Debatt om FS-handlingar

Jag och Andreas har för närvarande en liten diskussion över mail om FS-mötena och handlingarna till dem.

Idag så diskuterar en del (om än alldeles för få) FS-mötena och bilagorna till dessa, men först efter att mötena har varit och FS redan beslutat om frågorna. Det är lite tråkigt att det är så, det innebär ju att de synpunkter som finns kommer fram till oss först efter att vi redan beslutat om saken.

Nu tror  jag i och för sig att vi som sitter i FS har en hyfsat bra lokal- och verklighetsförankring, men det vore kul att få mer input, åsikter och synpunkter från andra medlemmar även INNAN möten. Hur ska man göra för att få folk att tycka till mer om vårt arbete, både publikt och privat, till folk i FS? 

Är det så att alla är så upptagna med det lokala arbetet att man inte har tid att sätta sig in i frågorna till FS-mötena, och att det är bra? Eller är bilagorna för svårtillgängliga? Eller för långa och många? Bättre kan det hur som helst bli, tror jag. Vi har lite idéer.


Spontant roligt igår

Igär kväll hade jag helt otippat en jäkligt bra kväll! Planen var att sitta och plöja mail, men 19.30 så ringde Martin och frågade om vi inte skulle göra slag i saken och ge blod som vi pratat om i flera veckor. Sagt och gjort så susade vi iväg till blodcentralen som har öppet till 20 är i Uppis, finfint! Jag belv tappad på en halvliter och Martin anmälde sig som ny givare, det borde du också göra!

Efter spontan-blodgivningen och omladdning med varm choklad och renklämmor(!) på blodcentralen drog vi hemåt.

På väg hem så åkte vi förbi filmstaden, tvärbromsade, vände och tog en spontan-bio! V för Vendetta blev det, en riktigt schysst film!

Hemma vid 23, tankade i oss lite té och gick sen var och en hem till sig. Hoppade i säng och somnade nöjd med kvällen. Jag hade nästan glömt hur skoj man kan ha genom lite spontanitet och en bra polare.

Struktur och pappershögar

24677-68

Hur gör man om målet är att den här delen av ens skrivbord ska vara kliniskt ren från grejer, men att den i sina allra bästa stunder ser ut såhär?

Papprena, bra-att-ha-häftena och papprena och att-göra-post-it-lapparna kommer liksom aldrig till en lägre nivå än såhär. Vad gör man då? Jag tror jag skulle behöva en struktur-sekreterare, för jag skulle kunna effektivisera mitt arbete så mycket mer än såhär.

Eller är det bara att ge upp och inse att det ÄR konstant kaos och papper överallt att jobba såhär?

Hur gör ni andra för att få struktur i kaoset?

Att påverka sin omgivning

Förutom mötesordförandeskapet fick jag prata OP och Påverkan på en verkstad också, och det går jag ju alltid igång på. Vi snackade hur man påverkar sin omgivning och politiker på lördagen, för att på söndagen göra slag i saken och sätta oss och i mailform berätta för Morgan Johansson vad vi tyckte han skulle göra för att fixa problemet med internethandel av sprit.
 
Jäkligt lägligt att 2 timmar efter att vi skickat ett femtontal mail höra från TT att det kommer ett utslag i frågan nu i veckan. Får hoppas att det här gör att Morgan gör ett sista ryck för att fixa den här frågan. Han är lite för passiv i alkoholfrågorna generellt, ska han få godkänt betyg av mig är det läge för honom att våga rycka upp sig och göra handling av alla sina fina ord och förslag.
Såhär skrev en av oss som mailade Morgan:

”Tja Morgan!

Jag är UNF:are i Jokkmokk och jag kämpar för ett drog/ alkoholfritt samhälle men det går inte så bra, jag/ vi nyktra ungdomar behöver din och dina kollegors hjälp för vi klarar inte detta själva.. Tänk så många som dör på grund av alkoholen och på grund av de som är alkoholpåverkade. Jag ger INTE upp i första laget vi behöver verkligen er hjälp!

Det DU kan göra för oss och alla andra är att motverka att alkohol säljs skitbilligt på nätet.

Vi hoppas du hjälper oss!

Med vänlig hälsning  UNF Tjejen  ”


Det ÄR ju faktiskt inte svårare än såhär att påverka samhället, och förändra världen!


Jokkmokk andra raka helgen

Den första av tre raka DÅM-helger betades av i Norrbotten i helgen, närmare bestämt i den lilla staden(?) Jokkmokk. Min andra raka helg på det stället, vi hade ju FS-möte där förra helgen och så var det DÅM nu i helgen.

Jag var där, och var mötesordförande med bravur. Jag lyckades nog, precis som min fantastiska kollega
Andreas, på ett vettigt sätt göra begripligt vad en kontrapropositionsvotering var för något. Det valdes en ny styrelse med 8 ledamöter istället för de tidigare 3, och det verkar kunna bli en riktigt bra styrelse! Bra blandning av "rävar" och nytt blod, och människor som har driv, det är viktigt.

Men det bästa var nog att det blev lite diskussioner, debatt och tyvckanden på mötet, och inte bara massa klubbande. Ett möte utan frågor, ifrågasättanden och nya förslag är inget bra möte. Men här la man till kurser som distriktet skulle göra och diskuterade hur man ska höja sin betalningsfrekvens och stärka sina föreningar. Skitbra!


Loggor och sånt

Igår så avslog RS ett förslag till ny logga för IOGT-NTO-rörelsen. På ett sätt trist, eftersom loggan skulle behövas helst igår. Det är egentligen galet att vi inte sedan tidigare har en gemensam rörelselogga.

Det finns en hel del kvar att göra när det gäller vår externa kommunikation. En gemensam logga som visar att vi är fyra olika förbund som är sammanlänkade i en gemensam rörelse vore schysst om man kunde symbolisera på ett bra sätt. Synd att jag inte är kung på det, men tur att det finns andra som är det.

Sen har jag idag funderat en hel del kring det här med namn och sammanhang. Borde inte de fyra förbunden i IOGT-NTO-rörelsen egentligen synka både sina namn och loggor bättre?

Om man träffar på IOGT-NTO-rörelsen för första gången, är då ”IOGT-NTO-rörelsen” ett tillräckligt tydligt namn, eller tror man bara att det handlar om IOGT-NTO? Framgår det att det finns en barn-, en scout- och en ungdomsorganisation med i familjen ”IOGT-NTO-rörelsen”, eller borde vi helt radikalt byta namn till något tydligare och bättre?


IOGT på tapeten

"Åsiktsmaskinen gissar att IOGT snart kan döpa om sig från Idioter Och Gamla Tanter till Inne Och Ganska Trendiga". - DN på stan, s.6 nr. 10 den 16 mars.

Jag kan inte annat än hålla med, nykterhetsrörelsen är på frammarsch!

(Tack för tipset David!)

Elit är skit?

I UNF har det i många år nu pratats om ”eliten” och ”elit-UNF:are”. Exakt vilka som avses eller vad som menas med det har jag aldrig fått förklarat för mig, men ordet används flitigt.

Vart är eliten? Jag räknas säkerligen till den här ”eliten” som det ständigt tjatas om. Vad är det som gör mig mer ”elit” än vilken annan UNF:are som helst? Att jag är inne på mitt 9:e år som medlem? Att jag är arvoderad för att syssla med UNF på heltid eller att jag sitter i den beryktade FÖRBUNDSSTYRELSEN?

Vad innebär det att jag är ”elit”? Att jag inte tycker och tänker som ”alla andra” medlemmar i organisationen? Att jag inte har nån förankring med ”vanliga UNF:are” om vad vi borde vara för organisation och vad vi borde göra för att nå vår vision?

Vilka är eliten och vad är det som skiljer dem från resten av UNF? Kan nån berätta det för mig, kort och enkelt. För jag ser den verkligen inte.

Schysst citat från Liftarens guide till galaxen

"The trouble with most forms of transport, he thought, is basically one of them not being worth all the bother. On Earth - when there had been an Earth, before it was demolished to make way for a new hyperspace bypass - the problem had been with cars. The disadvantages involved in pulling lots of black sticky slime from out of the ground where it had been safely hidden out of harm's way, turning it into tar to cover the land with, smoke to fill the air with and pouring the rest into the sea, all seemed to outweigh the advantages of being able to get more quickly from one place to another - particularly when the place you arrived at had probably become, as a result of this, very similar to the place you had left, i.e. covered with tar, full of smoke and short of fish."
[Douglas Adams: The Resturant at The end of the Universe, chapter 22]

Sommarpåminnelse

Idag fick jag en schysst påminnelse om att sommaren med alla roligheter den innehåller börjar närma sig. Det kom upp en banner om Sommarfestivalen på UNF:s hemsida!

Det första jag tänkte på var hur snygg och somrig sidan var, samtidigt som den gav en bra första känsla kring festivalen. Det är nog ofta lätt att underskatta hur viktigt det är med marknadsföring och annat inför kurser och andra arrangemang. Både att man har proffsiga, snygga grejer och dessutom får en bra feeling kring det genom att den pratas om ute i UNF-sverige. Cred till Kahulo och Mathias som byggde sidan (?) för en bra början allafall!

Självklart så passade jag på att anmäla mig på en gång, i det mycket praktiska anmälningsformuläret som levererade ett svar i min inbox så fort jag anmält mig. Mycket praktiskt! Dessutom kan jag gå in och ändra mina verkstads- och seminarieval, ypperligt för mig som inte riktigt vet vad jag ska göra för andra saker som binder upp mig under helgen!

Så nu är bara frågan: När tänker du anmäla dig till sommarens UNF-händelse?

Att vara sjuk är nog det värsta..

Man ska inte gör upp för många planer för en ledig helg, då går det åt h-e.

Jag hade tänkt ägna helgen åt att:
- Träna 2 eller 3 pass
- Titta på den klassiska femmilen från Holmenkollen
- Gå ut på nån nation och festa loss
- Titta på nån schysst film och bara ta det lugnt
- Ta en sväng till stan och spana in lite nya kläder

Kändes som en lagom plan för helgen, ganska soft och lugnt. Istället vaknade jag illamående och febrig igår, med maginfluensa. Så gårdagen ägnades åt att ligga i soffan och vara ynklig, försöka få i sig vatten och blåbärssoppa för att lika fort få upp den igen. Nu har jag nyss lyckats få i mig lite gröt som verkar stanna kvar där den ska, men man mår ju som en urvriden disktrasa. Usch.

Och ja, jag skriver det här för att jag tycker syn om mig själv, och tycker ni ska göra det också! ;P

Vasaloppet

UNF:s konsulent i Dalarna, Micke, genomförde häromveckan Vasaloppets öppna spår. Jag är imponerad och inspirerad. Jag har i flera år nu drömt om att åka Vasaloppet, som en början på att nån gång ta en svensk klassiker.

Förra året gick jag så långt att jag gick med i Storvreta skidklubb här i Uppsala (eftersom man måste vara klubbansluten för att få åka "riktiga" Vasaloppet, vilket jag vill). Det slutade dock med att det sknades pengar till skidor och jag insåg att klubben låg två mil utanför stan och jag saknar bil.

Men nu är det dags igen, och suget är här igen. Någon som har tips på var man dels kan fixa schysst utrustning (och då snackar vi ALLT, skidor, kläder, rullskidor) till ett överkomligt pris, och hur jag ska göra för att träna i stan på ett bra sätt?

Kanske får det helt enkelt bli Vätternrundan först, men då måste jag ju istället köpa en cykel... Skit.

Bloggar att älska

De senaste dagarna har varit galna, jag tänker inte börja resumera för då fastnar jag hela natten.

Tänkte blogga men kände mig oinspirerad (trots 5-6 lappar runt om på skrivbordet med olika bloggämnen som väntar på att bli bloggade om).

Därför har jag efter inspiration från
Emils sida ägnat nån timme nu efter biobesöket (som var crap, se inte filmen "Syriana") åt att uppdatera min eftersatta länklista. Jag har petat in de bloggar som ligger på min favoritlista och uppdateras hyfsat frekvent. Jag har inte med alla och har säkert missat nån jag tänkt ta med.

Jag har förutom en massa folk från nykterhetsrörelsen också highlightat de politiska bloggar som jag följer. Lotta Grönings är en klar favorit, min gamle handledare Stikkan Ljunggrens en annan.

Sen vill jag avsluta med att promota Farsan Baloo och Parkens Ljus, två bloggar som har gett mig massor med skratt och schyssta tankar och insikter. Läs dem.

Långa dagar och ungdomssatsningar

Imorgon blir en mastig dag. Uppstigning klockan 6 för avfärd mot Arlanda. Där tar jag flyget till Umeå, är på en folkölsrättegång i Umeå hovrätt. Tar sen flyget tillbaka till Arlanda, för att därifrån ta tåget till Norrköping.

Där ska jag göra revision på UNF Östergötlands räkenskaper innan jag ska dimpa ner i soffan hemma hos favoriten Erik. Där ska jag slagga mellan onsdag och torsdag, för att sen ta tåget tillbaka till Stockholm.

Där ska jag knata på ordförandenätverk på LSU och sen ett dialogforum med Pär Nuder och Lena Hallengren om regeringens kommande satsning på ungdomar. Lägligt att den kommer när det är valår.. ;P

Jag undrar hur många av alla miljoner och satsningar på ungdomar som egentligen utgår från ungdomar? Jag träffade en bra tjej häromdagen och diskuterade det, och ett av problemen i politiken med ungdomssatsningar och annat är att de alldeles för ofta utgår från människor som inte har någon som helst förankring i ungdomsvärlden.

Hoppas att just denna satsningen kommer utgå från de behov som vi som företrädare för ungdomsorganisationerna säger oss behöva, och att dagordningen inte redan är fastställd och det här mötet är till för att det ska se bra ut. Jag återkommer med rapporter.

Saxenborg - en plats för njutning

UNF:s present till Saxenborg i helgen blev som jag bloggade om tidigare en tjusig badtunna från företaget Dalatunnan AB. Jag längtar till den är på plats och det är dags för premiärdoppet! Gör inte ni det?

24677-66

Jag i ett garage?

24677-65

Förutom att hänga i Göteborg och missa massa trevliga människor så lyckades jag ju allafall pricka en av alla grymmingar som är bosatta sär, och inte vem som helst heller utan min favoritentreprenör
Karlsson!

Han tog mig till en plast jag sällan skådatm ett mekargarage! Där han och P bland andra försöker få fason på en gammal folkbuss. På bilden ser ni skissen de jobbar utifrån.. ;P

När man kommer till ett oljigt ställe sådär så känner jag ett svagt sting av vilja att pyssla med skitiga, handfasta saker. Men det brukar gå över rätt snabbt, det är bara inse att killar som jag med tummen i handen ska inte syssla med sånt.


Sen när är förnyelse farligt?

Imorse hörde jag på Ekot att upp till 30% av riksdagsledamöterna i S, V och Mp inte ställer upp till omval utan kommer att bytas ut, till skillnaden från de fyra borgerliga utmanarpartierna, där siffran var  betydligt lägre, bara 15% eller så.

Det gör mig inte arg, utan det som gör mig riktigt förbannad är att det utmålas som ett problem. Sen NÄR är det dåligt att ma byter ut folk i en styrelse eller styrande församling? Det är ju en alldeles ypperlig siffra att byta ut åtminstone 1/3 av ledamöterna i riksdagen vid varje val. Förnyelse är inget dåligt, tvärtom!

Det borde snarare vara instiftat att man inte fick sitta mer än max 3 mandatperioder i rad, för att sedan ta minst en mandatperiod ute i verkligheten innan man kom tillbaka till riksdagen. Att sitta där är ett förtroendeuppdrag, inte ett jobb.

UNF:s ordförande på representationsuppdrag


I helgen var jag och min ”first lady” på representationsuppdrag. Saxenborg, den fantastiska kursgården i Dalarna, firade 50-årsjubileum. Jag var där och höll ett bejublat framtidstal kring UNF och Saxenborgs intima relation, minglade med gamla föreståndare, saxenborgsvänner och andra prominenta iggisar.

De två största behållningarna av helgen var dels att UNF gav den absolut häftigaste presenten – en jättelik badtunna! Men också att jag fick en ny insikt över hur lång tid 50 år är och hur mycket som hinner hända på den tiden. Alla tidigare föreståndare som var där fick nämligen prata ett par minuter var om sin tid på Saxenborg. Det var många roliga och fascinerande historier. Totalt har det funnits 11 föreståndare på Saxenborg på de 50 åren nykterhetsrörelsen ägt den. Och jäklar vad den utvecklats och vad saker det hänt där på den tiden. Och det är bara Saxenborg.

Det var då jag fick en ny insikt i hur ofantligt stor vår rörelse är, hur många människor som brinner för våra ideal och hur enormt många timmars blod, svett och ideellt slit som ligger bakom alla våra framgångar. Respekt.


Dagsvisit på Sveriges framsida

Nu är jag på väg hem från en visit i Göteborg. Jag hann med att ta en fika med en tjej från SVT:s toppkandidaterna och få lite schysst input på verksamhet vi kan göra i Göteborg. Kan blir riktigt, riktigt bra!

Nu är jag på väg hem, efter en schysst lunch och garagevisning ihop med Marcus. Jag hade hoppats att det skulle bli någon trevlig födelsedagsfika nere hos Hanna som fyller 25 idag – grattis Hanna! Men när jag väl ser till att ta mig till Götet, då passar hon på att åka till Stockholm på NBV-utbildning. Mycket otaktiskt.

Men som tur är ska jag ju dit om en vecka igen. Då ska jag försöka se till att träffa lite fler av alla grymma människor som bor i Göteborg.

Inspiration

Det är så skönt när man slitit med ett tal en hel dag, frustrerat går och lägger sig och inte riktigt gått i mål, för att vakna 6 timmar senare med avslutningen färdig i huvudet. Nu ska jag skriva klart, sen ska jag öva, sen ska jag åka mot Saxenborg och fira 50-årsjubileum!

Alla dessa förkortningar..

Jag fick en aha-upplevelse förut när jag bloggade om rapport till RS, och i förra veckan när jag pratade om DÅM med Simon som det var en förkortning hela världen känner till.

När man använder fler förkortningar än "vanliga" ord i en mening, då vet man att man är en riktig folkrörelsenörd...

En lång dag i rörelsens tjänst

Nu sitter jag på det absolut sista tåget upp mot Stockholm från Norrköping. Jag har ägnat kvällen åt att plöja igenom verifikat, leverantörsfakturor och försökt luska ut vilka förskott som hör till vad i UNF Östergötlands bokföring under kvällen.

Det är skönt med såna dagar, när man får vara "hel-ideell" en stund, som jag har fått vara i egenskap av revisor för UNF Östergötland nu på kvällen. Jag är ju ideell annars med i och för sig. Men ändå, det är ju ett heltidsuppdrag på ett annat sätt känns det som. Det är skönt att ha den "verklighetsförankringen" i ett "vanligt" ideellt uppdrga också. jag är ju dessutom kassör för UNF 2010 Trots Allt! sedan några veckor tillbaka. Känns väldigt bra, jag ska få överlämning på det i nästa vecka!

Imorgon blir också en späckad dag, med mängder av resebokningar och skrivande inför helgen och kommande möten. Planen är att ge blod och träna också, men vi får se hur det går med det, och hur foten mår. Det var inte taktiskt att dansa street en vecka efter stukningen.

Nu ska jag skriva en rapport från UNF till RS.

Dagens låt: Medina - "Solidaritet like Whoa!"