som jag alldeles för ofta känner är att jag mäter mina prestationer i antal skickade mail, producerade bilagor och politikersamtal.

Det, tillsammans med att det alltid är saker som pockar på ens uppmärksamhet från alla håll gör att jag inte tar mig tiden att bara sitta ner på balkongen med ett tomt block och visionera UNF en eftermiddag.

Nu brukar jag i och för sig kläcka rätt mycket idéer i duschen, men jag duschar lite för kort tid och har lite dåligt med vattentåliga skrivblock för att det ska bli optimalt. Ett badkar för långa funderingsbad och en whiteboard och vattenfast penna kanske är lösningen för att kunna visionera lite mer?

Eller så kanske man ska starta visionär-middagar, och bjuda lite folk som kan utveckla organisationen över en matbit hemma nån gång i månaden?

Äntligen på resande fot igen!

Efter ett par veckor utan särskilt mycket flängande till andra håll i landet än Stockholm har det känts lite konstigt. Jag har mest vart på kansliet och massa möten runt om i Stockholm, och inte rest nån annanstans än hem till Östergötland. Men nu känns det mer som vanligt igen, ikväll drar jag till Göteborg med kvällståget efter en hel dag med intervjuer till tjänsten som informationssekreterare på kansliet.

I Göteborg ska jag hänga på en nordisk alkoholpolitisk kurs på
Wendelsberg, snacka ihop mig med Sofia om kongressen och bolla lite förhandlingar med Hanna. Sen ska jag hem imorrn igen med sista tåget från Göteborg är planen.

Tur att jag laddade igår med ett schysst restaurangbesök med Mi. God mat och mysigt småprat ett par timmar på Tzatsiki, utan mobiltelefoner eller andra störningsmoment. Det var precis vad som behövdes för att ge mig en energiboost som räcker över kongressen! Snart är det dags, jag är pepp!

Arbetsvecka..

Idag har jag lagt lite tid och kraft på att klura på nästa styrelses arbetsvecka. I UNF så har den nyvalda förbundsstyrelsen för UNF efter varje kongress en arbetsvecka i augusti för att få ihop gruppen och sätta ramarna för mandatperioden.

Vi kommer att hålla till på vår fantastiska kursgård Saxenborg i Dalarna under v.33. Teambuilding, diskussioner och häng med varandra och en del av personalen står på schemat. Policys ska upprättas, frågor ska snackas igenom och så ska vi ha riktigt kul ihop också! Har man roligt tillsammans och har lite pejl på varandra gör man ett bättre jobb i styrelsen, det är min fasta övertygelse!

Den tomma bocken som finns i att-göra-listan just nu är att hitta nån som är grym på teambuilding och lite få-koll-på-dig-själv-och-andra-övningar. Jag har lite krokar ute, men fler bra tips mottages tacksamt!

Frukostfilm

Att ta en "frukostfilm" är ett schysst koncept som Martin introducerat för mig. Häromveckan så glodde vi på "Sagan om ringen" en seg lördagmorgon med en stor kopp kaffe och lite mackor, och igår så var det "Oceans eleven" som gällde.

Vi satte faktiskt klockan (trots att det är ledig dag, jag vet att det är knäppt!), och kom upp vid 9, fixade lite mackor och kaffe och trängde oss ner i soffan.

Det är en skön start på dagen, att bara sjunka ner i soffan, och i lugn och ro käka gott och kolla på en bra rulle med människor man trivs med. Så borde fler morgonar vara!

Det här med Carl Bildt..

Börjar inte hetsjakten på den här killen och hans eventuella styrelseuppdrag gå lite överstyr nu?

Skulle inte Ekot och övriga mediasverige må bra av lite ödmjukhet och fokus på sitt egentliga uppdrag? Det är bra att man granskar maktens män. Men när det bara handlar om att hitta fel och misstag hos politiker, då tycker jag det går för långt. Inte undra på att politikerföraktet brer ut sig i samhället. Mer positiv och relevant mediagranskning tack!

Å andra sidan har vi ju själva ett ansvar. Klickar vi oss in på artiklarna om silikonbröst och de senaste sexskandalerna på aftonbladets hemsida, så är det klart att det kommer fler såna reportage..

Missade samtal

Jag hade två missade samtal igår från två 08-nummer, och idag kollade jag av nyfikenhet upp dem på Eniro. Det ena samtalet tror jag var från Läkarmissionen, och det andra från Indiska ambassaden i Stockholm.

Båda ringde med mindre än en timmes mellanrum när jag satt i möte. Frågan är vad indiska ambassaden och läkarmissionen kan vilja mig? Och hur kommer det sig att de ringde så tät? Finns det nåt samband? Hmm...

Dagens..

Radiokanal: P3 Street (älska webradio!)


10-kaffe-Kortspel: Plump (Victor vann)


Irritationsmoment: Påminnelser på fakturor man inte fått..


Projekt: Utrensning av "jobb"-böckerna i bokhyllan och frisörbesök

Jobbuppgift: Planera arbetsvecka, hämta kongresspärmen och fixa med lite anställning


I dansens virvlar

Ett av mina hemliga trick för att överleva vardagen som förbundsordförande och nån enstaka timme då och då stressa av och tänka på annat än UNF är min dans.

Jag dansar street en gång i veckan på
Uppsala Dansakademi. Jag skulle egentligen vilja dansa mycket, mycket mer, men det är svårt att ha en kväll i veckan uppbokad på en fast aktivitet, två eller tre kvällar skulle aldrig gå.

Då får man fixa dansabstinensen på andra sätt. Ett av som jag kommit på nyss är att jag brukar hoppa på lite korta intensivkurser som är lite då och då. Jag gick en street-bootcamp på sportlovet i våras som inledning. Den här veckan är det ett streetmix-sommarläger som fyller mina kvällar. 90 minuter måndag-torsdag.

Jag har blivit lite förälskad i en ny dansstil - House. Det är skönt tempo och grymma steg och rörelser i den dansen. Dessutom gick det rätt lätt att komma in i flytet, jag gillade det som bara den! Nån gång när jag är fullfjädrad streetkille ska jag nog satsa på en termin House eller två. Men till hösten är det nästa nivå på streeten som gäller!


Gå eller stanna?

Under en period i höstas och nu i våras har jag i två omgångar tvivlar på om jag ska kandidera för omval på kongressen i sommar. Funderingarna och tvivlen har varit många. Jag har klurat på om jag inte är mätt på FS-arbete efter 4 år, jag har tvivlat på om jag är så en så bra ledare som UNF behöver och förtjänar och jag har tänkt på om jagvill binda upp mig i två år till och frågat mig när jag ska göra "allt annat" jag vill hinna med i mitt liv.

Det har varit frma och tillbaka, men i slutändan har magkänslan alltid varit att jag inte riktigt är färdig med UNF, och jag har bestämt mig för att satsa. Jag har ju gått på de flesta minorna man kan gå på i styrelsearbetet och tror jag kan undvika dem nu, jag har gott om tid på mig att plugga och resa senare i livet och jag känner mig hungrig på att driva igenom mer bra grejer för att utveckla och stärka den organisation som gett mig så sjukt mycket.

Idag satt jag på tåget och tog en liten paus i mitt mailskrivande, och då kände jag att det var helt rätt att kandidera igen. Hungern och drivet finns där, och att jag får med mig så himla mycket grymt folk från den här styrelsen gör att jag känner en helt annan trygghet i arbetet de kommande två åren. Nu ska bara medlemmarna vilja ha mig också, och jag hoppas jag får fortsatt förtroende på kongressen! Snart är det dags!


Bloggstiltje

Det är lite bloggstiltje just nu. lite mycket att göra och lite mör många olika saker jag skulle kunna skriva om gör att det inte blir nåt skrivet alls.

Det märks att det börjar närma sig kongress. Jag har inta så mycket koll, men känner mig lugn ändå. Så hade det inte varit för två år sen, det känns bra att jag kan släppa saker och lita på att andra bra människor runt mig syr ihop saker och ting på ett bra sätt!

Jag har också insett att det (om jag blir omvald såklart) kommer en UNF-tid efter kongressen också. Häromveckan gjorde vi en höstplanering och Salam och jag har börjat jobba för fullt med att sy ihop en arbetsvecka för den nya styrelsen. Den här veckan har jag haft höstmöten med både Lisa som kommer tillbaka från sin mammaledighet och Nina som blir vår nya drogpolitiska sekreterare. Det känns himla bra inför hösten, och jag tror att det kommer att bli riktigt grymt! Extra kul ska det bli att jobba med Nina igen, som är grym på alla saker jag är dålig på när det gäller vårt drogpolitiska arbete. Det kommer bli en sjujäkla höst!

Vilken morgon!!

Jag åkte hem till Motala igår, för att hänga lite här i helgen. Vaknade själv hemma imorse vid 8-snåret. Mamma och Pappa hade åkt till jobbet och Karin sov hos Johannes. Masade mig upp ur sängen och slängde i mig lite fil innan jag tog ut hundarna på en långpromenad i morgonsolen. Var lite kyligt först när jag kom ut, så jag tog en tröja på mig, men vilken morgon!

Solen strålade och jag gick med hundarna lösa på små grusvägar medan solen sken och det var grönt precis överallt och fåglarna kvittrade sådär idylliskt så det nästan blev löjligt. Andades in den friska luften och kände hur jag blev full av både lugn och energi. Balsam för själen.

Vi gick en vända runt grannskapet som tog nästan en timme. På väg hem korsade vi ett vete(?)fält för att komma hem, och då höll jag nästan på att tappa bort Wilma som nästan helt försvann i det höga gräset. Tur att hon är så liten och lätt så hon kan studsa fram så hon syns..

Såhär härlig var min morgon:

image144
Nellie och Wilma posade snällt bland vetestråna, erkänn att de är hur fina som helst!

image145

Inte så rättvis bild, för här var växtligheten som lägst, men sen blev det dubbelt så högt, det var då pudeln försvann..

Som grädde på moset har jag dessutom haft mina två effektivaste dagar på länge igår och idag. Har fått asmycket gjort, så nu ska jag stänga ner och av och vrida armen ut led när jag dunkar mig i ryggen. Ha en skön helg!


Trösklar för engagemang?

Idag har jag hängt på kansliet och gjort en redovisning till Forum Syds ungdomsfond för de pengar som vi fått till UNF för min och Salams studie- poch utbildningsresa till den nya organisationen 4U i Sri Lanka.

Det tog en hel del skrivande, kopierande och svett och tårar (men inget blod tack och lov) innan vi fick ordning på alla papper och kom på alla formuleringar för att få färdigt rapporteringen. Det tog oss två säkert 2-3 timmar att åf färdigt det, och då måste det ändå kompletteras med kongressprotokoll och protokollsutdrag om firmatecknare.

Jag blir lite avskräckt från att ta tag i att göra internationella grejer när det är såhär krångligt att få finansiering till samarbetsprojekt och annat. Måste det verkligen vara såhär krångligt? Det blir en stor tröskel för engagemanget när det är såhär mycket byråkrati och administration kring det, det finns ju inte en suck att en lokalförening skulle kunna dra igång ett utbytesprojekt med stöd från nåt annat håll, när det är såhär klurigt.

Det blir en tröskel för engagemanget, på samma sätt som jag ibland funderar över om bidragen på kommunal nivå och vår egen föreningsadministration och pappersifyllning på alla nivåer i UNF och andra ungdomsorganisationer kanske hämmar engagemang och verksamhet? Eller är de ett måste? Eller kanske en form av verksamhet och engagemang, för de som tycker sånt är kul?

Prisa skatteverket, här kommer skatteåterbäringen!

I förra veckan fick jag äntligen min eftertraktade skatteåterbäring, som för första gången sen jag började betala skatt var lite rejäl! Jag försöker vara lite vuxen och vettig, och inte bränna alla pengarna på en gång nu när jag för en gång skull har mer än nån tusenlapp på kontot efter att räkningarna betalats.

Det går rätt bra faktiskt, även om siffrorna sjunkit ganska snabbt på kontot. Jag la in över hälften av återbäringen i min räntefond, så nu är den över 10.000-strecket för första gången sen jag tog körkort igen! Känns bra med lite marginaler, men det är ju inte utan att man känner sig väldigt vuxen när man börjar tänka på framtiden.

Sen har jag faktiskt unnat mig lite shopping. Jag satt igår kväll/natt och köpte mig dels en ny mus, eftersom scrollknappen på min gamla varit paj i över ett halvår. Sen så unnade jag mig en försenad födelsedagspresent och köpte en
kaffekvarn, som jag drömt om i över ett halvår. Så om några dagar bjuds det på finkaffe om man kommer och hälsar på! Välkommen!


Kongresskänslan är äntligen här!

Jag var på planeringsdag med kansliet hela dagen ute på Jens föräldrars kolonilott. Schysst käk, jordgubbar och årets första dopp var några av ingredienserna som gjorde dagen riktigt lyckad!

image143
Dagens lunchbord i skuggan av ett träd

Sen fick jag massa bra input i lite frågor, och gjorde en översiktskoll på hösten som kändes bra. Men det som satte igång kongressnerverna var genomgången av kongressprogrammet och alla arbetsuppgifter undr kongresssen. Det var nog då jag började fatta att det snart är kongress! Det känns ruggigt bra, men lite läskigt när man inte har kontroll eller koll på allt. Men magkänslan säger mig att kongressen kommer bli riktigt, riktigt bra!

22 dagar kvar!

Practice makes perfect

Var och lirade biljard med Martin nyss. Det var flera månader sen vi spelade sist, och det märktes. Stötar som var busenkla när vi lirade mycket ett tag i vintras gick helt åt h-e nu. Bollarna studsade snett och det var inte många som rullade ner i hålen som de skulle.

Och ja, jag fick spö i alla tre matcherna. Borde träna mer och spela mindre trött och mer koncentrerat. Men biljard är en schysst avkoppling nån timme för att rensa tankarna. Inte blir det sämre av att det är 50 meter hemifrån till biljardhaket. Tillgänglighet gör det ju lättare att konsumera mer har jag hört.

Japaner, japaner..

Det har varit en überlugn helg, "görskönt!" som vi säger i mitt vackra hemlandskap. Har mest softat med Martin, vart nere på gymet och lyssnat på ekona eftersom ingen annan är där nu när det är sommar. Sen har vi kollat på de två första delarna i Ringen-triologin. I fredags var det Sagan om Ringen och igår kväll Sagan om de två tornen. 

Utöver det har min käre bror utbildat Martin och mig i det spännande spelet "Go", ett japanskt brädspel som tydligen är hur stort som helst i Japan, lite som golf här. Vi är rätt duktiga nybörjare, och har läst en ltien kortkurs på nätet. Brorsan lirar mycket och deltog i SM i Linköping häromhelgen. Kul att testa på nåt nytt, jag kände att mitt gamla schackintresse vaknade till liv igen när man fick tänka lite logik och strategi. Ett intresse jag får återuppta nån dag, när jag har tid.

Valberedningens förslag klart

Nu har äntligen valberedningen släppt sitt förslag till ny styrelse.

Det känns spännande att kandidera för omval, och jag är faktiskt jäkligt peppad på att få förverkliga idéer och visioner och driva för att hela UNF ska genomföra den arbetsplan som jag nu fått vara med och processa fram! Framförallt så ska vi jobba häcken av oss för att vi ska vara 10 000 fram till nästa kongress om jag får bestämma!

En sak jag noterar nära jag läser förslaget är att jag nu tillsammans med Salam är äldst på valberedningens förslag. Jag kommer ihåg när jag blev inröstad i FS från en spränglista i Jönköping, då var jag tillsammans med Sofia näst yngst, det var bara Wickan som slog oss.

Mycket har ändrat sig sen dess kan man lugnt säga, och ännu mer har hänt. Nu är det bara hålla tummarna för att kongressen vill ha en gammal grånad man i två år till.. =P

Damm-berg?

Brorsan och jag drack förmiddagskaffe här för en stund sen. De senaste veckornas tidningsskörd är ifattläst och därför fick jag för mig att fortsätta läsa min pocketbok som alltid ligger inne vid sängen.

Jag gick in för att hämta den och upptäckte att den gömt sig under ett såntdär tjockt lager damm som de brukar blåsa bort från gamla antika böcker i filmer.

Min slutsats av det är att jag läser alldeles för lite nuförtiden. Tur att det snart är sommar så jag kan få några dagar till att sitta på balkongen och plöja nån riktigt bra bok från pärm till pärm.


En dag fylld av överraskningar

Idag har varit en dag fylld av både tråkiga och roliga överraskningar. Det började tråkigt imorse med den korkade och oväntade Rosengren-domen från EG-domstolen.

Men sen fortsatte det trevligare! När ett gäng va mina gamla "Ung med makt"-kompisar kom ut till Essingen vid lunch för att ha lite återträff så sprang jag på min mentor Maria Graner nere i receptionen. Det visade sig att hon skulle luncha med scouternas Johan Strid, som dessutom råkar vara min "Ung med makt"-koordinator Bahares chef.

Eftermiddagen fortsatte med en snabb färd till radiohuset för att medverka i programmet "Rond" i P3. När jag kom ut från sändningen så satt helt oförhappandes
Helene sittande i soffan för att medverka i inslaget efter mig! Så jag fick turen att få hänga lite med hennes überhärliga ungar medans hon var inne i studion!
 
Kontentan är att ideell sektor är rätt liten och korskopplad, och man vet aldrig vem man springer på vart. Suprise!

Jävla EG-domstol!

EG-domstolen har dissat Sverige i fallet om internethandel. Tydligen är det viktigare att Mr Rosengren får köpa sitt vin från vart som helst i världen och bara en flaska åt taget än att man förhindrar ungdomar från att få ännu en inkörsport till alkohol.

Det tråkiga med det här är ju inte att det kommer bli så mycket mer supande bland vuxna, eftersom punktskatten på alkoholen fortfarande ska betalas i Sverige. Det som är trist är att det blir ännu ett sätt för ungdomar att få tag på alkohol när ålderskontrollen inte fungerar.

En av vårt folk nere i Bryssel skrev såhär i ett mail till mig om  motiveringen av domen nyss:

"The court has ruled today that the the case must be assessed under Article 28 of the EC Treaty and not Article 31 as the Advocate-General had proposed.

The fact that private individuals are prohibited from importing alcoholic beverages amounts to a quantitative restriction on free movement of goods

The prohibition is unsuitable for attaining the objective of protecting public health

It is disproportionate and goes beyond what is necessary to protect young people from the harmful effects of alcohol

The Court therefore rules that the prohibition of importation of alcoholic beverages cannot be justified on grounds of protection of life and health of humans"

Varor och rörlighet är alltså viktigare än människor menar domstolen. Tack EU för slaget i ansiktet på Sveriges unga!

Läs mer om domen
här, här eller här

I eftermiddag medverkar jag i Rond i P3 klockan 15 och diskuterar domen.