Engagemanget minskar my ass!

Var inne på Sobban nyss för att kolla av mailen lite mitt i allt målande, spikande och fixande här hemma hos mamma och pappa. Det var rätt lugnt i inkorgen, lugnare än nån gång sen jag blev vald till ordförande tror jag faktiskt. Kanske inte så konstigt när kansliet är stängt och styrelsen färsk.

Sen gick kollade jag runt i de olika mapparna lite för att se om nåt borde svaras på eller så där. Mkt hade hänt och det var skoj att se att debatten om UNF flyter på även på sommaren.

Det som däremot var trist och gjorde mig less och opepp var två saker.

1. Det är mest massa gnäll. UNF är tydligen sämst i världen när det gäller jämställdhet, det var den värsta kongressen ever där bara FS förslag gick igenom och ingen är engagerad längre.

2. Det är precis samma folk som dominerar debatten idag som för två år sen. Var ventilerar våra nya medlemmar sitt engagemang och idéer?

Jag känner mig lite som luften går ur mig och all energi jag har att lägga på UNF försvinner när det bara handlar om hur jävla kasst allt är. Det finns ingen konstruktiv kritik med förslag eller idéer på förbättringar eller förändringar, utan mest gnäll. Klart att allt inte är tipp-topp, och klart att det finns massor med grejer vi kan och bör förändra, man kan allt vara så nattsvart som det utmålas? Inte en chans!

Klart jämställdhetsarbetet måste ta fart, och att vi kan bli mkt, mkt bättre. Men vi har ju tagit en jämställdhetsplan, och frågan lever. Det skulle jag säga att den inte gjorde alls för tre-fyra år sen. Det måste väl ändå vara ett steg i rätt riktning, att vi är medvetna om problematiken och har en plan för hur vi ska förbättra det? Sen tycker jag att det är pinsamt att 70% av talartiden togs upp av killar på kongressen. En utmaning till nästa kongress är att hitta rätt mötesformer för att få fler att ta plats tror jag.

Kongressen hade många brister, som varje kongress har. Men så dålig som en del verkar ha upplevt den håller jag inte med om att det var, och jag har nog inte varit med om nån kongress där så många stora beslut gått en annan väg än förbundsstyrelsens linje eller förslag (vilket jag tycker är bra!). Fältkonsulentsystemet, ombudsfördelningen och förslaget om Motdrag är tre stora grejer som jag på rak arm kommer på där kongressen valde en annan linje än förbundsstyrelsens. Och så tror man att kongressen inte ahr nån makt?

Men det som egentligen gjorde mig less och trött är nog det sista tjatet om att ingen skulle vara engagerad längre. Jag tror helt ärligt att det bara är bull. Jag hatar den frasen. Saker var annorlunda "förr", men var de automatiskt bättre? Jag tror att engagemanget försvinner när man säger att det gör det. Man sprider en känsla av opepp, ungefär som den jag fick nu, och man lämnar det "sjunkande skeppet".

Men grejen är ju den att UNF är så långt från ett sjunkande skepp man kan komma! Engagemanget lever och blossar för fullt! Det finns asmånga skitgrymma UNF:are runt om i hela Sverige som gör bra saker och lever och brinner för UNF. Däremot tror jag inte att Sobernet är det stället som engagemanget visar sig på längre, och det hänger ihop med min andra punkt om att det är samma folk som för två år sen.

Det är inte UNF som är ett sjunkande skepp, det är Sobernet. Sobban är kasst som debattmedium, och inte användarvänligt för en "vanlig" UNF:are. Därför har debatten flyttat till andra ställen, och engagemanget visar sig på andra sätt och andra håll. Vi som hänger kvar på sobernet är det till stor del ett gäng folk som börjar bli eller har blivit för gamla för UNF, och vi sitter och minns nostalgiskt tillbaka på hur fantastiskt det var på EGTYF-lägret 1998. Det jag tror många missar är att för många av de 13, 14, 15-åringar som var i Uppsala nu så var det deras Östersund -98.

Jag vet inte vad min poäng egentligen var, jag ville nog mest säga gnälla lite jag med, men känner att sobernet är fullt så det räcker, och att jag kanske borde negga lite här ibland också.

Fast för att låta lite positivt lysa igenom så måste jag få lyfta fram Anna-Kerstin. Hon är det bästa exemplet på hur det borde vara i debatten. Hon lyfter fram sånt som borde bli bättre, men skriver också med sånt som var bra eller bättre än förut, och på ett sätt som man själv blir pepp och glad av. Go Anna-Kerstin!

Vi andra sobernet-murvlar får se till att ta oss ut i verksamheten, och bli peppade och engagerade igen, istället för att gnälla på sobban. Eller åtminstone lägga ner tjatet om att allt var bättre förr. Ni har nämligen inte mer rätt än de 10 generationerna UNF:are innan er har haft.


Kommentarer
Postat av: Farsan Baloo

Hejsan
Solidaritetsbloggen tar inte sommarlov. Den här månaden ger vi vår hundring till WWF, Världsnaturfonden. Klicka in till på http://delameddig.blogspot.com för att läsa mer.
Mvh / Marcus

Postat av: Hull

Sobernet är askasst ur ett tillgänglighetsperspektiv och ingen som helst indikator på hur bra UNF mår. Så har det aldrig varit och kommer aldrig att bli. Det kan man slå fast. Det nya Sobernet som kommer i sinom tid kommer dock att erbjuda en mycket bättre plattform för diskussioner och nätverkande, så framtiden ser ljus ut där...
Vad gäller engagemanget och den allmänna neggo-tonen så förstår jag om det är opeppande, men det går att göra något åt. Om det finns fog för negget så borde det vara en sporre för att ta tag i problemen och om det inte finns fog för det så ska man säga det. Problemet är, t ex vad gäller engagemanget, att man inte har nån vidare koll på hur det verkligen ligger till. Utvärdera mera! Och följ upp! Det är där nyckeln till framgång ligger, och man slipper en massa obefogat gnäll!
Hur svårt kan det vara? Jag kan ge nya FS och resten av förbundsapparaten en lång lista på områden där strategi, utvärdering och uppföljning behövs och kan användas utan att det behöver bli så komplicerat. Hör av dig om du vill bolla idéer.

2007-07-26 @ 22:52:06
URL: http://www.hull.nu
Postat av: Macke K

När inte konstruktiva idéer skapar debatt får man försöka med provokationer. Någon blev provocerad i alla fall. Kul!

2007-07-26 @ 23:05:32
URL: http://produktionskollektivet.se/blogg
Postat av: Rickard

Jag håller med! Mycket bra skrivet inlägg. Jag hoppas också på att den nya communityn kommer lösa mycket! Jag är lite less att jag inte kunde vara på IOGTs sobernet-seminarium, men jag fick ju närvara på UNFs iaf.
Vi får hoppas den nya communityn leder till mera debatt och mera aktiviteter på UNF.se.

2007-07-27 @ 00:04:09
URL: http://www.riceri.se/
Postat av: raukan

Du är så jävla bra, Robert. Här på ön brinner frågorna, engagemanget och vår kärlek och gemenskap till varandra. Bara så du vet..

2007-07-27 @ 10:08:28
URL: http://raukan.blogg.se
Postat av: Emma L

Som alla andra tycker jag med att Sobernet är ett ganska dåligt diskusionsforum. Stora delar av NSF (Nykterhetsrörelsens scoutförbund) tycker så. Vi använder det ännu mindre än UNF tror jag. Men det betyder INTE att det diskuteras mindre. Jag tror att om folk har något att diskutera så hittar man former. Och är Sobban inget bra forum hittar man ett annat.
Angående det här med att man beslutar som FS tycker.
Jag tycker att man kan se det som att medlemmarna och FS tycker samma sak. Och det är ju skitbra! FS har kommit på grymt bra idéer som medlemmarna gillar.

2007-07-27 @ 11:33:12
Postat av: sanne

En nackdel med unf är också att man lätt bränner ut sig, för att man brinner så för unf och tar på sig allt som man ska göra. Där kan jag förstå varför en del klagar på att ingen engagerar sig, men samtidigt så betyder det ju inte att ingen engagerar sig! Man kan engagera sig lagom mycket i unf, precis som med mycket annat.

2007-07-27 @ 21:44:11
URL: http://pearl.blogg.se
Postat av: Sara

Asbra inlägg. Jag tycker det är viktigt att tänka på att det inte bara är de gamla rävarna som äger forum som sobernet.

2007-07-27 @ 22:44:23
URL: http://www.lundellfoto.se
Postat av: AeroTech

UNF måste lyfta de yngre medlemmarna mer än vi gör i nuläget, ge dem förtroende, släppa fram dem att synas och växa inom rörelsen. Inte säga att deras tid kommer.Synas kan vara genom en modevisning eller i talarstolen. Det kan vara som "berättare" i FS-showen lr som ljud och ljusansvarig i denna. Det kan vara som kursarrangör eller vad som helst. Detta kräver att de äldsta (och iggisar) lär upp nya och därefter släpper UNF mer och mer. Kongressens beslut om att rösta in 18-åringar i FS är KANON, men det är inte riktigt tillräckligt! Ditt inlägg var mycket bra och jag hoppas att jag inte klagat för mycket! :P

2007-07-28 @ 19:07:16
URL: http://aerotech.blogg.se
Postat av: Anna Kerstin

TACK!

2007-07-30 @ 21:54:57
Postat av: Peter

When the going gets tough the tough gets going!

2007-07-31 @ 19:52:13
URL: http://moilanens.blogg.se
Postat av: Jobjörn

Jag hatar Sobernet. ;)
För övrigt instämmer jag tyvärr inte riktigt i Raukis analys av läget på ön...

2007-08-04 @ 23:40:16
URL: http://job.bliglad.com/blog/
Postat av: Inge Legalisering

Däremot kan man debattera i unt.se om hurvida cannabis bör legaliseras! Bör cannabis legaliseras? Lyder frågan
. http://www2.unt.se/untmall/1,1786,MC=28-TYPE=forum-F_ID=1158,00.html

2007-08-23 @ 22:54:10
Postat av: Jakobfilippa

Your site is best for specialist! i Like IT!

2008-09-17 @ 10:05:16
URL: http://jakobfilippa.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback