Årsmötestider..

Det märks att det är årsmötestider i förenings-Sverige. Idag fick jag kallelse till årsmöten med NSF och Djurens rätt i brevlådan, och på söndag har jag två andra föreningsårsmöten inplanerade. Sen är planeringen för distriktsårsmötens i full gång.

Ibland funderar jag över om vi inte har för mycket möten åt höger och vänster och lite för lite action? Eller så har vi för lite möten, och ett årsmöte räcker inte för att göra det tillräckligt demokratiskt i organisationer. Svår avvägning mellan effektivitet, kamp och demokrati.

Keep it street

Första streetlektionen igår för terminen, numera är jag ju en såndär som dansar i fortsättningsgruppen. Jag var livrädd för det gänget förra våren när vi skulle ha uppvisning, och nu är jag en såndär som kommer skrämma livet ur nybörjarna på våruppvisningen. Jag får jobba hårt på att se snäll ut så de inte blir rädda.

Dansen flöt på riktigt bra igår trots lite nervositet med nytt folk, vikarierande lärare och ringrostighet i gruppen. Shit vilken konkurrens det är mellan alla brudar, de håller stenkoll på vem som sätter stegen snyggast och bäst. Då är det rätt skönt att vara ensam kille, även om jag hålls lite under uppsikt också.

Båda danserna vi körde igår satt faktiskt när vi körde sista gången innan vi gick hem, det är då det känns som varm bomull i magen hela vägen hem sen med Chris Brown pumpandes i öronen.

Hemlängtan

Nu fick jag en attack av hemlängtan. Inte hem till Uppsala, utan hem till Mamma och Pappa. Till huset där jag aldrig bott utan bara spenderat en jul än så länge, den lilla hästgården utanför Motala. Men det är ju det som är hemma nu, för det är där familjen finns.

Saknar lugnet och tryggheten hos familjen. Kaffe på förmiddagen med hundarna kring bordet. På bilden nedanför kör jag timmer och flyttar vedstaplar med pappa. Det var lugn och harmoni. Jag behöver en ny sån energipåfyllning och ett sånt avbrott i min flängande tillvaro för att orka hålla ångan uppe.

24677-108

Tåg, tåg, tåg..

Den senaste veckan har jag spenderat sammanlagt 34 timmar på tåg kajkandes genom Sverige. Det är tur att jag gillar att jag gillar att åka tåg, annars vette tusan hur det skulle gå.

Att skriva en Rider..

I helgen var jag och Martin som jag tidigare skrivit på en kamratstödskurs i Östersund och snackade kamratskap och allas rätt att vara sig själv med 40 UNF:are från Jämtland och Västernorrland. 

I torsdags fick jag ett mail från våra kära konsulenter
Ida och Kamilla, som undrade om vi behövde nåt särskilt till vår föreläsning. Efter att ha räknat upp vad vi egentligen behövde så tänkte jag att vi skulle skriva en oseriös rider också för att försöka vara lite roliga. Inspirationen till detta kommer från min käre förbundsstyrelsekollega Andreas, som skrev en rider till ett FS-möte där han bland annat krävde ett kilo färgsorterade M&M:s. (Behöver jag nämna att det kravet inte uppfylldes?). 

Hur som helst så skapade vi helt sonika en rider, med saker vi tyckte oss behöva under helgen. Eftersom vi är nya och inte så krävade blev den inte så lång. Såhär såg den ut. 

Martin och Roberts rider:
2 kilo choklad
Varsin personlig massör
Två stycken 10-pack vita strumpor (strl 42-43 till Robert 40-41 till Martin) 

Vi skickade mailet och skrockade lite nöjt för oss själva och tyckte att vi varit roliga. Ingen av oss hade en tanke på att man inte ska driva med Ida och Kamilla, för då kan man hoppa upp och sätta sig på att skämtet exploderar upp i ansiktet på en... 

Vi kom dit, föreläste på lördagen och åkte nöjda till Bodaborg. Efter en eftermiddags hårt slit kom vi tillbaka till Pelarsalen i Östersund och inmundigade en förnämlig middag bestående av tokgoda tacos. Efter middagen lurade de iväg oss till ett rum en i taget där vi överraskades med en halvtimmes massage på riktig massagebänk, helt otippat och oväntat! Nymasserade och mäkta nöjda gick vi och la oss senare på kvällen och konstaterade att det inte var så dumt att skoja om riders.  

När vi på söndagen avslutade vår föreläsning och när de aldrig sinande applåderna äntligen ebbade ut så skulle vi få varsin liten tackpresent för att vi vart där. Hade vi kopplat och lagt ihop två och två hade vi kanske kunnat ana innehållet i paketen.. Som tack för att vi var där fick vi… varsitt 12-pack(!) strumpor (i rätt storlek) och 20 stycken 100-grams chokladkakor! När vi skrattat klart så lämnade vi huvuddelen av chokladen som efterrätt till deltagarna, hoppade in i bilen och fick skjuts till stationen. På väg hem avnjöt vi chokladen till en skön film och konstaterade nöjda att det här med rider inte var en så dum grej.  


Lärdomarna av det här är att man inte ska driva med Jämtlandsgänget, för de vänder skämtet mot en själv (fast i det här fallet var det ju BARA positivt!), och sen tror jag att jag ska börja skicka en rider till min styrelse inför FS-mötena…


Östersundshelg

Helgen spenderas i sköna Östersund på en kamratstödskurs för Jämtlnad och Västernorrlands distrikt. Det är grymt kul att föreläsa, och se hur ens ord tränger in och påverkar och utvecklar andra människor.

Idag har vi pratat om hur en schysst kompis ska vara, och imorgon blir det fokus på allas rätt att vara sig själva. Kul att föreläsa ihop med Martin också!

Förutom förläsningarna har helgen än så länge bjudit på pastasallad ur stora hinkar, besök på Bodaborg och häng på luftmadrasser, precis som det ska vara! Distriktskurser is the shit!

Gör om, gör rätt?

Jga är lite sugen på att göra om bakgrunden på min blogg, den har ju sett ut såhär sen jag började blogga för 1½ år sen. Hur gör man? Kan man göra egna bakgrunder? Jag skulle vilja ha en UNF-blå, eller nån tokdiskret färg och inte så mycket mer, det vore soft!

Ibland hatar jag att jag är en sån jävla teknikanalfabet...

Nominera mera!

Idag är det mindre än en vecka kvar tills valberedningen har nomineringsstopp till sitt förslag till UNF:s förbundsstyrelse. Du har väl mailat de grymmaste namnen du kan komma på till valberedningen? Det har jag!Ont i magen..

Idag är andra dagen i rad jag får lite sådär molande ont i magen på eftermiddagen. För mycket stress eller för mycket kaffe? Eller en lysande kombination? Jag har ägnat kvällen åt att våda magen med lite fil. Men molar gör det fortfarande.

Tåg-bitterhet!

I vanliga fall så är jag oerhört nöjd med SJ:s del i mitt liv. Tågen kommer och går som de ska nästan jämt när jag ska med dem, men nu har jag två dagar i rad drabbats av tågförseningarnas fasa.

Igår var mitt tåg från Gävle inställt och jag och Jens fick vänta en timme på nästa tåg. Ingen panik, vi åt en bit mat och pratade igenom lite grejer vi behövde diskutera, så det blev väl använd tid ändå.

Men idag blev jag bitter. Alla tåg från Uppsala var sena, och trots att jag tog ett tidigare tåg än jag skule missade jag min anslutning mot Växjö i Stockholm och fick sitta två timmar och vänta på nästa. Det hade inte heller gjort så mycket, om det inte var för att det dödar typ all mötestid vi skulle ha med HEPP i Växjö, och att jag gick upp 6.30 helt i onödan. Få saker gör mig så bitter som att gå upp för tidigt på morgonen.

Men jag ska egentligen inte klaga. Jag fick vänta inomhus i värmen, och kunde äta frukost och dricka kaffe. Varm, torr och mätt, då kan man egentligen inte klaga. Lite vettiga tankar och erfarenheter fick jag ändå med mig från min korta militära karriär. När jag blir grinig för sånt här så tänker jag tillbaka på min första fältvecka, när vi sov 4h/natt i ett tält i 20-gradig kyla och åt ljummen burkmat varenda dag.. Då blir ens situation oftast en lyx i jämförelse.

Det är kul att sitta i FS!

24677-107

Såhär roligt får man ha det om man sitter i UNF:s förbundsstyrelse!

Jag kom nyss hem från en helg på Saxenborg där vi har haft FS-möte med fokus på strategi och framtid hela helgen. Det har gått riktigt bra, och vi har startat en process där vi gör något mer än att bara ta fram ett nytt förslag till arbetsplan till kongressen. Vi jobbar på ett helhetstänk kring alla framtidsdokumenten, där vi kommer göra ett förslag som jag tror kommer göra UNF tydligare och bättre. Det känns bra att processen är igång, och att jag fått ur mig de saker som doimnerat mina drömmar de senaste veckorna. Vi är inte klara och inte framme, men vi har kommit en bit på vägen.

Dessutom har jag under helgen för första gången reserverat mig mot ett beslut i förbundsstyrelsen. Känns bra på ett sätt att jag inte alltid får som jag vill.

Lärdomen jag tar med mig från helgen är att jag ska bli bättre på att förbereda punkter med bilagor och försöka göra mer förarbete. Avsätt tid!

Sköna Saxenborg

24677-106
Foto: Anton Hull

Nu är jag tillbaka på Saxenborg, laddad för helgens FS-möte. Det ska bli sååå grymt att få disktuera framtid, strategi och arbetsplan för UNF, det här har jag längtat efter i månader.

Ny föreståndare är det på Saxenborg också, ovant med rätt trevligt. Det har inte vart några omvälvande förändringar än, annat än att det petats in en massagefåtölj i foajén. Den var skön!

Nu kom resten av styrelsen, så nu är det dags att kramas och hälsa!

Brorsan bakar bullar!

Ikväll har det bakats i det Dambergska hushållet! Brorsan tog tag i saken och har ägnat hela kvällen åt att baka en jättesats med kanelbullar. Han fixade med deg, kavlade, jäste och skar i snygga snittar, jäste igen och gräddade.

24677-104

Som den goda bror jag är så var jag behjälplig såklart. Jag var moralsikt stöd, tittade på, gav goda råd och åt upp degsnuttarna på hörnen.

Sen fick jag lite dåligt samvete för att jag satt och utvecklade UNF vid skrivbordet när han slet, så då diskade jag all disk efteråt allafall, så jag gjorde mig liiite förtjänt av bullarna..

24677-105

Såhär bra blev slutresultatet, och sex (eller var det sju?) bullar, sex degsnuttar och två koppar kaffe senare så känner jag att jag börjar få ont i magen... Men gott var det! Det är schysst att bo med sin bror!

Jävla skit-P3!

Jag var nyss ute och gick med hunden, och lyssnade på radio med ena örat. P3 som vanligt, såklart. Blev lite ledsen över att mitt favoritprogram ”Lantz” ersatts av nåt som heter ”Ritter”, men det fick väl gå tänkte jag.

 

Ända fram tills de där puckade idiotprogramledarna börjar ägna sig åt en oral orgie i skitsnack. Man började prata alkohol och att alkoholkonsumtionen gått ner i Sverige, och som vanligt så spetsas ju öronen per automatik då.


 

De börjar med att först säga att vi nu fått lära oss att vin är bra för hjärtat, utan att med ett ord nämna att det finns minst lika många undersökningar som säger det motsatta (även om de aldrig frontas i media..).

Sen ägnade de ytterligare fem minuter åt att raljera över att alkoholkonsumtionen gått ner, och att folkhälsoministern tycker det är bra. Nej, enligt “Ritter” borde vi dricka mer alkohol eftersom det är så nyttigt, och lära invandrare som dricker minst att dricka mer.

 

Säkert skitbra om vi super ännu mer, ännu fler blir alkoholister och ännu fler barn får en trashad uppväxt för att deras föräldrar väljer flaskan framför dem. Jag blir så arg så jag sitter och skakar. Fy faan!

 

Det enda positiva i det här är väl att skitprogrammet slutar sändas på fredag. Idiot-Ritter. Tack för att idioterna ska sluta! Men från och med nu så blir det P3-bojkott för mig. Bye bye P3.


Hurra för mig?

Nu sitter jag på tåget hem från stockholm. Glad och peppad, men aningen förvirrad. Anledningen till det är två. 

För det första har ja varit på en grymt bra utbildningsdag med kunskapsprogrammet ”Ung med makt”, och tillsammans med 10 andra ordföringar och generalsekreterare fått lära mig mer om styrelsens roll i en organisation, strategiskt arbete och metoder för att hitta och använda sina roller i organisationen. Bra och givande!  

För det andra så vette tusan vad som hänt. Jag har under hela dagen idag så fort jag satt på telefonen på rasterna blivit bombaderad med sms från mängder med medlemmar som gratulerat mig till mina 10 års medlemskap i UNF... Kul och trevligt såklart, även om jag totalt glömt att det var idag. (och i ärlighetens namn, vad spelar det för jävla roll egentligen? Jag är ju inte direkt en bättre medlem än nån som vart med 2 år eller 2 veckor...)

Men kul har det varit, jag fick säkert 10 mail om det nu när jag öppnade mailen på centralen också. Men det jag funderar är hur i h-e alla de människorna som sms:at mig kunde ha koll på att det var just idag? Det luktar konspiration, jag undrar vem som kan ligga bakom?! Min spontana gissning är att nån med tillgång till medlemsregistret är inblandad, jag ska alla gånger gräva vidare i det.. 

Tusen tack alla ni snälla människor som sms:at och mailat under dagen, tokglad har jag blivit!

Sverige är lättillgängligt!

Det är ändå rätt grymt på hur många sätt och ur lätt man kan transportera sig här i landet.

Jag har ägnat dagen åt att kuska till Jönköping. Nervägen gick primafint (även om jag fick gå upp aptidigt för att åka med första tåget från Uppsala..), men när jag skulle hem igen nu framåt kvällen hade de ställt in precis vartenda tåg överallt.

Panikkänsla, jag var tvungen att komma hem, eftersom vi ska träffa socialutskottets ordförande imorrn och det vill man ju liksom inte riktigt missa!

Som tur var så lägger inte Swebus ner bara för det är orkan och ligger träd över vägarna, så tack vare Swebus express och P:s GPS så tog jag mig till centralen i Jönköping och hann med den sista bussen mot Stockholm. Prickade sen precis Uppsalapendeln med två minuters marginal och kom hem till Uppsala bara en timme senare än planerat från början. Grymmarns!

Kongress på gång

Det känns att det börjar närma sig nu. Innan jul kändes det hur långt som helst kvar till sommarens kongress. Men efter att ha rivstartat det nya året med tre olika kongressmöten och skrivande av underlag och bilagor till nästa FS-möte då det är kongress- och strategifokus.

Det känns som ramarna börjar komma på plats och att vi från UNF:s håll har hyfsad koll på läget. Däremot är jag mer orolig för de andra förbunden, ska det vara så att UNF är de som ligger längst fram i sin kongressplanering?

I slutändan kommer nog det mesta att lösa sig, bara vi landar i bra förslag att presentera på kongressförfesten i Uppsala i mars. Jag tror det kommer bli en grym kongress, och ett schysst avstamp för två framgångsrika år för världens bästa ungdomsförbund!

Dagens humor II

Jag vet att den här är gammal, men jag lovar att jag sett den här snart 10 ggr idag och blir lika glad och skrattar lika mycket varje gång..

Skrattande bebis

Dagens humor!

"Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput tuum saxum immane mittam!" 
= "Jag har en katapult. Ge mig alla dina pengar, eller så slungar jag en gigantisk sten mot ditt huvud."

Fantastiskt roligt! =D

Feta band på kongressen?

Om man som UNF:are ska åka på Sveriges grymmaste kongress i Uppsala, vad vill man då se för band som man kan festa loss till?


Dagens framgång II

Dagens andra framgång är att uppföljningsmailen nu är nere på 21 flaggade mail. Såhär få var det nog ett år sen jag hade på uppföljningslistan. Jäklar vad bra jag är!

Dagens framgång!

Almedalsveckan krockar inte med kongressen! Gotlands kommun har tydligen börjat ta hänsyn till IOGT-NTO-rörelsens kongresser och flyttat Almedalsveckan till andra veckan i juli istället för första. Fantastiskt bra!

Ulv i nya fårakläder?

"Svenska Bryggareföreningen" har bytt namn till "Sveriges Bryggerier", vad nu det skulle göra för skillnad. Men nåt ska de väl spendera alla sina kronor som de tjänar på andras olycka på.

Surfade runt lite på den nya hemsidan de gjort, och hittade årets mumbojumbo-citat:

"Den svenska bryggerinäringen är en bransch med tradition och stolthet. Vi har vårt ursprung i den svenska folksjälen med våra gemensamma värderingar om en ansvartagande attityd till alkohol.

Vi vill leverera bra öl med hög kvalitet till vuxna människor som njuter våra produkter med glädje och måtta." (Sveriges Bryggerier)

Som vanligt så vill man framstå som en snäll och fin organisation som  bara vill sprida lycka och välgång hos folk. Men jag har svårt att tro att man vill att de 10% som super mest, och står för hälften av all alkohol som säljs, ska sänka sin konsumtion till en "måttlig" nivå (vad nu det är). Ett sånt försäljningstapp vill man ju inte ha, trots att man ju säger sig vilja att folk dricker måttligt.
Hur vill man ha det egentligen? Kan konflikten mellan individens bästa och alkoholindustrins intressen bli tydligare?


Tur att jag inte blev kemist

Nu ska jag göra de där små möblerna i papper, eftersom alla tycker det verkar bäst och jag inser att om jag försöker mig på att göra nåt på datorn så kommer det bara paja (teknikoptimist - javisst!).

Öppnade mitt gamla kemiblock för att klippa ut lite möbler, och då hittade jag lite gamla kemianteckningar. Det var inte mycket jag fattade av det jag skrivit, men jag hittade Sveriges längsta ord(?).

Atomabsorbtionsspektrofotometer. Säg det tio gånger snabbt i följd.

Ommöblering

Jag ska möblera om i mitt vardagsrum, det är mitt senaste projekt. Men nu ska jag hitta nåt finurligt ställe där jag kan göra en ritning över hur det kommer se ut. Tips nån?


Håll tummarna!

Idag håller vi tummarna för IFK Motalas bandykrigare som åker till Broberg för att utöka sin ledning i superallsvenskan i Bandy. Vi missade elitserien med fyra minuter (Villa kvitterade i 86:e och fick elitserieplatsen i den avgörande matchen), men nu ser fortsättningen av säsongen roligare ut.

Vinner man mot Broberg är man ett stort steg närmre åttondelsfinalerna i slutspelet, så håll tummarna!

Har bara varit på bandy på annandagen i år, men med lite tur kanske det blir ett besök på studenternas när SM-finalen spelas i mars. Bandy, det är sport när den är som bäst!

Jag själv 10 år senare?

Sitter på tåger och lyssnar på P3. En kille som kallar sig "Sjökexet" spelar mixar han gjort av olika låtar, riktigt schyssta grejer!

Fick nyss höra en mix av Black eyed peas "My humps" och Offsprings hit "Self esteem". Då kändes som mitt 24-års-streetdance-jag mötte mitt 14-års-punk-wannabe-jag och blev nån galen blandning.

Kändes lite skumt, men rätt schysst på nåt sätt. Det funkade ju faktiskt ihop, den lilla osäkra 14-åringen har kanske en plats i den här 24-åriga, lite större och något mindre osäkra killen? Känns stabilt.

Tror låtarna finns på P3:s hemsida, kolla på
www.p3.sr.se/deluxe och leta på "Sjökexets mixar", det tänker jag göra!

Full fart framåt

Sitter på X2000-tåget på väg ner till Växjö för att träffa den förnämlige förbundsstyrelsesekreteraren Andreas för lite fika och filurande över UNF:s framtid.

 

Tåget susar fram över den vackra östgötska slätten i detta nu och jag kommer på mig själv med att sitta och dagdrömma och längta hem. Hem till mamma och pappa i det nya huset ute i Långskogen, med hästar, hundar, lugn och ro och dagar som består av traktorkörning, timmerdragning och kaffedrickande. Julveckan hemma gjorde underverk i mitt inre och gav mig lite tid att landa och reflektera. Skönt.

 

Märkligt att ett hus man sett en gång förut kan kännas som hemma. Men det visar väl bara att det är människorna och inte det materiella som är ens hem.


Solidaritetsblogga

Hur kan man bättre börja det nya året än med lite solidaritet? SOS Barnbyar bygger barnby i Ukraina och vi hjälper dem på traven. Mer info på http://delameddig.blogspot.com.

Jag petade nyss dit en hundring, ska du inte göra det du också?

Unga super mindre

Unga super allt mindre, nu har tidningarna snappat upp det igen, även om man fortfarande helst skriver om hur bra det är att pimpla vin när man ska skriva om alkohol. Säg den alkoholpolitiska eller alkoholrelaterade fråga som fått förstasidor de senaste åren som inte handlar om hur nyttigt vin är. Alla rapporter som visar på motsatsen tigs ihjäl.

Varför super unga mindre? Jag tror det är en revolt från många unga, vi är less på att se vuxna förstöra båda sina och våra liv med spriten. Sen tror jag datainttrånget (ja, inte FP:s alltså) i vår vardag och det ökande LAN:andet och spelandet över nätet drar ner konsumtionen. Gamers super inte.

Vuxna super ju fortfarande lika mycket, men jag tror det kommer vända inom en femårsperiod. Samhället kommer gå emot ett större informationsflöde och ökande krav på att vara skärpt och ha huvudet med sig, både privat och i arbetslivet. Ska man vara skärpt så skippar man spriten. Om 50 år tror jag alkohol är omodernt och utdöende.

Dagens framgångar

* En inbjudan till möte med folkhälsominister Maria Larsson om folkölsfrågan, skönt med ministrar som håller vad de lovar!

* En inbjudan till ett möte med socialutskottets ordförande Kenneth Johansson

* Antalet uppföljningsmail nere på 34

* Jag har fått dockan till min dator på kansliet att funka, kanske kan det här bli året då tekniken slutar vara min fiende?


Bra början på UNF-året

Nytt år, nya tag?

Jag tänkte inte skriva nåt om att det vart nyår, för ärligt talat så är ju nyår inte nåt annat än att man börjar räkna tiden på ett nytt år bara, det är inte märkvärdigare än så.

Jag är tillbaka i mitt uppdrag efter en välbehövlig semester över jul och nyår. Jag var helt körd i botten när jag åkte, både fysiskt och psykiskt efter mitt livs tuffaste höst.

Men en vecka på Azorerna med de bästa vännerna och en lugn skön jul hemma hos mina föräldrar med mycket kaffe, hundbus och kroppsarbete har laddat om mina batterier lite, så nu ska jag nog fixa våren!

Dags att fortsätta plöja mailhögen, det är lugnt på kansliet idag så jag hoppas kunna trycka ner uppföljningsflaggorna under 40 allafall.