Rörelse-röra?

Hade ett avstämningsmöte på kansliet idag kring internationell alkoholpolitik, och vad som är på gång i våra olika stridande parter i det internationella slaget mot brännvinsdraken.

Med på mötet var bland annat Linnea, vår nya politiska assistent i Bryssel. Eftersom hon inte är medlem sedan tidigare så blev det en del förklaringar och historik, vilket gav mig lite perspektiv och nya synsätt på den organisation som jag lever i och för.

Vi är en folkrörelse, med fyra olika förbund. Vi har delat upp oss både efter ålder (barn, unga, vuxna) och verksamhet (scouting).

Som om det inte räcker har vi dessutom delat upp hur vår verksamhet bedrivs och av vem. En del har förbunden själva ansvar över, som förebyggande arbete, medlemsvärvning och det politiska arbetet. Men sen har vi lagt ut vår internationella verksamhet på entreprenad på en stiftelse som vi fyra förbund äger (Internationella institutet). Vi har lagt vår studieverksamhet på ett bildningsförbund (NBV) som vi äger inte bara själva, utan tillsammans med organisationer som KRIS och Blå bandet. Vi har dessutom en egen organisation som enbart hanterar lokalfrågor (Våra gårdar).


Som om det inte räckte har vi dessutom en lotteribyrå, två folkhögskolor och ett behandlingshem som ska användas på rätt sätt och hållas koll på.

Det är många mäktiga resurser vi förfogar över för att göra Sverige nyktrare, frågan är om vi kan hålla ordning på dem och använda dem på bästa sätt? Är det en rörelse-röra eller en rörelse-reda?


Kommentarer
Postat av: Hull

Definitivt en rörelse-röra. Om vi kunde börja utnyttja lotteriet och folkhögskolorna bättre, samt lägga ned NSF så har vi tagit ett eller två steg åt rätt håll...

Postat av: wagner

IOGT-NTO:s FS har påbörjat ett stort arbete kring att just ta ett större grepp kring dessa frågor. Använda våra resurser mer strategiskt och mer effektivt.

Men det är rörigt. Till och med oss för två små rävar som du och jag.

2008-01-22 @ 23:28:18
Postat av: Jobjörn

Rörelse-röra, men bara för att strukturen är outnyttjad. De saker som behöver samordnas på ett nationellt plan utan att de påverkar den regelbundna föreningsverksamheten bör "outsourcas" till kommittéer/stiftelser/organisationer - som t ex folkhögskolor, lotterier, internationellt arbete, lokalfrågor, men inte alkoholpolitik, förebyggande arbete, medlemsvärvning.

Jag håller med Hull till fullo om att NSF bör läggas ned. Eller, jag tror att det bästa för scoutrörelsen vore om fyra av de fem scoutförbunden lades ned.

2008-01-23 @ 06:45:12
Postat av: wagner

Jag vill ändå hävda att IN är på väg åt rätt håll. Vi använder oss av folkhögskolorna i stötre utsträckning framöver och Vit Jul-kampanjen var ett exempel på hur vi kan samverka med lotterierna, men på den senare biten kan iv göra väldigt mkt mer. Men jag tror vi är på rätt håll.

Varför ska man lägga ner scouterna?
Varför inte UNF?

2008-01-23 @ 11:17:38
Postat av: Per-Åke Andersson

Det är ju på senaste tiden när alla förbunden, kanske inte så mycket NSF då, profilerar sig i sin verksamhet på det som är den gemensamma nämnaren, kittet eller skelettet, kalla det vad du vill, som vi verkligen märks. Stödfunktionerna, lotteri och folkhögskolor, Våra Gårdar m m tycker jag gör ett gott jobb. Juniors Vit Jul har fått rätt god genomslagskraft, från Internationella Institutet (som förresten är en INTRAprenad) märker vi att vi genom att profilera oss istället för att syssla med alla möjliga projekt, når längre och såväl Sida, som politiker och framför allt andra organisationer, lägger märke till oss, och bjuder in oss som föreläsare på SINA kurser på SINA specialområden.
Effektiv är att göra rätt sak. Effektiv är att göra det på rätt sätt. Effektiv nr 1 gör vi. Effektiv nr 2 gör vi allt bättre. Utan stödfunktionerna skulle vi få ägna oss åt annat.
Så jag huller inte med!
/ Per-Åke

2008-01-28 @ 20:14:30
Postat av: lillsyrran

Jag håller med Wagner, varför lägga ner scouterna? Jag tycker att de börjar komma igång och profilera sig mer och mer. Jag tror snarare mer på samarbete mellan förbunden, vi kan hjälpas åt och göra världen nyktrare. Men alla måste få göra det på sitt sätt. Scouting är ett sätt, UNF har ett annat osv.
Kramar!

2008-01-28 @ 20:59:54
URL: http://lilldamberg.blogg.se
Postat av: Robert

Per-Åke: Fast problemet i grunden är inte att vi har den internationella verksamheten i ett eget område, däremot är det ett STORT problem att det inte finns alldeles för lite kommunikation och tillfällen då man drar nytta av varandras kompetenser.

Jag är övertygad om att det faktum att vi har institutet i Mölnlycke gör att vi tappar samordning och gör massa dubbelarbete. Men ett institut på Essingen, inga problem! Såklart man ska ha specialkompetens på området, precis som med det sociala eller förebyggande arbetet.

2008-01-28 @ 21:33:14
URL: http://damberg.blogg.se
Postat av: Viljarragne

Very good guestbook. Interesting!

2009-08-03 @ 07:57:12
URL: http://viljarragne.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback